Aυξάνεται το ποσοστό των εργαζομένων που ανησυχούν ότι θα χάσουν την εργασία τους, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της πρόσφατης έρευνας Workmonitor.
Aυξάνεται το ποσοστό των εργαζομένων που ανησυχούν ότι θα χάσουν την εργασία τους, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της πρόσφατης έρευνας Workmonitor.
Στην Ελλάδα το ποσοστό των εργαζομένων που ανησυχεί για την απώλεια της εργασίας του παρουσιάζει μια σταθερή αύξηση. Στο β’ τρίμηνο του 2011 το 39% των ερωτηθέντων δηλώνει πως φοβάται ότι θα χάσει την εργασία του, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το α’ τρίμηνο του 2011 (για την απώλεια της εργασίας) ήταν 27%.
Το γενικό επίπεδο αυτοπεποίθησης αναφορικά με την εύρεση νέας εργασίας στην Ελλάδα μέσα στους επόμενους έξι μήνες παρουσίασε μείωση σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2011, όπου το 54% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα μπορούσε να βρει εργασία ανάλογη με εκείνη που είχε, ενώ στο β΄ τρίμηνο του 2011 το αντίστοιχο ποσοστό έφτασε το 44%. Το ποσοστό για τις προσδοκίες εύρεσης διαφορετικής θέσης εργασίας μειώθηκε επίσης κατά 5% σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2011, φτάνοντας το 51%.
Επιπλέον, εξαιτίας του πολιτικού και οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, από τους 405 εργαζόμενους που ερωτήθηκαν, οι 376 (93%) δήλωσαν ότι στο μέλλον ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι θα φύγουν από την Ελλάδα για να εργαστούν στο εξωτερικό.
Σε ποσοστό 61% οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι η καριέρα τους πλέον απαιτεί καλύτερη εκπαίδευση και κατάρτιση σε σχέση με το παρελθόν, ενώ το 68% των εργαζομένων πιστεύει ότι οι απαιτήσεις για την τρέχουσα θέση εργασίας τους έχουν αυξηθεί τους τελευταίους δώδεκα (12) μήνες, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια αντίστοιχη παροχή ως αντάλλαγμα.
Μόλις το 34% των ερωτηθέντων θα ήταν θετικοί στο ενδεχόμενο να εργαστούν για επιπλέον 2 χρόνια μετά την κάλυψη του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση και χωρίς να λάβουν κάποια αύξηση στις απολαβές τους. Ωστόσο, το 51% δήλωσε ότι θα το έκανε μόνο εφόσον θα υπήρχε κάποιο κίνητρο για αύξηση των απολαβών τουλάχιστον κατά 5%.
Η έρευνα για το β΄ τρίμηνο του 2011 διεξήχθη από τις 2 έως 13 Μαΐου 2011, μέσω online ερωτηματολογίου σε δείγμα 405 ατόμων ηλικίας 18-65 ετών, που εργάζονταν τουλάχιστον 24 ώρες την εβδομάδα σε μια αμειβόμενη εργασία.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ