Τους κινδύνους που ενέχει η συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στο νέο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Παίζουμε με τη φωτιά», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του. Ουσιώδη συμμετοχή των ιδιωτών ζητεί η Μέρκελ. Μπαρνιέ: Δεν είναι στο τραπέζι η αναδιάρθρωση.
Τους κινδύνους που ενέχει η συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στο νέο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.
Ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι η συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας θα μπορούσε στη χειρότερη περίπτωση να οδηγήσει τους οίκους αξιολόγησης να κατατάξουν την Αθήνα στην κατηγορία «αναξιόχρεη», κάτι που θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις για το ενιαίο νόμισμα. «Παίζουμε με τη φωτιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Γιούνκερ προειδοποίησε ακόμη αν η Ελλάδα καταταχθεί στην κατηγορία αυτή, αυτό μπορεί να έχει δραματικές συνέπειες για άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ, μεταξύ των οποίων η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, και στη συνέχεια το Βέλγιο και η Ιταλία.
Σε άλλη συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα «La Libre Belgique» ο κ. Γιούνκερ προτείνει την αναστολή για κάποιο χρονικό διάστημα της υποχρέωσης συγχρηματοδότησης από την Ελλάδα, των προγραμμάτων της ΕΕ για τη Συνοχή και την Περιφέρεια.
«Δεν κατανοώ αυτήν την ευρωπαϊκή δυστροπία, σύμφωνα με την οποία όταν πρόκειται να κατανεμηθούν σημαντικά ποσά στην Ελλάδα -στα πεδία εφαρμογής της περιφερειακής μας πολιτικής, ή της πολιτικής μας υπέρ της Συνοχής- συνεχίζουμε να επιμένουμε ότι είναι υποχρεωτική η συγχρηματοδότηση εκ μέρους του κράτους μέλους των σχετικών προγραμμάτων», αναφέρει ο κ. Γιούνκερ.
«Η Ευρώπη παρουσιάζεται ως ένας πατέρας, που δέρνει το παιδί του, κατά τη διευθέτηση της κρίσης χρέους της Ελλάδας, θα ήθελα λοιπόν, ως ΕΕ, να αρθρώσουμε επίσης έναν πολιτικο-οικονομικό λόγο, ο οποίος να ξαναδώσει στους Ελληνες την ελπίδα», σημειώνει σε άλλο σημείο ο κ. Γιούνκερ.
Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Γιούνκερ εκφράζει επίσης την ανησυχία του μπροστά στη διογκούμενη εχθρότητα για την ΕΕ πληθυσμών της Ευρώπης, που είναι αντιμέτωποι με προγράμματα οικονομικής λιτότητας.
«Αν οι σημερινοί νέοι καταστούν οι ευρωσκεπτικιστές του αύριο, τότε θα έχουν ταυτιστεί με την προηγούμενη απ' αυτούς γενεά», δηλώνει.
Μπαρνιέ: Δεν είναι στο τραπέζι η αναδιάρθρωση
Παράλληλα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος τις εσωτερικές αγορές, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε ότι μία αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, ύψους 340 δισεκατομμυρίων ευρώ, δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη και θα έπλητε την αξιοπιστία της χώρας στις αγορές ομολόγων.
Ο εξαναγκασμός των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας να συμμετάσχουν σε ένα προσεχές πακέτο βοήθειας θα μετρούσε ως αναδιάρθρωση και δεν συζητείται καν, δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.
«Αυτό το θέμα μιας αναδιάρθρωσης... δεν βρίσκεται στο τραπέζι», σημείωσε και εκτίμησε ότι «θα ανέβαλε μόνο το πρόβλημα και την επόμενη μέρα μια αναδιαρθρωμένη Ελλάδα θα αντιμετώπιζε τις ίδιες ακριβώς δυσκολίες και δεν θα είχε πια οποιαδήποτε αξιοπιστία προκειμένου να δανειστεί».
Επικαλούμενες τη γερμανική και τη γαλλική υποστήριξη σε ένα σχέδιο για την εμπλοκή ιδιωτών κατόχων ομολόγων όπως οι τράπεζες σε καθαρά εθελοντική βάση, επισήμανε: «το να επιβάλλεις μια προσπάθεια θα ήταν σαν να αναγνωρίζεις μια αναδιάρθρωση κι αυτό δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη».
Ουσιώδη συμμετοχή των ιδιωτών ζητεί η Μέρκελ
Υπερ μιας ουσιώδους συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας τάχθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, σε ομιλία της στο Βερολίνο ενώπιον περίπου 140 αντιπροσώπων των Χριστιανοδημοκρατών, σύμφωνα με το Γερμανικό και το Γαλλικό πρακτορείο.
«Πρέπει να δοκιμάσουμε -στο πλαίσιο των διαβουλεύσεών μας για οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα- να πετύχουμε την ουσιώδη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η κ. Μέρκελ διευκρίνισε ότι στο θέμα αυτό δεν έχει την καμία διαφωνία με τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ εστίασε στον εθελοντικό χαρακτήρα της συμμετοχής εμπορικών τραπεζών ή διαχειριστών αμοιβαίων κεφαλαίων, που διακρατούν ελληνικά κρατικά χρεόγραφα.
Σημειώνεται ότι την Παρασκευή Γερμανία και Γαλλία εμφάνισαν κοινό μέτωπο το θέμα της επίλυσης της ελληνικής κρίσης, με τη Γερμανία να «μαλακώνει τη στάση της» και με τους ηγέτες των δύο χωρών να συμφωνούν στην επιτάχυνση των διαδικασιών για τη διαμόρφωση του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, που πιθανότατα θα περιλαμβάνει εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη βάση της αποκαλούμενης «Πρωτοβουλίας της Βιέννης».
Συνεδρίαση του Eurogroup την Κυριακή
Την Κυριακή οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ ή το αργότερο στις 23 και 24 Ιουνίου οι ηγέτες της ευρωζώνης, αναμένεται να δεσμευθούν και επίσημα για τη νέα στήριξη της Ελλάδας.
Θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης με στόχο να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση σχετικά με τη μορφή της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στη νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας.