Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 05 Σεπτεμβρίου 2002 12:32

Υποτίμηση του ευρώ έναντι των ευρωπαϊκών εκτός ζώνης νομισμάτων

Υποτίμηση, τόσο ως προς το σύνολο των ξένων νομισμάτων, όσο και έναντι των ευρωπαϊκών (εκτός ζώνης ευρώ), σημείωσε το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα τον Αύγουστο, σύμφωνα με τους σταθμισμένους δείκτες ισοτιμίας, που καταρτίζει το Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ).

Συγκεκριμένα, ο σταθμισμένος δείκτης ισοτιμίας του συνόλου των νομισμάτων, αυξήθηκε κατά 0,71%, ενώ ο αντίστοιχος των ευρωπαϊκών (εκτός ζώνης) νομισμάτων, αυξήθηκε κατά 0,47%, με βάση τις σταθμίσεις του συνολικού εξωτερικού εμπορίου, των χωρών της ζώνης του ευρώ (εισαγωγές-εξαγωγές).

Με συντελεστές σταθμίσεως, τη συμμετοχή της χώρας κάθε νομίσματος στις εξαγωγές μόνον των χωρών της ζώνης του ευρώ, ο σταθμισμένος δείκτης ισοτιμίας του συνόλου των νομισμάτων, αυξήθηκε κατά 0,72% και ο αντίστοιχος δείκτης των ευρωπαϊκών, κατά 0,48%.

Οσον αφορά στις σωρευτικές μεταβολές των ξένων νομισμάτων, το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2002, δηλ. ως προς τις μέσες τιμές του Δεκεμβρίου 2001, αυτές μειώθηκαν, με βάση τις σταθμίσεις του συνολικού εξωτερικού εμπορίου των χωρών της ζώνης του ευρώ (εισαγωγές και εξαγωγές), κατά 3,12% για το σύνολο των νομισμάτων και 1,43% για τα ευρωπαϊκά, εκτός ζώνης ευρώ, νομίσματα.

Υποτίμηση ως προς το δολάριο των ΗΠΑ, το γιέν Ιαπωνίας και δύο ακόμη από τα λοιπά νομίσματα και ανατίμηση ως προς την κορώνα Νορβηγίας, το δολάριο Καναδά και το δολάριο Αυστραλίας, σημείωσε το ευρώ τον Αύγουστο του 2002, έναντι του Ιουλίου του 2002.

Ειδικότερα, το δολάριο των ΗΠΑ ανατιμήθηκε κατά 1,73%, το ελβετικό φράγκο κατά 0,01%, το γιέν Ιαπωνίας κατά 0,61% και η λίρα Κύπρου κατά 0,64%. Αντιθέτως, η κορώνα Νορβηγίας υποτιμήθηκε κατά 0,34%, το δολάριο Καναδά κατά 2,55% και το δολάριο Αυστραλίας, κατά 0,74%.