Έκκληση προς τους ευρωπαίους ηγέτες να μιλούν «με μία φωνή, μια σαφή φωνή» για την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα απηύθυνε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ.
Έκκληση προς τους ευρωπαίους ηγέτες να μιλούν «με μία φωνή, μια σαφή φωνή» για την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα απηύθυνε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ.
«Πιστεύω ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο η Ευρώπη να μιλάει με μία φωνή, μια σαφή φωνή, πάνω σε μία στρατηγική» κατά της κρίσης αυτής, δήλωσε ο Γκάιτνερ σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον. «Είναι πολύ δύσκολο γι' αυτούς που επενδύουν στην Ευρώπη να καταλάβουν ποια είναι η στρατηγική όταν υπάρχουν τόσες διαφορετικές φωνές», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για το ποιο πρόσωπο θα έπρεπε να επιλέξουν οι Ευρωπαίοι για να εκφράζουν τη στρατηγική τους, ο κ. Γκάιτνερ απάντησε ότι «η επιλογή ανήκει σε αυτούς».
«Έχουν ένα περίπλοκο σύνολο θεσμών. Όμως θα πρέπει να συμφωνήσουν πάνω σε μία στρατηγική και γι' αυτήν τη σαφήνεια, ώστε οι άνθρωποι στις αγορές να καταλαβαίνουν ποιο είναι το σχέδιο», υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός.
Σημείωσε εξάλλου ότι αυτό ήταν το μήνυμα που μετέφερε στους ομολόγους του της Ομάδας των Επτά (G7) σε δύο τηλεφωνικές διασκέψεις που ήταν αφιερωμένες στην Ελλάδα την Κυριακή και τη Δευτέρα.
Εμπροσθοβαρή καταβολή των κονδυλίων προτείνει η Κομισιόν
Eν τω μεταξύ, την εμπροσθοβαρή καταβολή των κοινοτικών κονδυλίων προς την Ελλάδα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη, επισημαίνοντας όμως ότι θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
«Το μήνυμά μου σήμερα είναι ότι αν η Ελλάδα αναλάβει δράση, η Ευρώπη θα την βοηθήσει. Υπάρχει σχέδιο. Καλώ όλους να αναλάβουν δράση αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε συνέντευξη Τύπου.
Ο κ. Μπαρόζο υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει πρόσβαση σε μεγάλο μέρος των κοινοτικών κονδυλίων στο πλαίσιο του ταμείου συνοχής.
«Θα πρέπει να κατευθύνουμε αυτά τα κεφάλαια εκεί που χρειάζεται...θα πρέπει να βρούμε τρόπους να είναι εμπροσθοβαρή και να τα επιταχύνουμε, ώστε η Ελλάδα να έχει άμεσα οφέλη», ανέφερε.
Η αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα μέτρα λιτότητας και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι οι βασικοί παράγοντες για την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους, δήλωσε από την πλευρά της η Ανγκελα Μέρκελ.
«Αυτά τα τρία στοιχεία - η δουλειά που πρέπει να κάνει η Ελλάδα, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και η εθελοντική συμμετοχή των τραπεζών - είναι η λύση», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.
«Δεν έχει να κάνει με μία μόνο χώρα, έχει να κάνει με ολόκληρη την ευρωζώνη», ανέφερε μετά τις συνομιλίες που είχε με Πολωνούς αξιωματούχους στη Βαρσοβία.
Εκκληση για «εθνική και ευρωπαϊκή υπευθυνότητα»
Σε γραπτή δήλωση μετά τη χθεσινοβραδινή του συνάντηση με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, ο πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Έλληνες βουλευτές θα στηρίξουν τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου «σε πνεύμα εθνικής και πραγματικά ευρωπαϊκής υπευθυνότητας».
Παράλληλα, επανέλαβε ότι η έγκριση του Μεσοπρόθεσμου αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα.
Η συνάντηση, που διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα φιλική ατμόσφαιρα και είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Μπαρόζο, ενώ είχε προγραμματίσει να περιοριστεί απλώς σε μια γραπτή δήλωση, τελικώς συνόδευσε τον κ. Παπανδρέου στο χώρο όπου γίνονται οι δηλώσεις, προκειμένου και να τον ξεπροβοδίσει ο ίδιος.
Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση:
«Στο εσωτερικό της Ελλάδας εργαζόμαστε, προκειμένου να κατορθώσουμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, αλλά υπάρχει αποφασιστικότητα από την πλευρά της κυβέρνησής μας ότι θα προχωρήσουμε για να βγούμε από την κρίση, μία δύσκολη κρίση και θα προχωρήσουμε στην κατεύθυνση μιας βιώσιμης οικονομίας, συγχρόνως με την απαραίτητη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη σύντομη δήλωσή του, εξέφρασε για μία ακόμη φορά την εμπιστοσύνη του στην αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης υπό την ηγεσία του κ. Παπανδρέου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα «ότι θα υπάρξει η απαραίτητη εθνική συναίνεση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που βιώνει τώρα η Ελλάδα».
Ακολούθησε επίσημη γραπτή δήλωση, στην οποία μεταξύ άλλων ο κ. Μπαρόζο εξήρε τις προσπάθειες του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του το τελευταίο έτος «να αντιμετωπίσουν την πολύ σοβαρή δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα». Τα αποτελέσματα «με όρους δημοσιονομικής προσαρμογής κι ενισχυτικών της ανάπτυξης μεταρρυθμίσεων, υπήρξαν ήδη ουσιαστικά», εκτιμά, ωστόσο όπως επισημαίνει, «μένουν ακόμη πολλά να γίνουν».
«Έχω απόλυτη επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα σήμερα, καθώς η χώρα λαμβάνει αυτές τις δύσκολες, αλλά από καιρό απαιτούμενες, αποφάσεις. Όπως έχω ξαναπεί: εάν υπήρχε μια ευκολότερη οδός εξόδου από την κρίση, θα την είχαμε πάρει. Αλλά δεν υπάρχει», τονίζει στη γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος της Κομισιόν και προσθέτει: «Ο μόνος δρόμος για την Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας με διατηρήσιμο τρόπο είναι να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα και να θέσει τα δημόσια οικονομικά της σε μια σταθερή βάση. Αυτήν την οδό έχει ξεκινήσει η Ελλάδα, με την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης»
Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, «η νέα κυβέρνηση θα λάβει την εμπιστοσύνη της Βουλής αύριο (σ.σ. σήμερα). Η κρίσιμη ψηφοφορία όμως», σημείωσε, «θα είναι στα τέλη Ιουνίου, με την απόφαση για το φιλόδοξο πακέτο των περαιτέρω δημοσιονομικών μέτρων και τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποβάλει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Παπανδρέου κι έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».
Στο σημείο αυτό ο κ. Μπαρόζο ξεκαθάρισε ότι η έγκριση αυτού του πακέτου είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα. «Ως εκ τούτου», διεμήνυσε, «πιστεύω ότι οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της Ελλάδας θα υποστηρίξουν αυτά τα μέτρα την ερχόμενη εβδομάδα, σε ένα πνεύμα εθνικής και πραγματικά ευρωπαϊκής υπευθυνότητας».
«Αυτές οι επιλογές δεν είναι εύκολες, αλλά ούτε και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι. Τώρα δεν είναι ο καιρός για να διστάζουμε. Τώρα είναι ο καιρός για να υπερδιπλασιάσουμε τις προσπάθειες: για χάρη του ελληνικού λαού και για ολόκληρη την Ευρώπη», καταλήγει στη δήλωσή του ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο