Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 21 Ιουνίου 2011 16:35

Αίτημα για έκτακτο πρόγραμμα χρηματοδότησης της ανάπτυξης

Τη δημιουργία ενός έκτακτου προγράμματος χρηματοδότησης της ανάπτυξης, με κατανεμημένους πόρους των διαρθρωτικών ταμείων, του ΕΣΠΑ και της ΕΚΤ, θα ζητήσει ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά τις συζητήσεις του με τους κοινοτικούς παράγοντες τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Τη δημιουργία ενός έκτακτου προγράμματος χρηματοδότησης της ανάπτυξης, με κατανεμημένους πόρους των διαρθρωτικών ταμείων, του ΕΣΠΑ και της ΕΚΤ, το οποίο θα συμβάλλει στη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας, θα ζητήσει ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στις συζητήσεις του με τους κοινοτικούς παράγοντες τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Τα παραπάνω προανήγγειλε ο υπουργός κατά την ομιλία του στη Βουλή, υπογραμμίζοντας πως χρειαζόμαστε λιγότερα δάνεια για την αναχρηματοδότηση του χρέους και περισσότερες επενδύσεις.

Όπως είπε, αυτό θα επιτευχθεί μέσα από την παροχή πρόσθετων επενδυτικών κεφαλαίων με πιο απλούς κανόνες αξιοποίησης, στοχευμένα σε βασικές αναπτυξιακές δομές και τομείς της νέας ζήτησης.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης είναι η προσπάθεια ανεύρεσης διεθνών πηγών χρηματοδότησης της ανάπτυξης και η επιτάχυνση απορρόφησης του ΕΣΠΑ το επόμενο διάστημα, με στόχο σε πρώτη φάση την αναστήλωση της οικονομίας.

Επιπλέον, θα δημιουργηθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2011 μια δημόσια επενδυτική τράπεζα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ρευστότητας και να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη. Η Επενδυτική Τράπεζα, όπως εξήγησε, θα λειτουργήσει με κεφάλαια καθαρά και υγιή (λίγα κεφάλαια δημόσια και πολλά ιδιωτικά) και ιδιωτικό μάνατζμεντ και θα συμβάλει στην αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης εξέφρασε τη λύπη του για τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος στη χώρα μας, καθώς -όπως είπε- στην ουσία οι τράπεζες είναι κλειστές.

«Δεν μπορεί να συνεχιστεί η ήττα που υφιστάμεθα ως πολιτικό σύστημα, να κλείνουν υγιείς επιχειρήσεις από τη μη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος», ανέφερε χαρακτηριστικά και κάλεσε τις τράπεζες να προχωρήσουν σε κινήσεις για να υπερβούν την σημερινή κατάσταση και να δώσουν απάντηση με συγχωνεύσεις και εξαγορές, με μεγάλωμα των σχημάτων, έτσι ώστε να υπάρξει κεφαλαιακή επάρκεια και να βγούμε στις αγορές

Ακόμη, ο κ. Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε την κατάθεση το Σεπτέμβριο ενός γιγαντιαίου νομοσχεδίου που επιχειρεί να άρει όλα τα εμπόδια της επιχειρηματικότητας στη χώρα.

Προανήγγειλε επίσης την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, των λιμένων και των θαλάσσιων μεταφορών, και την προετοιμασία ενός νομοσχεδίου για τις ναυτιλιακές επενδύσεις.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ