Διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα για την οριστικοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου, καθώς υπάρχουν ακόμη ανοιχτά ζητήματα. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι διεργασίες και στην ΕΕ για την ελληνική κρίση χρέους, όπως και οι πιέσεις για υιοθέτηση του Μεσοπρόθεσμου, του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και για συναίνεση.
Διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα για την οριστικοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου, καθώς υπάρχουν ακόμη ανοιχτά ζητήματα.
Όπως έχει γίνει γνωστό, το κλιμάκιο της τρόικας, που αξιολόγησε τα μέτρα και τις σχεδιαζόμενες αλλαγές, σε σύγκριση με το αρχικό σχέδιο, εκτιμά ότι η αναθεώρηση θα οδηγήσει σε υστέρηση των εσόδων κατά 3,8 δισ. ευρώ για το 2011. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κατάλογος αναθεωρείται ξανά και δεν αποκλείεται μετάθεση των ελαφρύνσεων στο μέλλον.
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι διεργασίες και στην ΕΕ για την ελληνική κρίση χρέους, όπως και οι πιέσεις για υιοθέτηση του Μεσοπρόθεσμου, του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και για συναίνεση.
Στην Αθήνα, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε τον Κοινοβουλευτικό Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, όπου έγινε δέκτης αιχμηρών παρεμβάσεων από βουλευτές του κόμματος, με πρωταγωνιστές την κ. Βάσω Παπανδρέου, τον κ. Μίμη Ανδρουλάκη και τον κ. Νίκο Σαλαγιάννη http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2000316 . Πάντως, ο ίδιος μετά τη συνεδρίαση έκανε λόγο για εποικοδομητική συζήτηση. Αυτήν την ώρα συναντάται και πάλι με το κλιμάκιο της τρόικας και στις 17.00 αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.
Με δεδομένες τις συνεχείς πιέσεις για άμεση υιοθέτηση του Μεσοπρόθεσμου, που, ως γνωστό, τίθεται ως προϋπόθεση για την καταβολή της 5ης δόσης του υφιστάμενου δανείου από την ΕΕ και το ΔΝΤ, καθώς και την έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα στις 3 Ιουλίου, το χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής: Η συζήτηση και ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμμματος, όπως αποφασίστηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων, θα ολοκληρωθεί σε τρεις συνεδριάσεις. Η πρώτη θα ξεκινήσει τη Δευτέρα το απόγευμα, 27 Ιουνίου, θα συνεχιστεί Τρίτη 28 Ιουνίου την ίδια ώρα και η συζήτηση θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, με πρωϊνή συνεδρίαση. Σημειώνεται ότι αύριο Παρασκευή θα ολοκληρωθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η β΄ανάγνωση του. Η συζήτηση και ψήφιση του Εφαρμοστικού νόμου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής θα γίνει σε μία συνεδρίαση, την Τρίτη 28 Ιουνίου, ενώ θα ολοκληρωθεί μετά από δύο συνεδριάσεις που θα διεξαχθούν τις αμέσως επόμενες δύο μέρες, Τετάρτη απόγευμα 29 και Πέμπτη πρωί 30 Ιουνίου.
Την ίδια ώρα, ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σήμερα και αύριο, δήλωσε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να επικυρώσουν τη θέση του Eurogroup για την Ελλάδα. «Και βέβαια θα συζητηθεί η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και εκτιμώ ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επαναλάβει τα μηνύματα του Εurogroup και της Επιτροπής, υπογραμμίζοντας τη σημασία να υιοθετηθεί η μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων πριν το τέλος Ιουνίου, υλοποιώντας μία ευρύτερη, διακομματική συναίνεση στην Ελλάδα» ανέφερε.
Στη Σύνοδο θα τεθεί επί τάπητος η εκταμίευση της πέμπτης δόσης, η νέα στήριξη της Ελλάδας, αλλά και το σχέδιο της Κομισιόν για έξοδο της οικονομίας από την ύφεση και την αύξηση της απασχόλησης. Μάλιστα, διπλωματικές πηγές έκαναν γνωστό πως, πριν τη Σύνοδο, προγραμματίζεται, μετά από αίτημα του Βερολίνου, κατ' ιδίαν συνάντηση της καγκελαρίου της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.
Η σύνοδος κορυφής προγραμματίζεται να αρχίσει στις 19:30 τοπική ώρα (20:30 ώρα Ελλάδας).
Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο της αναζήτησης λύσης για την κρίση χρέους της Ελλάδας, ο γαλλο-βελγικός τραπεζικός όμιλος Dexia εμφανίζεται έτοιμος να συμμετάσχει εθελοντικά σε μετακύλιση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τραπεζική πηγή την οποία επικαλείται το Reuters.
Το τραπεζικό στέλεχος δήλωσε στο πρακτορείο ότι η Dexia, η οποία έχει έκθεση 5,4 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, συμμετείχε σε συνομιλίες με τη βελγική κεντρική τράπεζα για την πιθανή συμμετοχή της σε ενδεχόμενη μετακύλιση χρέους.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας De Tijd, στις συζητήσεις με την κεντρική τράπεζα συμμετείχαν επίσης η βελγική ασφαλιστική εταιρεία Ageas και η τράπεζα KBC. Οι ανωτέρω συζητήσεις αφορούσαν τη μετακύλιση για πέντε χρόνια με κουπόνι ανάλογο με ό,τι χρεώνει ο προσωρινός μηχανισμός διάσωσης της ευρωζώνης (EFSF). To EFSF παρέχει προς το παρόν βοήθεια στις προβληματικές χώρες της ευρωπεριφέρειας με επιτόκιο 5,8% περίπου. Το επιτόκιο για την Ελλάδα μειώθηκε το Μάρτιο κατά μία ποσοστιαία μονάδα.
Σύμφωνα με πηγές του Reuters, οι κυβερνήσεις σε Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία συζητούν επίσης με τράπεζές τους που έχουν έκθεση σε ελληνικά ομόλογα προκειμένου να εξετάσουν αν είναι εφικτή μια συμφωνία για εθελοντική μετακύλιση χρέους.
Η ευρωζώνη ζητά από τους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων να μετακυλίσουν έως 30 δισ. ευρώ χρέους, ως τμήμα ευρύτερου πακέτου χρηματοδότησης της Ελλάδας που θα μπορούσε να φτάσει τα 120 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι μεγαλύτεροι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων είναι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες.
Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ξεκαθαρίσει πάντως ότι οποιαδήποτε μετακύλιση πρέπει να κριθεί εθελοντική, γιατί αλλιώς οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης θα την χαρακτηρίσουν ως «πιστωτικό επεισόδιο» ή ακόμα και ως χρεοκοπία.