Ανοδικά κινήθηκε το πετρέλαιο στη Νέα Υόρκη αντιστρέφοντας τις χθεσινές του απώλειες. Το αργό σημείωσε άνοδο έως 1,5% μετά την πτώση του κατά 4,6% χθες.
Ανοδικά κινήθηκε το πετρέλαιο στη Νέα Υόρκη αντιστρέφοντας τις χθεσινές του απώλειες. Το αργό σημείωσε άνοδο έως 1,5% μετά την πτώση του κατά 4,6% χθες. Η Διεθνής Υπηρεσία Ενεργείας (International Energy Agency-ΙΕΑ) συμφώνησε να αποδεσμεύσει 60 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα από την επόμενη εβδομάδα. Τα αποθέματα πετρελαίου μεταξύ των 28 χωρών-μελών της ΙΕΑ μειώθηκαν κατά 340.000 βαρέλια ημερησίως το πρώτο τρίμηνο του έτους, ανακοίνωσε η υπηρεσία στη μηνιαία της έκθεση στις 16 Ιουνίου.
Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Αυγούστου σημείωσε άνοδο έως 1,32 δολ. φθάνοντας στα 92,34 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) και διαπραγματεύθηκε στα 91,92 δολ. το βαρέλι στις 10:45 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Χθες τα συμβόλαια υποχώρησαν στα 91,02 δολ. το βαρέλι κλείνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 18 Φεβρουαρίου. Αυτήν την εβδομάδα οι τιμές έχουν υποχωρήσει 1,2%, οδεύοντας να σημειώσουν απώλειες για τέταρτη συνεχόμενη φορά. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος οι τιμές έχουν σημειώσει άνοδο 20%.
Στο Λονδίνο το μπρεντ για παράδοση Αυγούστου σημείωσε άνοδο 65 σεντς φθάνοντας στα 107,91 δολ. το βαρέλι. Χθες τα συμβόλαια υποχώρησαν 6,95 δολ., ποσοστό 6,1%, φθάνοντας στα 107,26 δολ. το βαρέλι, τα χαμηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 22 Φεβρουαρίου. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος το μπρεντ έχει σημειώσει άνοδο 41%.
Η ανακοίνωση της ΙΕΑ έρχεται μετά την αποτυχία των μελών του ΟΠΕΚ να καταλήξουν σε συμφωνία για την αύξηση της παραγωγής, κατά τη συνεδρίαση των χωρών-μελών του στις 8 Ιουνίου στη Βιέννη, και παρά τις διαβεβαιώσεις της Σαουδικής Αραβίας ότι θα αυξήσει μονομερώς την παραγωγή. Δύο ημέρες αργότερα ο ΟΠΕΚ είπε, ότι, θα χρειαστεί να αντλήσει 30,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως το τρίτο τρίμηνο ή 1,9 εκατ. βαρέλια περισσότερα από τις προμήθειες του Μαΐου.
Είναι η τρίτη φορά στην ιστορία της ΙΕΑ που απελευθερώνονται στρατηγικά αποθέματα. Η πρώτη ήταν κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Περσικό Κόλπο το 1991 και η δεύτερη το 2005 μετά το πέρασμα του τυφώνα «Κατρίνα». Η ΙΕΑ που εδρεύει στο Παρίσι είναι σύμβουλος 28 βιομηχανικών χωρών του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Γερμανίας.