Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2002 07:02

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΠΩΛΕΙΕΣ σημειώνουν οι ασιατικές μετοχές, με τον δείκτη Nikkei να βρίσκεται πολύ κοντά στο επίπεδο των υψηλότερων απωλειών μιας εβδομάδας, σε χρονικό διάστημα 2,5 ετών, μετά την ανακοίνωση για τη βιομηχανική ανάπτυξη στις ΗΠΑ, η οποία έδειξε ότι η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε ύφεση. Εταιρείες, των οποίων οι πωλήσεις εξαρτώνται από την αγορά των ΗΠΑ, όπως η Sony Corp και η LG Electronics Inc., οδηγούσαν την πτώση.

«Η έκθεση, αποτέλεσε άλλο ένα σημάδι ότι η αμερικανική οικονομία υποχωρεί και αυτό ήταν ένας λόγος για τους επενδυτές να μην βασίζονται σε μετοχές εξαγωγικών εταιρειών ή εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κομπιούτερ», ανάφερε ο Masanori Mizuno, ο οποίος διαχειρίζεται μετοχές αξίας 27 δισ. δολ. στην Daiwa SB Investments Ltd.

Ο Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκυο έχανε ποσοστό 2,2%, φθάνοντας στις 9.017,29 μονάδες στις 11 π.μ. το πρωϊ, τοπική ώρα. Ο δείκτης, υποχώρησε κάτω από τις 9.000 μονάδες για δεύτερη φορά αυτήν την εβδομάδα και εμφάνισε τη μεγαλύτερη πτώση από την αντίστοιχη που είχε εμφανίσει το πενθήμερο που έληξε στις 2 Μαρτίου του 2001. Αυτήν την εβδομάδα, απώλεσε συνολικά ποσοστό 6,3%.

Πτώση 2,1% εμφάνιζε ο δείκτης Topix, φθάνοντας στις 885,20 μονάδες. Η μετοχή της NTT DoCoMo Inc. υποχωρούσε σημαντικά, αποτελώντας περίπου το 1/10 των συνολικών απωλειών του δείκτη, μετά την ανακοίνωσή της ότι ενδέχεται να μην πετύχει τον στόχο για τις υπηρεσίες που παρέχει στους χρήστες κινητών τηλεφώνων υψηλής ταχύτητας.

Στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi έχανε ποσοστό 1% και στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 ποσοστό 0,7%, με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνει η μετοχή της News Corp., της οποίας τα 3/4 των συνολικών πωλήσεων πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ.

Μετοχές αεροπορικών εταιρειών όπως της Korea Air Co., της Singapore Airlines Ltd. και της Cathay Pacific Airways Ltd., σημείωναν απώλειες, καθώς οι τιμές των καυσίμων για τα αεροσκάφη αυξήθηκαν, αφού έντονη είναι η ανησυχία ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να προβούν σε στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράκ.

Κλειστό είναι σήμερα το Χρηματιστήριο στην Ταϊβάν, εξ αιτίας του τυφώνα που πλήττει το νησί. Η Κεντρική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε, ότι, πλημμύρες και κατολισθήσεις μπορεί να σημειωθούν στα βόρεια, συμπεριλαμβανομένης και της Ταϊπέϊ.

Μικτή εικόνα εμφάνιζαν τα Χρηματιστήρια στη Σιγκαπούρη, τις Φιλιππίνες και την Κίνα, ενώ πτωτικά κινούντο οι δείκτες στη Μαλαισία και τη Ν. Ζηλανδία.