Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 25 Ιουνίου 2011 19:55

Ευ. Βενιζέλος: Σκληρά, αλλά αναγκαία τα νέα μέτρα

Σκληρά, πλην όμως αναγκαία εκ των πραγμάτων, χαρακτηρίζει τα μέτρα που περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα.

Σκληρά, πλην όμως αναγκαία εκ των πραγμάτων, χαρακτηρίζει τα μέτρα που περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής».

Ο ΥΠΟΙΚ υπενθυμίζει το κενό της τάξης των 5,6 δισ. ευρώ που υπήρχε στο Μεσοπρόθεσμο και το οποίο έπρεπε να καλυφθεί, έτσι ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Επαναλαμβάνει επίσης ότι η μέρα που έκανε τις ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα ήταν εξαιρετικά δυσάρεστη για τον ίδιο. «Έπρεπε να πω πικρές αλήθειες κι έπρεπε να αναλάβω την ευθύνη για σκληρά μέτρα που ενέχουν και το στοιχείο της αδικίας, τα οποία όμως είχαν καταστεί εκ των πραγμάτων αναγκαία», υπογραμμίζει.

Εκφράζει ωστόσο την πεποίθηση ότι «το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα , η οριστικοποίησή του και η ψήφισή του από τη Βουλή, είναι μια σωστή κίνηση».

Ο κ. Βενιζέλος αναγνωρίζει πως υπάρχει υπερφορολόγηση, ενώ προαναγγέλλει την άρση του τραπεζικού απορρήτου για τους φοροφυγάδες χωρίς να έχει προηγηθεί άδεια της εισαγγελικής αρχής.

Παραδέχεται τέλος ότι το κλίμα που επικρατεί στο εξωτερικό για τη χώρα μας είναι πολύ κακό, «όχι μόνο για λόγους αποτελεσματικότητας και ρυθμού λειτουργίας του κράτους αλλά και γιατί προβληματίζει πάρα πολύ τους εταίρους μας η έλλειψη πολιτικής συναίνεσης».

Υπενθυμίζει μάλιστα την πρόταση που είχε κάνει για την ανάγκη το Μεσοπρόθεσμο να ψηφιστεί από 180 βουλευτές κυρίως, όπως εξηγεί, γιατί με αυτόν τον τρόπο. θα μεγάλωνε η διαπραγματευτική ισχύς της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ