Τον κώδωνα του κινδύνου για δημοσιονομικό εκτροχιασμό της Ρωσίας κρούει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Μόσχα. Επισημαίνει ότι εάν δεν αλλάξει κατεύθυνση η οικονομική πολιτική του Κρεμλίνου, σε περίπου δύο δεκαετίες η χώρα θα έρθει αντιμέτωπη με μία κρίση «ελληνικού τύπου».
Τον κώδωνα του κινδύνου για δημοσιονομικό εκτροχιασμό της Ρωσίας κρούει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Μόσχα, Σεργκέι Ουλάτοφ.
Επισημαίνει δε ότι εάν δεν αλλάξει κατεύθυνση η οικονομική πολιτική του Κρεμλίνου και δεν ληφθούν μέτρα για τη συγκράτηση του δημοσίου χρέους, σε περίπου δύο δεκαετίες η χώρα θα έρθει αντιμέτωπη με μία κρίση «ελληνικού τύπου».
«Έάν δεν αλλάξει κάτι στην ακολουθούμενη πολιτική, έως το 2030 το δημόσιο χρέος της Ρωσίας θα έχει φθάσει σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα, όπως στην Ελλάδα» τόνισε ο οικονομολόγος σε συνέντευξή του στο περιθώριο φόρουμ για τη ρωσική οικονομία, που οργανώθηκε χθες στο Λονδίνο.
«Αυτή τη στιγμή την οικονομία μας στηρίζουν οι υψηλές τιμές του πετρελαίου και όχι η συνετή μακροοικονομική πολιτική» πρόσθεσε. Εξήγησε δε ότι έως το 2015 η Ρωσία δεν θα είναι σε θέση να καλύπτει τα ελλείμματα των συνταξιοδοτικών ταμείων, ακόμη και εάν η τιμή του πετρελαίου παραμείνει σε επίπεδα της τάξης των 115 δολαρίων.
Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Αλεξέι Κουντρίν, επεσήμανε πριν από λίγες ημέρες την ανάγκη να περιοριστεί η αύξηση των ετήσιων δαπανών της κυβέρνησης στο 4%, προκειμένου να σταθεροποιηθούν τα δημόσια οικονομικά.