Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2002 08:20

Η αύξηση των τιμών καυσίμων επηρεάζουν τις μετοχές των αεροπορικών εταιρειών

Η απειλή των ΗΠΑ για στρατιωτική επέμβαση κατά του Ιράκ, οδηγούν σε υψηλότερα επίπεδα τις τιμές των καυσίμων, αντιστρέφοντας τα κέρδη των μετοχών για την αεροπορική εταιρεία Singapore Airlines Ltd. και άλλες ασιατικές εταιρείες του κλάδου.

Οι μετοχές της Singapore Air, σημείωσαν τις μεγαλύτερς απώλειες χθες σε χρονικό διάστημα ενός μηνός, επεκτείνοντας τις στο 10% και πλέον.

Οι επενδυτές, οι οποίοι επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους στις αεροπορικές εταιρείες, μετά την αύξηση της επιβατικής κίνησης, γεγονός που υποσχόταν υψηλότερα κέρδη, τώρα λένε ότι ένας πόλεμος στο Ιράκ, θα επηρεάσει αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη και θα αυξήσει τις τιμές των καυσίμων, με αποτέλεσμα τη μείωση των κερδών των αεροπορικών εταιρειών.

Οι τιμές αργού πετρελαίου για τα συμβόλαια Οκτωβρίου, αυξήθηκαν κατά 71 σεντς ή 2,5%, φθάνοντας στα 28,98 δολ. το βαρέλι χθες στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Οι τιμές αυξήθηκαν συνολικά φέτος σε ποσοστό 46%. Στη Σιγκαπούρη, τη μεγαλύτερη αγορά πετρελαίου της Ασίας, το πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε χθες στα 30,95 δολ., ενώ είχε αγγίξει τα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα ενός έτους στα 31,20 δολ., την περασμένη εβδομάδα.

Η μετοχή της Singapore Air, απώλεσε ποσοστό 2,8% φθάνοντας στα 10,60 δολ. Σιγκαπούρης, διευρύνοντας στο 3,5% της χθεσινή της πτώση. Η μετοχή της τέταρτης σε μέγεθος αεροπορικής εταιρείας μεταφοράς εμπορευμάτων στον κόσμο, Korean Air, υποχωρούσε κατά 7,3%, φθάνοντας στα 14.000 γουόν στη Σεούλ και διαπραγματεύθηκε στα 14.050 γουόν στις 12:25' μ.μ., τοπική ώρα. Η μετοχή της ανταγωνίστριας της, Asiana Airlines, έχασε ποσοστό 6%, φθάνοντας στις 2.990 γουόν.

Συνολικά οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών της Ασίας, έχασαν το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, ποσοστό 8%, αντιστρέφοντας τα κέρδη 26% των 17 αεροπορικών εταιρειών της Ασίας, κατά το πρώτο εξάμηνο.

Οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών της Ευρώπης, έχασαν ποσοστό 13% και εκείνες οι οποίες εδρεύουν στις ΗΠΑ, απώλεσαν το τελευταίο δίμηνο, ποσοστό 23%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος των καυσίμων για τις περισσότερες αεροπορικές εταιρείες κυμαίνεται από 15% έως 20%, συμπεριλαμβανομένης της Singapore Air και της Cathay Pacific Airways Ltd., που εδρεύει στο Χογκ Κογκ.