Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2002 09:03

Για τρίτη ημέρα αυξήθηκε η τιμή του πετρελαίου

Για τρίτη ημέρα αυξήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη, μετά την διαβεβαίωση της αμερικανικής κυβέρνησης, ότι μειώθηκαν τα αποθέματα, εντείνοντας την ανησυχία για ενδεχόμενες ελλείψεις, καθώς οι ΗΠΑ ενδέχεται να ετοιμάζουν μία επίθεση κατά του Ιράκ.

Τα αμερικανικά αποθέματα πετρελαίου υποχώρησαν στα 4,6 εκατ. βαρέλια, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα χρονικού διαστήματος 17 μηνών, λιγότερα κατά 298,5 εκατ. βαρέλια από την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε το τμήμα ενεργείας των ΗΠΑ, χθες. Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα ώρες πριν από τη δήλωση των Αμερικανών, ότι, έχουν στοιχεία τα οποία αιτιολογούν την απομάκρυνση του Ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσεϊν, από την εξουσία. Το Ιράκ πέρυσι, ήταν η τρίτη σε μέγεθος παραγωγός πετρελαίου της Μέσης Ανατολής.

Η τιμή του αργού πετρελαίου για τα συμβόλαια Οκτωβρίου, αυξήθηκε κατά 27 σεντς ή 0,9%, φθάνοντας στα 29,25 δολ. το βαρέλι στις μετά τη συνεδρίαση ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Διαπραγματεύθηκε στα 29,20 δολ. το βαρέλι στη 1:45' μ.μ., ώρα Τόκυο κερδίζοντας συνολικά 47% εντός του έτους.

Οι τιμές πετρελαίου στη Ν. Υόρκη, αναρριχήθηκαν κατά περίπου 10% τον περασμένο μήνα, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζωρτζ Μπους, ο αντιπρόεδρος, Ντικ Τσένι και άλλοι αξιωματούχοι, ασκούν πιέσεις στους ηγέτες της Ευρώπης και στον αραβικό κόσμο, που είναι ενάντιοι σε μία στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράκ.