Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2002 10:29

Πτώση 1,01% σημείωσε ο Nikkei

ΑΠΩΛΕΙΕΣ κατέγραψαν σήμερα οι βασικοί δείκτες του ιαπωνικού χρηματιστηρίου μετά τη σημαντική χθεσινή υποχώρηση των μετοχών στη Wall Street http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/09/06/242421.htm και τα νέα αποθαρρυντικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/09/06/242365.htm , του σημαντικότερου εμπορικού εταίρου της Ιαπωνίας.

Τα χθεσινά στοιχεία «αποτελούν μία ακόμη ένδειξη εξασθένησης της αμερικανικής οικονομίας. Οι επενδυτές δεν έχουν πλέον πολλούς λόγους να διατηρούν στα χαρτοφυλάκιά τους μετοχές (ιαπωνικών) εξαγωγικών εταιρειών», δήλωσε στο "Bloomberg" διαχειριστής κεφαλαίων στην Daiwa SB Investments Ltd.

O δείκτης Nikkei έκλεισε στις 9.129,07 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 1,01%. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υποχώρησε κάτω από το επίπεδο των 9.000 μονάδων, για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα.

Αντιθέτως, ο Topix δεν κατάφερε να διατηρηθεί πάνω από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων και διαμορφώθηκε στις 894,33 μονάδες μειωμένος κατά 1,08%.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές μεγάλων εξαγωγικών εταιρειών. Η μετοχή της Canon, εταιρείας η οποία στηρίζει μεγάλο μέρος των εσόδων της στην αγορά των ΗΠΑ, υποχώρησε κατά 3,01%.

Απώλειες κατέγραψαν και οι μετοχές επιχειρήσεων από τον κλάδο της πληροφορικής. Αρνητικό αντίκτυπο είχε η είδηση ότι η Intel, η κορυφαία εταιρεία κατασκευής μικροεπεξεργαστών στον κόσμο, αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για το τρίτο τρίμηνο http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/09/06/242466.htm . Η μετοχή της NEC έκλεισε με πτώση 2,72%.

Ωστόσο, προς το τέλος της συνεδρίασης οι απώλειες των χρηματιστηριακών δεικτών μετριάστηκαν, γεγονός που αποδόθηκε σε δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου, οι οποίες ερμηνεύθηκαν ως ένδειξη ότι ο ιάπωνας πρωθυπουργός αναμένεται να εξαγγείλει μέτρα για την τόνωση της οικονομίας πριν από την αναχώρησή του για τις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα.

Παράλληλα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας προέβη σήμερα στην εκτίμηση ότι η ιαπωνική οικονομία έχει σταματήσει να επιβραδύνεται βασιζόμενη κυρίως στις εξαγωγές. Ωστόσο, όπως επισήμανε, η εγχώρια ζήτηση παραμένει αδύναμη.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά νέα, ο δείκτης των βασικών οικονομικών μεγεθών παρέμεινε αμετάβλητος στις 66,7 μονάδες τον Ιούλιο παραμένοντας πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων, το οποίο διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, για έβδομο κατά σειρά μήνα.