Εκκληση για εθνική πολιτική συνεννόηση στην Ελλάδα, ώστε να υπερψηφιστούν τα μέτρα λιτότητας, απηύθυνε η νέα γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Το γαλλικό προεδρικό μέγαρο χαρακτήρισε την εκλογή της Λαγκάρντ στη θέση της επικεφαλής του ΔΝΤ ως μία νίκη για την Γαλλία.
Επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στη θέση του Ντομινίκ Στρος-Καν που παραιτήθηκε το Μάιο μετά τη σύλληψη του στη Νέα Υόρκη με την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης, εξελέγη η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου.
«Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ επέλεξε σήμερα την Κριστίν Λαγκάρντ να διατελέσει γενική διευθύντρια του ΔΝΤ και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου για μία πενταετή θητεία που θα ξεκινήσει από τις 5 Ιουλίου 2011», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ταμείο.
Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ διαδέχεται των επίσης Γάλλο Ντομινίκ Στρος- Καν και γίνεται η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει καθήκοντα γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ.
Μοναδικός αντίπαλος της 55χρονης Λαγκάρντ ήταν ο 53χρονος διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Μεξικού Αγκουστίν Κάρστενς. Ο Μεξικανός Κάρστενς χαιρέτισε την εκλογή της αντιπάλου του, χαρακτηρίζοντάς την πολύ ικανή.
Η επικράτηση της κ. Λαγκάρντ έναντι του Μεξικανού Αγκουστίν Κάρστενς είχε εξασφαλιστεί μετά τη σημαντική υποστήριξη που είχε κερδίσει η Γαλλίδα υπουργός από χώρες, όπως η Κίνα, η Ρωσία και οι ΗΠΑ.
Η νέα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ δεσμεύτηκε, σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την εκλογή της, ότι θα εργαστεί κατά τρόπο ώστε το Ταμείο να υπηρετεί τις χώρες-μέλη του με την ίδια αποφασιστικότητα όπως και στο παρελθόν.
«Βασική μου προτεραιότητα θα είναι να συνεχίσει (το ΔΝΤ) στον ίδιο δρόμο, με την ίδια αποφασιστικότητα. Όπως είπα στο διοικητικό συμβούλιο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της εκλογής, η δράση του ΔΝΤ θα πρέπει να είναι η αρμόζουσα, αποτελεσματική και θεμιτή για να διασφαλίσουμε την πιο ισχυρή και στέρεη ανάπτυξη, τη μακροοικονομική σταθερότητα και ένα καλύτερο μέλλον για όλους», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η 55χρονη υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας δήλωσε ακόμη ότι την τιμά βαθιά η εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό της οι χώρες μέλη του ΔΝΤ.
«Ευχαριστώ θερμά το σύνολο των χωρών μελών του ΔΝΤ για την ευρεία υποστήριξή που μου προσέφεραν και εκφράζω το σεβασμό και την εκτίμησή μου για το συνάδελφο και φίλο Αγκουστίν Κάρστενς» (το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Μεξικού ο οποίος ήταν ο μοναδικός αντίπαλός της για τη θέση του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ), κατέληξε.
Ερωτηθείσα σχετικά από το γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι TF1, η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας δήλωσε ότι θα ήθελε να μιλήσει με τον προκάτοχό της και συμπατριώτη της Ντομινίκ Στρος-Καν για να συζητήσει μαζί του τα μελλοντικά καθήκοντά της.
«Θα κάνω ότι είναι δυνατόν να γίνει με βάση το αμερικανικό δίκαιο. Δεν θέλω ούτε να παρεμποδίσω την υπεράσπισή του, ούτε να πάρω οποιαδήποτε θέση όσον αφορά τις κατηγορίες που του αποδίδονται», σημείωσε.
Έκκληση για συναίνεση στην Ελλάδα
Αναφερόμενη στην Ελλάδα η κ. Λαγκάρντ απηύθυνε έκκληση για εθνική πολιτική συνεννόηση στην Ελλάδα, ώστε να υπερψηφιστούν τα μέτρα λιτότητας.
«Αν αυτό το βράδυ έχω να στείλω ένα μήνυμα, όσον αφορά στην Ελλάδα, αυτό είναι μία έκκληση στα κόμματα της ελληνικής αντιπολίτευσης, να ξανασυναντηθούν με πνεύμα εθνικής πολιτικής συνεννόησης με το κυβερνών κόμμα. Από αυτό εξαρτάται το μέλλον μιας χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Νίκη για τη Γαλλία»
Το γαλλικό προεδρικό μέγαρο χαρακτήρισε την εκλογή της κ. Λαγκάρντ στη θέση της επικεφαλής του ΔΝΤ ως μία νίκη για την Γαλλία, σημειώνοντας ότι η γαλλική προεδρία χαίρεται για το γεγονός ότι μία γυναίκα αναλαμβάνει αυτή τη σημαντική διεθνή ευθύνη.
«Ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα συνομιλήσει με την κ. Λαγκάρντ για να τη συγχαρεί», προσθέτει το γαλλικό προεδρικό μέγαρο.
Την εκλογή της κ. Λαγκάρντ χαιρέτισε και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ. «Θα ήθελα να συγχαρώ την Κριστίν Λαγκάρντ για την υποψηφιότητά της στη θέση της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το ΔΝΤ παίζει ένα σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα» ανέφερε ο κ. Ζέλικ, υπογραμμίζοντας ότι η «Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ έχουν συνεργαστεί πολύ στενά, τα τελευταία χρόνια, για να στηρίξουν τις χώρες που ανακάμπτουν από την παγκόσμια οικονομική κρίση και για την πρόληψη των κρίσεων στο μέλλον».
«Είχα τη μεγάλη χαρά να εργαστώ με την κ. Λαγκάρντ, όσο ήταν υπουργός Οικονομίας, Οικονομικών και Βιομηχανίας της Γαλλίας και πρόεδρος των υπουργών Οικονομικών της G20» σημείωσε. «Ανυπομονώ να συνεργαστώ στενά μαζί της και μαζί με το ΔΝΤ, υπό τη διεύθυνσή της», πρόσθεσε.
Και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο χαιρέτισε την εκλογή της Κριστίν Λαγκάρντ στην ηγεσία του ΔΝΤ, αναφέροντας ότι πρόκειται για μία εξαιρετική επιλογή.
Ο κ. Μπαρόζο χαιρέτισε ακόμη τον αποφασιστικό ρόλο, που έπαιξε σύμφωνα με τον ίδιο η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας στα ευρωπαϊκά οικονομικά και νομισματικά θέματα κατά την διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, όταν ξέσπασε η πιο σοβαρή οικονομική κρίση που γνώρισε ο κόσμος εδώ και έναν αιώνα.
Τα συγχαρητήριά του για την εκλογή της Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών και τις ευχές του για καλή επιτυχία, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.