Κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διάσωση της Ελλάδας ζητεί το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Έβαλντ Νοβότνι.
Κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διάσωση της Ελλάδας ζητεί το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Έβαλντ Νοβότνι.
Σε συνέντευξή του σε αυστριακό ραδιοφωνικό σταθμό, ο κ. Νοβότνι χαρακτήρισε τη γαλλική πρόταση για μετακύλιση του ελληνικού χρέους ως ένα πολύ ενδιαφέρον βήμα, που θα πρέπει όμως να εξασφαλίσει την πολιτική στήριξη χωρών όπως η Γερμανία.
«Αυτό που είναι σημαντικό είναι να υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή λύση, γιατί η διαφορά θα είναι μικρή, αν το κάνει μόνο μία χώρα», σημείωσε.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο ευρωπαίος αξιωματούχος επανέλαβε ότι οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η χώρα χρειάζονται τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων και τόνισε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να καταστεί αποτελεσματική η δημόσια διοίκηση, να αναμορφωθεί το φορολογικό σύστημα και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Τα όποια διορθωτικά μέτρα, όταν η χώρα για καιρό ξόδευε παραπάνω από ό,τι παρήγαγε, είναι πάντα επίπονα, «αλλά η εναλλακτική λύση - μια χρεοκοπία δηλαδή - είναι πολύ πιο επώδυνη για τον κόσμο», είπε. «Όλοι κατανοούν ότι ο κόσμος αυτός είναι υπερβολικά πιεσμένος και είναι πολύ δύσκολο για αυτούς.»
Ερωτηθείς για τις εκτιμήσεις των αγορών ότι η Ελλάδα θα πρέπει τελικά να διαγράψει το χρέος της κατά το ένα τρίτο προκειμένου να μπορέσει και πάλι να ορθοποδήσει, ο Νοβότνι απάντησε: «Το πρόβλημα είναι ότι κάτι τέτοιο θα θεωρούνταν περίπτωση αφερεγγυότητας και αυτό ακριβώς είναι που θέλουμε να αποφύγουμε για το συμφέρον ολόκληρης της ευρωπαϊκής οικονομίας και του συνόλου της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς».
Πηγή: Reuters