Νέα συρρίκνωση παρουσίασε η ελληνική μεταποίηση τον Ιούνιο, με τις νέες παραγγελίες να μειώνονται περαιτέρω και την εξασθενημένη εγχώρια ζήτηση να πλήττει ιδιαίτερα τα προϊόντα των Ελλήνων παραγωγών.
Νέα συρρίκνωση παρουσίασε η ελληνική μεταποίηση τον Ιούνιο, με τις νέες παραγγελίες να μειώνονται περαιτέρω και την εξασθενημένη εγχώρια ζήτηση να πλήττει ιδιαίτερα τα προϊόντα των Ελλήνων παραγωγών.
Ο κύριος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της Markit έκλεισε στις 45,5 μονάδες τον Ιούνιο, από 44,5 μονάδες που ήταν το Μάιο, υποδεικνύοντας περαιτέρω σταθερή επιδείνωση των επιχειρησιακών συνθηκών που έχει καταγραφεί στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα.
Οι νέες παραγγελίες που έλαβαν οι Έλληνες κατασκευαστές μειώθηκαν και πάλι τον Ιούνιο, παρότι οι εταιρείες ανέφεραν αύξηση της διεθνούς ζήτησης για προϊόντα του ελληνικού μεταποιητικού τομέα. Επιπλέον, η τελευταία μηνιαία μείωση των επιπέδων νέων εργασιών ήταν ραγδαία. Ως εκ τούτου, η παραγωγή παρουσίασε σταθερή μείωση στον μεταποιητικό τομέα για εικοστό πρώτο συνεχή μήνα.
Η σημαντική μείωση της παραγωγής τόσο στον τομέα των ενδιάμεσων προϊόντων όσο και στον τομέα των επενδυτικών αγαθών συνέτεινε στην πρόσφατη συρρίκνωση της παραγωγής. Εντωμεταξύ, οι παραγωγοί καταναλωτικών αγαθών, κατέγραψαν οριακή μείωση της δραστηριότητάς τους.
Όπως παρατηρεί η Markit στην έκθεσή της, με την εγχώρια ζήτηση να εξασθενεί, οι εταιρείες εξακολούθησαν να μειώνουν τον αριθμό των εργαζομένων τους και να διατηρούν μικρότερα αποθέματα στην προσπάθειά τους να μειώσουν το κόστος. Πράγματι, ο ρυθμός μείωσης των θέσεων εργασίας ήταν σχεδόν αμετάβλητος σε σύγκριση με το Μάιο, καθώς οι εταιρείες μείωσαν το προσωπικό τους με σταθερό ρυθμό. Εντωμεταξύ, τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων περιορίστηκαν επίσης σημαντικά κατά τη διάρκεια του Ιουνίου.
Οι Έλληνες κατασκευαστές, στην προσπάθειά τους να αυξήσουν τις πωλήσεις τους σε μία αγορά με συνεχώς αυξανόμενες προκλήσεις, προέβησαν σε περικοπές στις τιμές εκροών για τέταρτο συνεχή μήνα. Οι τιμές χρέωσης μειώθηκαν με σταθερό ρυθμό, παρότι ασκήθηκαν περαιτέρω πιέσεις στα περιθώρια κέρδους λόγω των υψηλότερων τιμών εισροών.
Οι υψηλότερες τιμές των πρώτων υλών συνέτειναν στη έντονη αύξηση των τιμών εισροών. Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης του κόστους ήταν ο βραδύτερος που έχει καταγραφεί από το Μάρτιο του 2010.
Η αγοραστική δραστηριότητα των Ελλήνων κατασκευαστών μειώθηκε τον Ιούνιο λόγω των χαμηλότερων επιπέδων παραγωγής. Επιπλέον, η τελευταία μηνιαία μείωση των προμηθειών χαρακτηρίζεται σημαντική και ήταν η εντονότερη που έχει καταγραφεί από το Φεβρουάριο. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτα στοιχεία, η μείωση των αγορών προμηθειών ήταν αποτέλεσμα της προσπάθειας των εταιρειών για χαμηλότερη αποθεματοποίηση πρώτων υλών. Πράγματι, τα αποθέματα προμηθειών μειώθηκαν με σημαντικό ρυθμό, καθώς οι εταιρείες προσπάθησαν να κάνουν περικοπές στο κόστος.
Οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών εξακολούθησαν να επιμηκύνονται τον Ιούνιο, παρά το γεγονός της μειωμένης ζήτησης για προμήθειες. Σύμφωνα με μέλη του πάνελ, οι καθυστερήσεις ήταν αποτέλεσμα της απόφασης των προμηθευτών να διατηρούν μόνο τα πλέον απαραίτητα αποθέματα, καθώς και αυτοί προσπάθησαν να μειώσουν το κόστος τους στο ελάχιστο.
«Οι Έλληνες κατασκευαστές υπέμειναν ακόμα ένα μήνα εξασθενημένης ζήτησης και προβληματικών συνθηκών από πλευράς προμηθευτών, τον Ιούνιο. Παρά τις προσπάθειές τους να τονώσουν τις πωλήσεις μέσα από σημαντικές περικοπές των τιμών εκροών, οι νέες παραγγελίες εξακολούθησαν να μειώνονται με έντονο ρυθμό. Ωστόσο, τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων βελτιώθηκε σε διεθνές επίπεδο, παρότι η αύξηση των πωλήσεων στο εξωτερικό συνέβαλλε ελάχιστα στην αντιστάθμιση της πτώσης στις εγχώριες νέες παραγγελίες», σχολίασε ο Phil Smith, οικονομολόγος της Markit και συγγραφέας της έκθεσης.