Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου 2002 10:59

Aρνητικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ΜΕ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ξεκίνησε η εβδομάδα για τους περισσότερους χρηματιστηριακούς δείκτες στην Ευρώπη εν μέσω έντονων ανησυχιών για το ενδεχόμενο αμερικανικής επίθεσης κατά του Ιράκ.

«Μια στρατιωτική επέμβαση εναντίον του Ιράκ παραμένει πιθανή και οι επόμενες εβδομάδες θα είναι αποφασιστικές», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC ο αμερικανός αντιπρόεδρος, Ντικ Τσένι, ενώ ο Τόνι Μπλερ υποστήριξε ότι ΟΙ ΗΠΑ και η Βρετανία θα επιδιώξουν να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή διεθνή υποστήριξη για να αντιμετωπίσουν την απειλή που, όπως ισχυρίστηκε, συνιστούν τα ιρακινά όπλα μαζικής καταστροφής http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/09/09/242907.htm .

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έχει διαμορφωθεί στις 4.085,5 μονάδες μειωμένος κατά 0,53%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.213,45 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 1,02% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.445,97 μονάδες με απώλειες 1,14%. Ο δείκτης DJ Stoxx 50 υποχωρεί κατά 0,86% και βρίσκεται στις 2.614,98 μονάδες.

Πιέσεις δέχεται η πλειονότητα των επιμέρους κλάδων, ενώ επιλεκτικές τοποθετήσεις παρατηρούνται σε μετοχές εταιρειών κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, ασφαλιστικών ομίλων και επιχειρήσεων μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Ισχυρές πιέσεις δέχεται ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών με τη μετοχή της France Telecom να υποχωρεί κατά 5,18% εν μέσω έντονης φημολογίας ότι ο πρόεδρος του γαλλικού ομίλου Μισέλ Μπον ενδεχομένως να υποβάλει εντός της εβδομάδας την παραίτησή του. Απώλειες καταγράφουν επίσης οι τίτλοι της Deutsche Telekom και της Τelecom Italia.

O Ρικάρντο Περίσιτς, επικεφαλής της Seat Pagine Gialle -τμήμα μέσων μαζικής ενημέρωσης της Telecom Italia- εξέφρασε την Παρασκευή τις ανησυχίες του ότι το νέο νομοσχέδιο ΜΜΕ της ιταλικής κυβέρνησης ίσως αποτελέσει εμπόδιο στα σχέδια του ομίλου για επέκταση των δραστηριοτήτων του στο τομέα αναμετάδοσης. Σε δηλώσεις του, ο κ. Περίσιτς διευκρίνισε ότι μόνο η Telecom Italia θα επηρεασθεί από τους νέους περιορισμούς που αφορούν τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών με δραστηριότητα και στον τομέα αναμετάδοσης.

Από την άλλη πλευρά, μικρή άνοδο σημειώνει η μετοχή της Nokia, η οποία ενισχύεται αυτή την ώρα κατά 0,28%, μετά από θετικές εκτιμήσεις της Morgan Stanley για τη φινλανδική μετοχή.

Αντιθέτως, μεγάλη πτώση σημειώνει η μετοχική τιμή της ΑΒΒ -του μεγαλύτερου μηχανολογικού ομίλου της Ευρώπης- παρά τις εξαγγελίες του νέου διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας για ριζικές αλλαγές http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/09/09/242866.htm .

Ανοδικά κινείται η μετοχή του γαλλοαμερικανικού ομίλου Vivendi Universal παρά το σημερινό δημοσίευμα της "Wall Street Journal" σύμφωνα με το οποίο οι γαλλικές διωκτικές αρχές πρόκειται να πραγματοποιήσουν πριν από τα τέλη του μηνός ελέγχους στα λογιστικά της Vivendi Universal, στο πλαίσιο των δικαστικών αγωγών που υπέβαλαν μέτοχοι του γαλλικού ομίλου μέσων μαζικής ενημέρωσης εναντίον πρώην αφεντικών της Vivendi. Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, δύο Γάλλοι δικαστές φέρεται ότι θα αναλάβουν την υπόθεση, με στόχο να εξακριβώσουν τις κατηγορίες ότι ο πρώην πρόεδρος της Vivendi, Ζαν Μαρί-Μεσιέ, και το διοικητικό του επιτελείο δημοσιοποιούσαν ψεύτικους ισολογισμούς.

Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, ο δεύτερος μεγαλύτερος όμιλος ΜΜΕ στον κόσμο πρόκειται να προβεί στην πώληση περιουσιακών του στοιχείων στο πλαίσιο προσπαθειών για τη μείωση του υπέρογκου χρέους του http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/09/09/242949.htm .

Τέλος, πτωτικά κινούνται οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών παρά τη σημαντική ενίσχυση των τιμών του αργού στις διεθνείς αγορές http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/09/09/242969.htm . Η μετοχή της BP σημειώνει πτώση κατά 0,85%.