Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2002 00:01

Οι ευκαιρίες έφεραν την άνοδο

ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΕΣ αγορές άλλαξαν το κλίμα και την τάση της Wall Street στη διάρκεια των απογευματινών συναλλαγών, με τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να καταγράφουν ικανοποιητικά κέρδη λίγο πριν από το κλείσιμο.

Αρκετοί επενδυτές θεώρησαν πως υπάρχουν ευκαιρίες για αγορές μετά τις πρόσφατες πιέσεις που δέχθηκε η αγορά, αντιδρώντας θετικά σε προβλέψεις αναλυτών πως το χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης ίσως κινηθεί ανοδικά προς το τέλος της εβδομάδας και υπό την προϋπόθεση πως η επέτειος της 11ης Σεπτεμβρίου θα κυλήσει χωρίς απρόοπτα. Εμπειρογνώμονες τόνισαν πως έχουν εξαντληθεί οι πιέσεις προς τις μετοχές και αυτό συνέβαλε στην ταχεία μεταστροφή του κλίματος στην αγορά. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) κέρδισε συνολικά 92,18 μονάδες, ποσοστό 1,09%, κλείνοντας στις 8.519,38 μονάδες. Με άνοδο 9,30 μονάδων, ποσοστό 0,72%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.304,60 μονάδες.

Στην Ευρώπη

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δέχθηκαν πιέσεις στην αρχή της εβδομάδας, κατάφεραν ωστόσο να κλείσουν πάνω από τα χαμηλότερα επίπεδα της ημέρας, καθώς οι επενδυτές φαίνεται πως βρήκαν καταφύγιο στις αμυντικές μετοχές και στους τίτλους χρυσού, εν μέσω φόβων για επικείμενο πόλεμο με το Ιράκ ή νέου τρομοκρατικού χτυπήματος εν όψει της επετείου της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

Τα σενάρια αυτά επιβάρυναν ακόμη περισσότερο το ήδη αρνητικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές και έκαναν πιο δυσοίωνες τις προοπτικές για τα εταιρικά κέρδη, με τους αναλυτές πάντως να διχάζονται ως προς την έκταση.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 1,5% και 2,2%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να έχει μειώσει κατά το ήμισυ τα κέρδη που σημείωσε στη διάρκεια της ανάκαμψης του Αυγούστου από τα χαμηλά επίπεδα της πενταετίας στα οποία βρέθηκε στις 24 Ιουλίου. Χρηματιστηριακοί κύκλοι αποκάλυψαν πως οι 600 μεγαλύτερες μετοχές της Ευρώπης έχουν χάσει περίπου 1,5 τρισ. ευρώ από τη χρηματιστηριακή αξία τους φέτος, καθώς ο αρχικός ενθουσιασμός για τις οικονομικές προοπτικές εξελίχθηκε σε απαισιοδοξία.

Οι μετοχές χρυσού ενισχύθηκαν σημαντικά βλέποντας την τιμή του πολύτιμου μετάλλου να εκτινάσσεται στα 324 δολάρια η ουγκιά. Ενισχυμένες ήταν οι λεγόμενες αμυντικές μετοχές, L'Oreal, Diageo, AstraZeneca.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ