Την πιθανότητα σύστασης ενός ευρωπαϊκού οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης εξετάζει η Κομισιόν, σύμφωνα με τον ευρωπαίο επίτροπο για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, δηλώσεις του οποίου επικαλείται η φιλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat.
Την πιθανότητα σύστασης ενός ευρωπαϊκού οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης εξετάζει η Κομισιόν, σύμφωνα με τον ευρωπαίο επίτροπο για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν.
«Αυτή τη στιγμή γίνεται κάποια δουλειά και θα ολοκληρωθεί μέσα στο φθινόπωρο», φέρεται να δήλωσε ο Φινλανδός επίτροπος στην εφημερίδα Helsingin Sanomat.
Σύμφωνα με τον κ. Ρεν, το γεγονός ότι και οι τρεις βασικοί οίκοι αξιολόγησης σήμερα είναι αμερικανικοί αποτελεί πρόβλημα. «Βλέπουν την οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη με έναν τρόπο ελαφρώς διαφορετικό απ’ ό,τι εμείς», τόνισε.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσαν ότι η τριάδα των σημαντικότερων οίκων αξιολόγησης στις ΗΠΑ είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν σύντομα ανταγωνισμό από την Ευρώπη.
«Δεν εναπόκειται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δημιουργηθούν οίκοι αξιολόγησης», σημείωσε ο κ. Μπαρόζο μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Πορτογαλία μετά από τη συνάντησή του με τον κ. Τουσκ. «Αλλά. . . υπάρχουν πολλές αρμοδιότητες στην Ευρώπη, έτσι δεν θα με εξέπληττε εάν έβλεπα περισσότερο ανταγωνισμό».
Ο πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ακόμη ότι υπάρχει μια «ευρύτερη συμφωνία» στην Ευρώπη όσον αφορά στο γεγονός ότι απαιτείται μια ‘ρύθμιση’ του τομέα των οίκων αξιολόγησης. «Σε περίπτωση που υπάρχει ολιγοπώλιο, σημειώνεται μερικές φορές η τάση κατάχρησης της κυρίαρχης θέσης ή χειραγώγησης της αγοράς», επισήμανε.
«Δεν θα με εξέπλητε εάν στο ορατό μέλλον. . . γίνονταν κάποιες απόπειρες να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης», είπε από την πλευρά του ο κ. Τουσκ, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ.
«Ουδείς αναζητεί νέους αγγελιοφόρους η δουλειά των οποίων θα είναι να μας φέρνουν μόνο καλά νέα», συνέχισε και πρόσθεσε ότι «το κλειδί είναι οι ειδήσεις που αφορούν την χρηματοοικονομική και την οικονομική κατάσταση στις επιχειρήσεις και στις χώρες να είναι όσο πιο αντικειμενικές είναι δυνατόν».
Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα η Standard & Poor's προειδοποίησε ότι θα θεωρήσει ως «επιλεκτική χρεοκοπία» το γαλλικό σχέδιο μετακύλισης του ελληνικού χρέους, ενώ μία μέρα μετά η Moody's υποβάθμισε την Πορτογαλία στην κατηγορία «junk».