Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 08 Ιουλίου 2011 15:29

Στις 15 Ιουλίου τα αποτελέσματα των «τεστ αντοχής»

Στις 15 Ιουλίου θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών «τεστ αντοχής» (stress tests), όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ). Στα τεστ υποβλήθηκαν συνολικά 91 τράπεζες. Ετοιμες να στηρίξουν τις τράπεζες που θα αποτύχουν οι ευρωπαϊκές χώρες.

Στις 15 Ιουλίου θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών «τεστ αντοχής» (stress tests), όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ).

Στα τεστ υποβλήθηκαν συνολικά 91 τράπεζες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 65% των συνολικών στοιχείων ενεργητικού στον τραπεζικό κλάδο.

Τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν μετά το κλείσιμο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, στις 19:00 (ώρα Ελλάδος).

Σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που ετοιμάστηκε για τους υπουργούς Οικονομικών και το οποίο έχει στην κατοχή του το Reuters, οι ευρωπαϊκές χώρες είναι έτοιμες να δεσμευτούν για τη στήριξη των τραπεζών εκείνων που θα αποτύχουν στα «τεστ αντοχής» και δεν θα είναι σε θέση να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους εντός εξαμήνου.

Το έγγραφο, το οποίο αναφέρεται στο πώς θα πρέπει να αντιδράσουν τα κράτη στα αποτελέσματα των τεστ, περιγράφει επίσης τον τρόπο με τον οποίο θα θέσει η ΕΕ σε καθεστώς επιτήρησης τις τράπεζες εκείνες που θα περάσουν τα τεστ οριακά.

Το έγγραφο με ημερομηνία 7 Ιουλίου δίνει στις τράπεζες προθεσμία μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, προκειμένου να παρουσιάσουν ένα σχέδιο εξυγίανσης των οικονομικών τους, αλλά και ένα ακόμη τρίμηνο για να το εφαρμόσουν.

Τραπεζικές πηγές δήλωσαν νωρίτερα στο πρακτορείο ότι οι πέντε ιταλικές τράπεζες που συμμετείχαν στα τεστ τα πέρασαν με επιτυχία. «Δεν υπάρχουν προβλήματα (με τα stress test)», είπε μια από τις πηγές.