Σε στασιμότητα βρίσκονται οι συζητήσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων (τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες κ.λπ.) στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, τον οποίο επικαλείται το Reuters.
Σε στασιμότητα βρίσκονται οι συζητήσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων (τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες κ.λπ.) στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, τον οποίο επικαλείται το Reuters. Όπως έχει αυτή τη στιγμή η κατάσταση, οι ελπίδες για συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα ύψους 30 δισ. ευρώ στο νέο πακέτο μειώνονται κατά πολύ.
Οι αξιωματούχοι της ΕΕ, της ΕΚΤ και των τραπεζών, που αντιπροσωπεύονται από το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), έχουν απλώς καταλήξει σε ένα περίγραμμα προτάσεων που έχουν υποβάλει οι τράπεζες.
«Δεν βρισκόμαστε και σε σημείο μηδέν, αλλά δεν απέχουμε και πολύ» ανέφερε ο αξιωματούχος. «Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα καταλήξουμε σε συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, όπως τον θέλουν οι Γερμανοί» πρόσθεσε.
Το ζήτημα θα τεθεί επί τάπητος τη Δευτέρα στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup), ενώ διπλωμάτης της ευρωζώνης δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι συνομιλίες ίσως καταλήξουν σε συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα ύψους 15 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας το μέγεθος αυτό ως επιτυχία.
Στο τραπέζι αρχικά τέθηκε η γαλλική πρόταση για μετακύλιση έως του 70% των ελληνικών ομολόγων που λήγουν μέχρι το τέλος του 2014. Ωστόσο, μετά τις προειδοποίησεις οίκων αξιολόγησης ότι κάτι τέτοιο μπορεί να θεωρηθεί «επιλεκτική χρεοκοπία» στο τραπέζι των συζητήσεων μπήκε το ενδεχόμενο επαναγοράς ελληνικού χρέους. Επίσης, η Γερμανία επανέφερε την πρότασή της για ανταλλαγή ομολόγων με άλλα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας, όμως οι οίκοι αξιολόγησης έχουν ήδη προειδοποιήσει πως θα εκλάβουν μια τέτοια λύση ως χρεωκοπία της Ελλάδας.
Πηγή: Reuters