Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 12 Ιουλίου 2011 07:20

Πάνω από τα 1.550 δολ. ο χρυσός

Πάνω από τα 1.550 δολ. η ουγγιά διατηρήθηκε σήμερα, Τρίτη, ο χρυσός καθώς οι επενδυτές απομακρύνθηκαν από τις επικίνδυνες τοποθετήσεις τους, εν μέσω ανησυχιών για επέκταση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

Πάνω από τα 1.550 δολ. η ουγγιά διατηρήθηκε σήμερα, Τρίτη, ο χρυσός καθώς οι επενδυτές απομακρύνθηκαν από τις επικίνδυνες τοποθετήσεις τους, εν μέσω ανησυχιών για επέκταση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών υποσχέθηκαν φθηνότερα δάνεια μεγαλύτερης διάρκειας αποπληρωμής και πιο ευέλικτα πακέτα στήριξης προκειμένου να βοηθήσουν την Ελλάδα και τις άλλες χρεωμένες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, σε μια προσπάθεια να σταματήσει η οικονομική κρίση και να μην μεταδοθεί στην Ιταλία και την Ισπανία.

Οι 17 Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεσμεύτηκαν να προστατεύσουν τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη και υποσχέθηκαν να λάβουν «σύντομα» νέα μέτρα, χωρίς ωστόσο να ορίσουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Το δολάριο των ΗΠΑ αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα έναντι του καλαθιού των έξι κυριότερων νομισμάτων του κόσμου, σε χρονικό διάστημα πλέον των τριών μηνών. Το ευρώ υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων μηνών έναντι του αμερικανικού νομίσματος μετά τα σχόλια από τη νέα επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, που ενέτειναν την αβεβαιότητα για την ελληνική κρίση χρέους.

Το ΔΝΤ δεν είναι ακόμη έτοιμο να συζητήσει τις προϋποθέσεις και τους όρους νέας οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, είπε χθες η κ. Λαγκάρντ, προσθέτοντας, ότι, η ιταλική οικονομία πρέπει να βελτιωθεί προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη.

Η τιμή σποτ του χρυσού υποχώρησε 0,1% φθάνοντας στα 1.551,46 δολ. η ουγγιά στις 0319 ώρα Γκρίνουϊτς, από τα 1.556,59 δολ. η ουγγιά στα οποία αναρριχήθηκε κατά την προηγούμενη συνεδρίαση και τα υψηλότερα επίπεδα από τις 22 Ιουνίου.

Στις ΗΠΑ ο χρυσός σημείωσε άνοδο 0,2% φθάνοντας στα 1.552,20 δολ. η ουγγιά.

Η Κίνα, η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής χρυσού στον κόσμο είπε, ότι, η παραγωγή του πολύτιμου μετάλλου το πρώτο πεντάμηνο του έτους αυξήθηκε 3,67% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος φθάνοντας στους 132,02 τόνους. Το 2010 η Κίνα παρήγαγε 340,88 τόνους χρυσού, 8,6% υψηλότερα μέσα στο έτος.

Ο υψηλός πληθωρισμός στη χώρα οδήγησε τους επενδυτές στην αγορά ράβδων χρυσού προκειμένου να ασφαλίσουν τα χρήματά τους. Ο πληθωρισμός στην Κίνα επιταχύνθηκε, φθάνοντας τα υψηλότερα επίπεδα τριών ετών τον Ιούνιο, και οι επενδυτές παρακολουθούν εάν το Πεκίνο θα λάβει και άλλα μέτρα στο πλαίσιο καταπολέμησης του πληθωρισμού, του πρώτου μελήματος της χώρας.

Η τιμή σποτ για ασήμι σημείωσε άνοδο 0,3% φθάνοντας στα 35,80 δολ. η ουγγιά. Την προηγούμενη συνεδρίαση το λευκό μέταλλο άγγιξε τα 36,89 δολ. η ουγγιά.

Στις ΗΠΑ τα συμβόλαια για το ασήμι σημείωσαν άνοδο 0,4% φθάνοντας στα 35,84 δολ. η ουγγιά.