Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2002 13:39

Υπό πίεση και σήμερα το ευρώ

Στα 97,6 σεντς -στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο βδομάδων- υποχώρησε κατά τις σημερινές συναλλαγές το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα έναντι του δολαρίου.

Στις 13:19 ώρα Ελλάδος, το ευρώ ισοδυναμούσε με 97,68 σεντς έναντι 98,14 σεντς λίγο μετά τις 10 το πρωί και 97,93 σεντς στις 24.00 χθες. Η χθεσινή ισοτιμία αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν 97,94 σεντς ανά ευρώ.

Την ίδια ώρα, η ισοτιμία ετου κοινού νομίσματος με το ιαπωνικό νόμισμα κυμαινόταν στα 116,41 γεν ανά ευρώ, έναντι 116,44 γεν ανά ευρώ στις 10 το πρωί και 116,38 γεν ανά ευρώ αργά χθες το βράδυ.

Η συνεχιζόμενη υποχώρηση του ευρώ αποδίδεται από αναλυτές στην απογοήτευση που έχουν προκαλέσει τα στοιχεία για την ευρωπαϊκή οικονομία που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας και στην απροθυμία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προβεί σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βιμ Ντούιζενμπεργκ, δήλωσε το Σάββατο ότι η τρέχουσα νομισματική πολιτική είναι κατάλληλη για τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην ευρωζώνη απομακρύνοντας το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων στο άμεσο μέλλον.

Από την άλλη μεριά, το αμερικανικό νόμισμα επωφελήθηκε από τα ευοίωνα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Πιο συγκεκριμένα, τα αποθέματα χονδρικής στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 0,6%, στα 284,2 δισ. δολάρια τον Ιούλιο, έπειτα από αύξηση 0,4% τον Ιούνιο, συνεχίζοντας την πορεία ανάκαμψης έπειτα από την κατακόρυφη μείωση που σημειώθηκε στα τέλη του 2001. Οι αναλυτές προέβλεπαν την αύξησή τους κατά 0,2%. Το γεγονός αυτό ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις προετοιμάζονται, προκειμένου να ανταποκριθούν στην αύξηση της ζήτησης από τους καταναλωτές.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται να προστεθεί στην απρόσμενη υποχώρηση της ανεργίας στις ΗΠΑ τον Αύγουστο.

Περισσότερες ενδείξεις για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας θα δώσουν αυτή την εβδομάδα οι πωλήσεις λιανικής Αυγούστου, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Σεπτεμβρίου (την Παρασκευή) και η δημοσιοποίηση του «Μπεζ Βιβλίου» της Fed (την Τετάρτη).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κορυφαίων στελεχών των μεγαλύτερων τραπεζών του κόσμου, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ αναμένεται να προσεγγίσει το 3% προς τα τέλη του 2003, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την οικονομία της ευρωζώνης αναμένεται να διαμορφωθεί περίπου στο 2% στα τέλη της επόμενης χρονιάς http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/09/10/243105.htm .

Παράλληλα, στις 13:19 ώρα Ελλάδος, το δολάριο ισοδυναμούσε με 118,56 γεν, έναντι 118,66 γεν στις 10 το πρωί και 118,85 γεν στις 24.00 χθες.

Σημειώνεται ότι και σήμερα η συναλλακτική δραστηριότητα παραμένει περιορισμένη εν όψει της αυριανής επετείου των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης του περασμένου Σεπτεμβρίου, ενώ ανησυχίες προκάλεσε η είδηση ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ινδονησία παράμεινε κλειστή για λόγους ασφαλείας.