Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2011 10:55

Γερμανία: Κανένας σχεδιασμός για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, επισημαίνοντας πως προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να υπάρξει συμφωνία για τις λεπτομέρειες του δεύτερου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, επισημαίνοντας πως προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ για τις λεπτομέρειες του δεύτερου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας.

«Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για έκτακτη σύνοδο», δήλωσε στο Reuters η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μέρκελ, ερωτηθείσα σχετικά με τις αναφορές περί έκτακτης συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών την Παρασκευή.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν χθες στο πρακτορείο ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά οι πιθανότητες να συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ το απόγευμα της Παρασκευής.

Πηγή της γαλλικής κυβέρνησης δήλωσε από το Παρίσι ότι η Γαλλία τάσσεται υπέρ μιας έκτακτης συνόδου προκειμένου να ηρεμήσουν οι αγορές.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ δήλωσε την Τρίτη από τη Λισαβόνα ότι υπάρχει ισχυρή δέσμευση σε ανώτατο επίπεδο στην Ευρώπη για να γίνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην ευρωζώνη.

«Θέλω να είμαι πολύ σαφής. Υπάρχει πολύ ισχυρή δέσμευση σε ανώτατο επίπεδο να γίνει ό,τι χρειάζεται για να διασφαλιστεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα», δήλωσε ο Βαν Ρόμπεϊ σε δημοσιογράφους μετά την συνάντησή του με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό.

FTD: Επαναγορά ελληνικών ομολόγων εξετάζουν οι Ευρωπαίοι

Σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Financial Times Deutschland, αναφέρει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εξετάζουν την επαναγορά ελληνικών ομολόγων στο 50% της ονομαστικής τους αξίας.

Επικαλούμενη πηγές από την Κομισιόν και την ΕΕ, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα λάβει σημαντική οικονομική ενίσχυση από τον προσωρινό μηχανισμό βοήθειας, τον EFSF, ώστε να επαναγοράσει ομόλογα του Δημοσίου και να μειώσει το χρέος της στο 120% του ΑΕΠ από το 150% περίπου.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της γερμανικής εφημερίδας, αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επαναγοράσει ομόλογα αξίας 140 δισ. ευρώ.