Επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ζητεί το ΔΝΤ στην τέταρτη έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Προβλέπει συρρίκνωση του ΑΠΕ φέτος κατά 3,8% έναντι προηγούμενης πρόβλεψής του για ύφεση 3%, ενώ εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος της χώρας θα κορυφωθεί το 2012, φθάνοντας στο 172% του ΑΕΠ.
Επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ζητεί από την κυβέρνηση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ενώ καλεί τις χώρες της ευρωζώνης να αποφασίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα βοηθήσουν την Ελλάδα και επισημαίνει ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι ενδεδειγμένη.
Στην τέταρτη έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας που έδωσε στη δημοσιότητα, το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί ταχύτερα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και του δημοσιονομικού της προγράμματος ώστε να ξεπεράσει την πρόσφατη αδράνεια που σημειώθηκε.
«Οι αρχές θα πρέπει να κινηθούν ταχύτερα εφαρμόζοντας αυτές τις πολιτικές στο σωστό χρόνο», σημειώνεται στην έκθεση.
O Πόουλ Τόμσεν, στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να προχωρήσουν με ταχύτερους ρυθμούς οι δομικές μεταρρυθμίσεις, επισημαίνοντας ότι η πορεία του ελληνικού προγράμματος είναι ικανοποιητική και ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας βελτιώνεται σταδιακά.
Στην έκθεση του ΔΝΤ αναφέρεται ακόμη ότι η ύφεση φέτος θα είναι μεγαλύτερη απ΄'ο,τι αναμενόταν, ενώ το Δημόσιο χρέος θα φθάσει το 172% του ΑΕΠ το 2012 παρά τα σκληρά περιοριστικά μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί φέτος κατά 3,8% έναντι προηγούμενης πρόβλεψής του για ύφεση 3% με την οικονομία να επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο πρώτο εξάμηνο του 2012. Το δημόσιο χρέος της χώρας θα κορυφωθεί το 2012, φθάνοντας στο 172% του ΑΕΠ.
Ο κ. Τόμσεν επισήμανε ότι η συρρίκνωση της οικονομίας ήταν μεγαλύτερη απ' ό,τι αναμενόταν, εξαιτίας της μεγάλης υποχώρηση της εγχώριας ζήτησης, προσθέτοντας όμως ότι το μέγεθος της απόκλισης είναι μικρό, με βάση το ευρύτερο μέγεθος της προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας.
Υπογράμμισε επιπλέον ότι είναι ενθαρρυντικά σημάδια η αύξηση που καταγράφεται στις εξαγωγές της Ελλάδας και πως ο πληθωρισμός βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, χωρίς την πρόσθετη επιβάρυνση από τους φόρους.
Ο κ. Τόμσεν επαίνεσε την πρόσφατη δημιουργία υπηρεσίας ιδιωτικοποιήσεων που θα βοηθήσει για τη συγκέντρωση εσόδων 50 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2015, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «φιλόδοξο στόχο, αλλά εφικτό».
Δήλωσε επίσης ότι το «κλειδί» για τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης και την ενίσχυση των εσόδων είναι η επιτυχία του προγράμματος και η ευρύτερη πολιτική στήριξης της χώρας μας.
Τέλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις και τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να επιστρέψει η οικονομία σε ένα βιώσιμο δρόμο.
Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters