Πτωτικά για δεύτερη ημέρα κινήθηκε το δολάριο έναντι του ευρώ, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες δύο ημερών σε χρονικό διάστημα πέντε εβδομάδων, μετά την απόφαση της Moody’s Investors Service να θέσει υπό εξέταση την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ, περιορίζοντας τη ζήτηση για το νόμισμα της χώρας.
Πτωτικά για δεύτερη ημέρα κινήθηκε το δολάριο έναντι του ευρώ, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες δύο ημερών σε χρονικό διάστημα πέντε εβδομάδων, μετά την απόφαση της Moody’s Investors Service να θέσει υπό εξέταση την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ, περιορίζοντας τη ζήτηση για το νόμισμα της χώρας.
Το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε για πέμπτη ημέρα έναντι του γιέν αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων μηνών, πριν από την ανακοίνωση για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Ιούνιο και την ομιλία του προέδρου της Federal Reserve Ben S. Bernanke, για δεύτερη ημέρα, ενώπιον της Γερουσίας.
Το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας αναρριχήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ μετά την κυβερνητική έκθεση που έδειξε επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα. Το ευρώ υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών έναντι του ελβετικού φράγκου πριν από την πώληση ομολόγων από την Ιταλία.
Το δολάριο υποτιμήθηκε στο 1,4241 ανά ευρώ στις 10:42 π.μ. στο Τόκιο από 1,4167 δολ. που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη, όπου υποχώρησε 1,4%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 13 Ιανουαρίου. Το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε στα 78,58 γιέν από 78,98 γιέν, μετά την υποχώρησή του στα 78,47 γιέν, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 17 Μαρτίου. Το γιέν διαμορφώθηκε στα 111,87 έναντι του ευρώ από 111,86 γιέν.
Η πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ- σύμφωνα με τη Moody’s- βρίσκεται από το 1917 στο Aaa και ετέθη υπό έλεγχο για πρώτη φορά το 1995 από τον οίκο αξιολόγησης, εν μέσω ανησυχιών για το χρέος της χώρας.
Μέχρι στιγμής ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και οι ηγέτες του Κογκρέσου δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν στο θέμα μείωσης των ελλειμμάτων.
Χθες, ο πρόεδρος της Fed, είπε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είναι έτοιμη να λάβει επιπλέον μέτρα, συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς περισσότερων κρατικών ομολόγων, εάν φανεί ότι η οικονομία της χώρας κινδυνεύει.
Το ελβετικό φράγκο, που ευνοείται σε περιόδους αναταραχής, ισχυροποιήθηκε στα επίπεδα ρεκόρ των 80,83 σεντίμ έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, πριν διαμορφωθεί στα 81,18 από 81,78. Εναντι του ευρώ το ελβετικό νόμισμα ανατιμήθηκε 0,2% στο 1,15560 μετά την αναρρίχησή του στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών και στο 1,14945 ευρώ.
Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα η απόδοση των ιταλικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας υπερέβη το 6% εν μέσω ανησυχιών, ότι, η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρώπης δεν θα καταφέρει να εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας ύψους 40 δισ. ευρώ. Η χώρα σχεδιάζει να προχωρήσει σήμερα στην πώληση ομολόγων αξίας πλέον των 3 δισ. ευρώ, λήξης το 2016 και το 2026.
Το νόμισμα της Νέας Ζηλανδίας ανατιμήθηκε έναντι και των 16 κυριότερων νομισμάτων του κόσμου καθώς η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε, ότι, η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,8% το πρώτο τρίμηνο, αυξάνοντας τις εικασίες ότι η Reserve Bank of New Zealand θα αυξήσει φέτος τα επιτόκια. Το νόμισμα ισχυροποιήθηκε 1,3% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ φθάνοντας στα 84,80 σεντς, μετά την ισχυροποίησή του στα 85,07, τα υψηλότερα επίπεδα από την ελεύθερη διακύμανσή του το 1985.