Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2011 10:25

ING Investment Management Europe: Οι αποδόσεις δίλημμα για τους επενδυτές

Tα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές οι οποίοι επιλέγουν τοποθετήσεις σε μετοχές με υψηλές μερισματικές αποδόσεις περιγράφει σε ανάλυσή του ο Ad van Tiggelen, Senior Strategist της ING Investment Management Europe.

Tα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές οι οποίοι επιλέγουν τοποθετήσεις σε μετοχές με υψηλές μερισματικές αποδόσεις περιγράφει σε ανάλυσή του ο Ad van Tiggelen, Senior Strategist, της ING Investment Management Europe.

Σημειώνει πως οι μερισματικές στην Ευρώπη κυμαίνονται κατά μέσο όρο σχεδόν στο 4% και το συνολικό τους επίπεδο προβλέπεται να αυξηθεί κατά τουλάχιστον 10% μέσα στο έτος. Ωστόσο, οι επενδυτές μερισμάτων αντιμετωπίζουν ένα ασυνήθιστο δίλημμα. Οι περισσότερες εταιρείες που προσφέρουν υψηλή μερισματική απόδοση (άνω του 5%) στερούνται εντελώς ανάπτυξης. Αντίθετα, οι εταιρείες που προσφέρουν καλή ανάπτυξη προσφέρουν χαμηλές μερισματικές αποδόσεις.

Εξετάζοντας άλλους πρωταθλητές στα μερίσματα του παρελθόντος, είναι σαφές ότι οι αποδόσεις πολλών έχουν μείνει πίσω. Στην περίπτωση του χρηματοπιστωτικού τομέα αυτό είναι κατανοητό. Η πιστωτική κρίση αποδυνάμωσε τις πληρωμές μερισμάτων στους μετόχους και οι προοπτικές παραμένουν ακόμα ασυνήθιστα αβέβαιες. Αλλά και οι κλάδοι των τηλεπικοινωνιών και των εταιρειών κοινής ωφέλειας κατέγραψαν σχετικά φτωχές επιδόσεις. Με μια πρώτη ματιά, αυτό φαίνεται παράδοξο.

Στον τομέα των τηλεπικοινωνιών το επιχειρηματικό μοντέλο όλο και περισσότερο απειλείται από τον ανταγωνισμό της φθηνής εναλλακτικής κινητής τηλεφωνίας μέσω του διαδικτύου. Τα μερίσματα είναι υψηλά, αλλά οι επενδυτές έχουν αμφιβολίες για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά τους. Στον τομέα της κοινής ωφέλειας το βασικό επιχειρηματικό μοντέλο είναι πιο υγιές από ποτέ, αλλά οι υψηλές επενδύσεις κεφαλαίου, η κυβερνητική παρέμβαση και οι συζητήσεις για την πυρηνική ενέργεια έχουν πλήξει την ανάπτυξη και έχουν προκαλέσει φόβους για περικοπές μερισμάτων.

Από την άλλη πλευρά του φάσματος της ανάπτυξης μπορεί κανείς να βρει τους τομείς που επωφελούνται από την κυκλική ανάκαμψη και από την περαιτέρω ψηφιοποίηση της κοινωνίας. Πρώτες ύλες, τεχνολογία, μηχανολογικός εξοπλισμός, αυτοκίνητα, είδη πολυτελείας, κλπ., έχουν δείξει ως επί το πλείστον υγιείς αυξήσεις των μερισμάτων, αλλά και πάλι προσφέρουν αποδόσεις μόνο μεταξύ 1% και 3%.

Σε αυτό το τρίτο έτος της ανάκαμψης της αγοράς, οι κυκλικές μετοχές έχουν γίνει αρκετά ακριβές, ενώ οι μετοχές πραγματικά υψηλής μερισματικής απόδοσης είναι φθηνές, αλλά ευάλωτες. Φαίνεται ότι έχουμε φθάσει σε ένα σημείο του κύκλου της μετοχικής αγοράς στο οποίο οι επενδυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν σε μετοχές με ήπιες αποτιμήσεις, μέσης μερισματικής απόδοσης (3% έως 5%) και με αργή, αλλά βιώσιμη ανάπτυξη.