Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2011 16:10

Βουλή: Επιφυλάξεις φορέων για την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της ΡΑΕ

Καταρχήν θετικοί εμφανίστηκαν οι περισσότεροι εκπρόσωποι φορέων που κλήθηκαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής να εκφράσουν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Εξέφρασαν ωστόσο επιφυλάξεις κυρίως σχετικά με την ισχυροποίηση των αρμοδιοτήτων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

Καταρχήν θετικοί εμφανίστηκαν οι περισσότεροι εκπρόσωποι φορέων που κλήθηκαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής να εκφράσουν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Εξέφρασαν ωστόσο επιφυλάξεις κυρίως σχετικά με την ισχυροποίηση των αρμοδιοτήτων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

Κατά της πλήρους ανεξαρτητοποίησης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, τάχθηκε και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Αθανάσιος Χαντάβας, συμφωνώντας με τους εισηγητές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι επισήμαναν ότι είναι υπέρ μιας ανεξάρτητης αρχής, όχι, όμως, υπέρ μιας ανεξέλεγκτης αρχής.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός έκανε λόγο για ρυθμίσεις «εκ των ουκ άνευ», τόνισε ότι υπάρχει ανησυχία για ποικίλες εμπλοκές από την ιδιόμορφη ανεξαρτησία της ΡΑΕ, που είναι σύμφωνη, όπως είπε, με την κοινοτική οδηγία, αλλά σημείωσε πως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε σχέση και με το ελληνικό Σύνταγμα.

Ο κ. Ζερβός χαρακτήρισε τις σχέσεις ΔΕΗ-ΡΑΕ «δύσκολες αλλά με καλή προαίρεση στις προσπάθειες να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα», ενώ διέψευσε κατηγορηματικά ότι εμποδίζει το επενδυτικό πρόγραμμα της Επιχείρησης.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου, ενώ ζήτησε την πλήρη φορολογική απαλλαγή της Επιχείρησης αλλά και των θυγατρικών της από όλες τις επιβαρύνσεις, καθώς, όπως είπε, αυτό θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, για το αν θα επιβαρυνθούν οι καταναλωτές με αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ο κ. Ζερβός παρέπεμψε σε κυβερνητικές αποφάσεις.

«Εμείς δεν προτείνουμε αυξήσεις τιμολογίων. Αυτό το αποφασίζει το κράτος. Η ΡΑΕ είναι αυτή που γνωμοδοτεί για το εύρος τους και εμείς κάνουμε τις προτάσεις μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, δήλωσε ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2013 θα πρέπει η χώρα μας να εναρμονίσει το κόστος παραγωγής και τιμολογίων, σημειώνοντας ότι από 1η Ιανουαρίου του 2012 θα απελευθερωθούν, σύμφωνα με το μνημόνιο, τα τιμολόγια, εκτός από τα οικιακά, και τις μικρές επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΡΑΕ Νίκος Βασιλάκος χαρακτήρισε ως εθνικό μαξιλάρι πριν τις τελικές αποφάσεις των Βρυξελλών, την δημιουργία ενός υπερεθνικού διαχειριστή ενέργειας. Απέρριψε ακόμη τις αιτιάσεις περί ανεξέλεγκτων αρμοδιοτήτων, υποστηρίζοντας ότι ενισχύεται τόσο ο έλεγχος της πολιτείας όσο και ο ρόλος της Βουλής.

Επιπλέον, επισήμανε ότι η ΔΕΗ έχει ένα σημαντικό πακέτο αδειών για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ΑΠΕ, που μπορεί να προωθήσει, προσθέτοντας ότι η ΡΑΕ πρώτη έδωσε τη μάχη για την ακεραιότητα και την αποτελεσματικότητα του ενεργειακού αυτού τομέα.

Έντονα επικριτικός για τις αυξημένες αρμοδιότητες της ΡΑΕ εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη σύνταξη του νομοσχεδίου. «Δίνονται τεράστιες υπερ-εξουσίες. Δεν είναι δυνατό να είναι πάνω από τον εκάστοτε υπουργό ενέργειας και της Βουλής», δήλωσε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΣΜΗΕ Γρηγόρης Αντωνόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη αλλαγής του μοντέλου που διαχειρίζεται τον ημερήσιο ενεργειακό προγραμματισμό.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας εργαζομένων στα ΕΛΠΕ Νίκος Ορφανός, διαφώνησε με την ιδιωτικοποίηση τόσο των Ελληνικών Πετρελαίων όσο και της ΔΕΠΑ, τονίζοντας ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι να αναπτυχθεί το φυσικό αέριο.

Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας Εμμανουήλ Κακάρας χαρακτήρισε πολύπλοκο το νόμο, με κίνδυνο να επιβραδύνει την ταχύτητα στη λειτουργία της αγοράς ενέργειας.

Τέλος, οκαθηγητής Γεωολογίας του πανεπιστημίου Πατρών Αβράαμ Ζεληλίδης, υποστήριξε ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για την ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Γεωλογικών Μελετών, ΙΓΜΕ, έδωσε έμφαση στην έρευνα, τον εντοπισμό και την εκμετάλλευσή τους.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ