Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2002 09:00

Φόρος τιμής από τις επιχειρήσεις στα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου

ΧΙΛΙΑΔΕΣ καταστήματα θα ανοίξουν αργά, εταιρείες, όπως η Coca-Cola δεν πρόκειται να διαφημίσουν τα προϊόντα τους και οι αεροπορικές εταιρείες θα πραγματοποιήσουν λιγότερα δρομολόγια σήμερα, 11 Σεπτεμβρίου, η πρώτη επέτειος της χειρότερης τρομοκρατικής επίθεσης στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Η Ford Motor Co., η Eastman Kodak Co. και εκατοντάδες άλλες εταιρείες, θα κάνουν ενός λεπτού σιγή στις 8:46' το πρωϊ, ώρα Ν. Υόρκης, την ώρα ακριβώς που το πρώτο αεροπλάνο έπεσε στο World Trade Center, πριν από έναν χρόνο.

Το Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης, καθώς και άλλα Χρηματιστήρια, θα αρχίσουν τη συνεδρίασή τους στις 11 π.μ., δίνοντας την ευκαιρία στους εργαζομένους, να λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις μνήμης που θα γίνουν στις ΗΠΑ.

Την επίθεση στο σύμβολο του αμερικανικού καπιταλισμού, τους δίδυμους πύργους, ακολούθησε άλλη στο Πεντάγωνο, ενώ βρήκαν τον θάνατο, περίπου 3.025 άνθρωποι, αφήνοντας άφωνη τη διεθνή κοινή γνώμη.

Οι επικεφαλής των εταιρειών, είπαν, ότι σήμερα πρέπει όλοι να θυμηθούμε εκείνους που χάθηκαν και να ανανεώσουμε την αίσθηση για ένα κοινό εθνικό σκοπό.

«Θα προσπαθήσω να βρεθώ κοντά στις περισσότερες οικογένειες των θυμάτων», ανέφερε ο Chief Executive Officer (CEO) της Cantor Fitzgerald LP, Howard Lutnick, μιλώντας σε συνέντευξη.

Η εταιρεία, έχασε 658 από τους 970 υπαλλήλους της που εργαζόντουσαν στο World Trade Center, τους περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία. Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα γραφεία της και το τμήμα των ηλεκτρονικών συναλλαγών - Espeed Inc. - στις 2 μ.μ. ώρα Ν. Υόρκης.

«Οι καταναλωτές θα πρέπει σήμερα να τιμήσουν εκείνους που χάθηκαν, παρά να κάνουν αγορές. Είναι σκληρό να μην θυμάσαι την 11η Σεπτεμβρίου», είπε ο CEO της δεύτερης σε μέγεθος αλυσίδας καταστημάτων λιανικής πώλησης των ΗΠΑ, J.C. Penney Co., Allen Questrom.

Η Kmart Corp., δεν πρόκειται να ανοίξει σήμερα τα 1.680 καταστήματά της στις ΗΠΑ μέχρι τις 10 το πρωϊ, τοπική ώρα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Dave Karraker. Εταιρείες λιανικής πώλησης, συμπεριλαμβανομένης της TJX Cos., η οποία έχει τα καταστήματα T.J. Maxx και Marshalls, η May Department Stores Co., ιδιοκτήτρια των Filene και η Brooks Brothers, θα ανοίξουν σήμερα τις πόρτες τους αργότερα.

Η Coca-Cola, η FleetBoston Financial Corp., η Sears, η Roebuck & Co., η La-Z-Boy Inc. και δεκάδες άλλες επιχειρήσεις δεν πρόκειται να διαφημίσουν σήμερα τα προϊόντα τους, τονίζοντας ότι το μάρκετιγκ, πρέπει να ακολουθήσει τους ρυθμούς αυτής της θλιβερής ημέρας.

Η News Corp. Fox, το τέταρτο σε μέγεθος τηλεοπτικό δίκτυο των ΗΠΑ, θα μεταδίδει τα προγράμματά του χωρίς διαφημιστικά σποτ και η Walt Disney Co., του δικτύου ABC, δεν θα μεταδώσει κανένα διαφημιστικό διάρκειας 30 δευτερολέπτων, κάτι, που όπως εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές, θα της μειώσει τα έσοδα κατά περίπου τρία εκατ. δολ. την ώρα.

Η E.W. Scripps Co., ανακοίνωσε ότι τα τέσσερα κανάλια της, συμπεριλαμβανομένου και του Food Network, θα πάψουν να εκπέμπουν για δύο ώρες από τις 8:30' π.μ., ώρα Ν. Υόρκης. Η Viacom Inc. του CBS και η General Electric Co. του NBC, σχεδιάζουν να έχουν καθ' όλην τη διάρκεια της ημέρας προγράμματα, που θα έχουν ως θέμα τους τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Τη θλιβερή επέτειο θα θυμηθούν και οι χώρες πέρα από τον Ατλαντικό. Στα Χρηματιστήρια της Μ. Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή στις 8:46' π.μ., ώρα Ν. Υόρκης, ενώ η γαλλική εταιρεία Vivendi Universal S.A. θα δώσει τη δυνατότητα σε όσους από τους εργαζομένους της θέλουν, να λείψουν σήμερα από το πόστο τους.

Σε ετοιμότητα θα βρίσκονται τα αεροδρόμια και τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια, ενώ οι ταξιδιώτες αναμένεται να είναι πολύ λιγότεροι από το φυσιολογικό.

Οι υπάλληλοι της AMR Corp. της American Airlines και της UAL Corp. της United, των οποίων τα αεροσκάφη έπεσαν πάνω στους δίδυμους πύργους, σχεδιάζουν να φορέσουν ειδικές κορδέλλες εις μνήμην των θυμάτων και οι πιλότοι θα ζητήσουν από τους επιβάτες να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή, στη διάρκεια των πτήσεων.

Η British Airways Plc, ανακοίνωσε ότι ακύρωσε το 1/3 των υπερατλαντικών της πτήσεων σήμερα, όπως έκαναν και πολλές άλλες αεροπορικές εταιρείες, όπως η American, η United, η Delta Air Lines Inc., η γερμανική Lufthansa AG και η γαλλική Air France S.A.