Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2002 09:59

Νέα άνοδος στο Τόκιο

ΚΕΡΔΗ για τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση κατέγραψαν σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στο Τόκιο.

Θετικό αντίκτυπο είχε η νέα άνοδος των μετοχών στη Νέα Υόρκη κατά τη χθεσινή συνεδρίαση http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/09/11/243491.htm , καθώς επίσης και η είδηση ότι το ιαπωνικό ΑΕΠ, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η κυβέρνηση της χώρας, αυξήθηκε στο δεύτερο τρίμηνο κατά 0,6%, ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ανάπτυξη της τάξεως του 0,5%.

Η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν πάντως περιορισμένη εν μέσω ανησυχιών για το ενδεχόμενο νέων τρομοκρατικών επιθέσεων με αφορμή την επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικότερα, ο Nikkei σημείωσε άνοδο κατά 0,98% και έφθασε τις 9.400,08 μονάδες, ενώ τα συνολικά του κέρδη στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις ανέρχονται σε 3%. Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 917,10 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,49%.

Επικεφαλής της ανοδικής τάσης τέθηκαν οι μετοχές μεγάλων εξαγωγικών εταιρειών επωφελούμενες από την υποχώρηση του γιεν έναντι του δολαρίου στα χαμηλότερα επίπεδα των δύο εβδομάδων. Η μετοχή της Sony ενισχύθηκε κατά 2,75%.

Αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν και οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών. Οι τίτλοι των εταιρειών Toyota και Mitsubishi ενισχύθηκαν κατά 2,21% και 1,51% αντιστοίχως.

Χθες, εκπρόσωπος της DaimlerChrysler υπογράμμισε τα οικονομικά οφέλη από μια στενότερη συνεργασία στον τομέα φορτηγών με τον εταίρο της στην Ιαπωνία, Mitsubishi Motors, υπογράμισε χθες η DaimlerChrysler. Σε δηλώσεις του, ο Έκχαρντ Κόρντες, επικεφαλής του τμήματος φορτηγών της DaimlerChrysler, επιβεβαίωσε ότι το συγκεκριμένο τμήμα αναμένεται να ξεπεράσει τα λειτουργικά κέρδη της προηγούμενης χρονιάς, παρόλο που συνεχίζονται οι δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στις αγορές.

Ο κ. Κόρντες προέβη στην εκτίμηση ότι φέτος τα λειτουργικά κέρδη του συγκεκριμένου τμήματος θα ξεπεράσουν τα 51 εκατ. ευρώ της περσινής χρονιάς, καθώς επωφελείται της εφαρμογής μέτρων αναδιάρθρωσης, ειδικά στο τμήμα Freightliner. Ένας τρόπος για μεγαλύτερη συρρίκνωση των δαπανών και βελτίωση της αποτελεσματικότητας είναι μέσω στενότερης συνεργασίας με το τμήμα Fuso της Mitsubishi.

Αντιθέτως, πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος των τραπεζών, ο πρωταγωνιστής των προηγούμενων συνεδριάσεων, καθώς πολλοί επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς τη δυνατότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τα προτεινόμενα μέτρα για την τόνωση της οικονομίας. Η μετοχή της Mizuho Holdings υποχώρησε κατά 2,05%.