Τελεσίγραφο προς τους φορείς του Δημόσιου, να απελευθερώσουν άμεσα τους πόρους του ΕΣΠΑ, οι οποίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε έργα που βρίσκονται «στα χαρτιά», απηύθυνε σήμερα ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Τελεσίγραφο προς τους φορείς του Δημόσιου, να απελευθερώσουν άμεσα τους πόρους του ΕΣΠΑ, οι οποίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε έργα που βρίσκονται «στα χαρτιά», απηύθυνε σήμερα ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης επικαλέστηκε το παράδειγμα της Περιφέρειας Αττικής, η οποία, όπως είπε, από τα 3 δισ. ευρώ που διαχειρίζεται συνολικά έχει εγκλωβίσει τα μισά σε νεκρές εκχωρήσεις και ανενεργά έργα.
Όπως ανέφερε ο υπουργός, άμεσα τίθενται σε καθεστώς επανεξέτασης 4.762 έργα αξίας 5,5 δισ. ευρώ για τα οποία ως το τέλος Σεπτεμβρίου θα αποφασισθεί αν θα δημοπρατηθούν για να προχωρήσουν, ή θα απενταχθούν από το ΕΣΠΑ, προκειμένου οι πόροι να κατευθυνθούν σε δράσεις που είναι ώριμες και μπορούν άμεσα να συμβάλουν στην αύξηση της απορρόφησης των Κοινοτικών κονδυλίων.
«Αποκλειστικό κριτήριο είναι η άμεση χρηματοδότηση της οικονομίας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήνουμε χρήματα να κάθονται», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι όποιος δεν είναι σε θέση να υλοποιήσει το έργο, που έχει εντάξει, θα απορρίπτεται. Στην κατεύθυνση αυτή κάλεσε μάλιστα τους Περιφερειάρχες, τα υπουργεία, τους δήμους και τους υπόλοιπους φορείς να επιταχύνουν τις σχετικές διαδικασίες.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανήγγειλε επίσης, την αύξηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, ενώ παρουσίασε ένα πακέτο μέτρων με στόχο την επιτάχυνση της απορρόφησης των κονδυλίων.
Σε αυτό περιλαμβάνονται (εκτός από την απένταξη των ανενεργών προγραμμάτων) η απλούστευση των διαδικασιών με κατάργηση φορέων που διαμεσολαβούν στην εκχώρηση των πόρων, η αποκέντρωση της λήψης αποφάσεων προς τις περιφέρειες, η ενεργοποίηση όλων των προγραμμάτων, αλλά και η υποστήριξη «αδύναμων» δικαιούχων με τεχνική βοήθεια για να κινηθούν με πιο ταχείς ρυθμούς.
Ο υπουργός υπενθύμισε παράλληλα ότι την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία με την Κομισιόν για αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα στο 85 % με αντίστοιχη μείωση της εθνικής συμμετοχής στο 15 %, συμφωνία που, όπως είπε, απεγκλωβίζει πόρους συνολικού ύψους 14 δισ. ευρώ για την εθνική οικονομία.
Το ποσό αυτό, ανέφερε σήμερα ο κ. Χρυσοχοίδης, αντιστοιχεί στο 50 % περίπου των πόρων που έχει στερήσει η ύφεση από την ελληνική οικονομία και αγορά τα δύο τελευταία χρόνια.
Τις επόμενες ημέρες, πρόσθεσε, θα υποβληθεί αίτημα για περαιτέρω μείωση της ελληνικής συμμετοχής σε συμβολικό επίπεδο, της τάξης του 5 %. Στο «πακέτο» που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση με την ΕΕ περιλαμβάνεται και το ζήτημα του κόστους των απαλλοτριώσεων για τα μεγάλα έργα το οποίο, όπως ανέφερε ο κ. Χρυσοχοϊδης, είναι το υψηλότερο στην ΕΕ (10% επί του συνολικού κόστους του έργου, έναντι 3 - 4 % στην υπόλοιπη Ευρώπη).
Στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης Τύπου, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θ. Μωραΐτης, παρουσίασε τις διαδικασίες αναθεώρησης του ΕΣΠΑ με στόχο τον αναπροσανατολισμό των κονδυλίων σε προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας, των εξαγωγών, αντιμετώπισης των επιπτώσεων της ανεργίας.
Κριτική από τη ΝΔ
Για τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες στην καθυστέρηση των προγραμμάτων έκανε λόγο από την πλευρά του ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Ν.Δ., Κωστής Χατζηδάκης, σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε σήμερα ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Όπως επισήμανε ο κ. Χατζηδάκης ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης δεν έδωσε απαντήσεις «γιατί στην κατάταξη απορρόφησης, μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, η χώρα μας κατρακύλησε από την 5η θέση, το Σεπτέμβριο του 2009, στην 20η σήμερα», ενώ παρέλειψε να εξηγήσει για ποιο λόγο «χρειάστηκαν 18 μήνες προκειμένου να έρθει η κυβέρνηση στα λόγια της ΝΔ και να διαπραγματευθεί με την Κομισιόν για μείωση της εθνικής συμμετοχής στο ΕΣΠΑ».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ