Έκκληση για άμεση δράση κατά της κρίσης χρέους απηύθυνε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ευρωζώνη. Προειδοποίησε πως σε περίπτωση καθυστέρησης θα μπορούσε να υπάρξει μεγάλος παγκόσμιος αντίκτυπος, διατυπώνοντας επικρίσεις για απουσία «συνεκτικού σχεδίου δράσης».
Έκκληση για άμεση δράση κατά της κρίσης χρέους απηύθυνε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ευρωζώνη. Προειδοποίησε πως σε περίπτωση καθυστέρησης θα μπορούσε να υπάρξει μεγάλος παγκόσμιος αντίκτυπος, ενώ διατύπωσε επικρίσεις για απουσία «συνεκτικού σχεδίου δράσης.
Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ καλεί τους ηγέτες της Ευρωζώνης να ενισχύσουν το Ταμείο του Προσωρινού Μηχανισμού Στήριξης και να επιτρέψουν να αγοράσει κρατικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά, προκειμένου να μειώσουν την απειλή μετάδοσης της κρίσης χρέους από τις περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης.
Ζητεί ακόμη, μεταξύ άλλων, μεγαλύτερη «σαφήνεια» στα αιτήματα προς τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, που καλούνται να συνεισφέρουν σε ένα νέο σχέδιο διάσωσης για τη χώρα.
Επιπλέον, το Ταμείο σε έκθεσή του, που εκπονήθηκε πριν από τη δημοσιοποίηση την Παρασκευή των τεστ αντοχής, συστήνει την ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών καθώς και της οικονομικής διακυβέρνησης.
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στο Reuters ότι οι συζητήσεις μεταξύ των κυβερνήσεων της ευρωζώνης και των τραπεζών για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας προχωρούν με εποικοδομητικό τρόπο, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το ζήτημα.
Πάντως, η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, εκτίμησε ότι η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης την Πέμπτη δεν θα αποτελέσει το τελικό βήμα στην επίλυση της κρίσης χρέους της Ελλάδας.
Σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν και άλλα απαραίτητα βήματα που πρέπει να γίνουν, σημειώνοντας ότι δεν περιμένει «ένα θεαματικό αποτέλεσμα που θα λύσει όλα τα προβλήματα».
Αργά το βράδυ ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο Αμερικανός πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο. Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, «οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης είναι σημαντική για τη διατήρηση της οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρώπη, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία».
Την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη των υφυπουργών Οικονομικών και χαμηλόβαθμων στελεχών των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί ο σκόπελος της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.
Οι συζητήσεις αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι τη συνάντηση κορυφής στη 1 το μεσημέρι την Πέμπτη και σύμφωνα με πηγές εξετάζονται όλες οι επιλογές, όπως η επαναγορά ελληνικών ομολόγων, ενώ δεν αποκλείεται πλέον και το ενδεχόμενο προσωρινής υποβάθμισής τους στο καθεστώς της «μερικής χρεοκοπίας».
Με δεδομένες τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι δεν θα δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγήυση για να δανείζει φθηνά τις ελληνικές τράπεζες, εφόσον αυτά υποβαθμισθούν από τους οίκους αξιολόγησης στην κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας, οι Ευρωπαίοι, σύμφωνα με τους Financial Times εξετάζουν εναλλακτικούς τρόπους για τις ελληνικές τράπεζες.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρουν ότι η διασφάλιση των ελληνικών τραπεζών μπορεί να στοιχίσει επιπλέον 20 δισ. ευρώ για την Ευρωζώνη, στο κόστος του πακέτου χρηματοδότησης της Ελλάδας, αλλά το μέγεθος της επιβάρυνσης θα εξαρτηθεί από το χρόνο που οι ελληνικές τράπεζες ενδέχεται να μείνουν αποκομμένες από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ.
Η μία πρόταση για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών προβλέπει τη δημιουργία ενός ταμειακού αποθεματικού (cash buffer). Τα κεφάλαια του αποθεματικού αυτού δεν θα δίνονται αναγκαστικά στις τράπεζες, αλλά θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για να εγγυώνται άλλες μορφές ενέχυρων που θα δίνονται από τις τράπεζες στην ΕΚΤ.
Μία άλλη πρόταση, είναι να εξουσιοδοτήσει η ΕΚΤ την Τράπεζα της Ελλάδος ώστε η τελευταία να προσφέρει έκτακτη ρευστότητα (emergency liquidity assistance) - πρόκειται για άμεσα δάνεια από την κυβέρνηση που παρακάμπτουν την ΕΚΤ. Αυτός ο μηχανισμός χρησιμοποιήθηκε εκτενώς από την Ιρλανδία.
Μία τρίτη πρόταση, η οποία φαίνεται να κερδίζει στήριξη, όπως αναφέρουν οι Financial Times, αφορά το σχέδιο που υποστηρίζεται από ορισμένους αξιωματούχους στο Παρίσι για τη φορολόγηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν προγράμματα στήριξης από την Ευρωζώνη. Γάλλος αξιωματούχος, ο οποίος μετέχει στις διαπραγματεύσεις που γίνονται, ανέφερε στην εφημερίδα ότι σύμφωνα με μία εκδοχή αυτής της πρότασης, τα έσοδα από το φόρο θα πήγαιναν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας , το οποίο θα μπορούσε στη συνέχεια να δανείζει τα χρήματα σε τράπεζες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ή στις εθνικές αρχές που είναι αρμόδιες για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ορισμένοι διαπραγματευτές εξακολουθούν να πιέζουν τη Γερμανία και την Ολλανδία να εγκαταλείψουν σχέδια εμπλοκής των ιδιωτών που μπορεί να χαρακτηρισθούν ως προσωρινή χρεοκοπία.
Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ επανέλαβε και σήμερα ότι η τράπεζα δεν θα μπορεί να δέχεται ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα, εφόσον αυτά υποβαθμισθούν από τους οίκους στην κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας. «Εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ είπα ότι ένα πιστωτικό επεισόδιο, μια επιλεκτική χρεοκοπία ή μια χρεοκοπία πρέπει να αποφευχθεί», τόνισε σε κοινή συνέντευξή του στην εσθονική εφημερίδα Postimees, τη σλοβακική Hospodarsky Novine, και τη σλοβενική Delo.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ επισήμανε ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης πρέπει να βρουν τρόπο να αποτρέψουν τη χρεοκοπία της Ελλάδας, παρόλο που οι αναλυτές την θεωρούν όλο και πιο πιθανή.
Απαντώντας στην ερώτηση για ποιο λόγο η ΕΚΤ αδυνατεί να βάλει φρένο στην κρίση χρέους, ο Τρισέ παρατήρησε ότι εναπόκειται στις κυβερνήσεις να επιλύσουν το πρόβλημα και όχι στην κεντρική τράπεζα, προσθέτοντας ότι οι πρώτες θα πρέπει να δράσουν γρήγορα.
Απέρριψε τέλος για μία ακόμη φορά την πιθανότητα αποχώρησης κάποιας χώρας από την ευρωζώνη, επισημαίνοντας ότι δεν διαβλέπει μια τέτοια περίπτωση, καθώς και τις εικασίες ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλά προκειμένου να εξυπηρετήσει τις υπερχρεωμένες χώρες.
«Παράθυρο» για πιο ευέλικτη στάση από την ΕΚΤ και στη συνέχεια αναδίπλωση
Λίγο αργότερα, έκπληξη προκάλεσαν δηλώσεις του Αυστριακού κεντρικού τραπεζίτη Έβαλντ Νοβότνι και μέλους της ΕΚΤ, ο οποίος φάνηκε να παρεκκλίνει από τη σκληρή γραμμή της ΕΚΤ, αφήνοντας να εννοηθεί πως η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να συμβιβαστεί και να αποδεχθεί το να τεθεί η Ελλάδα σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας από τους οίκους αξιολόγησης. Συγκεκριμένα, μιλώντας στο CNBC ανέφερε πως υπάρχει «μια μεγάλη γκάμα επιλογών και ορισμών, από τη χρεοκοπία, την επιλεκτική χρεοκοπία, το πιστωτικό γεγονός και άλλα». «Αυτό πρέπει να εξεταστεί με ένα πολύ σοβαρό τρόπο. Υπάρχουν ορισμένες προτάσεις που έχουν να κάνουν με μια πολύ βραχυπρόθεσμη επιλεκτική χρεοκοπία που δεν θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες» πρόσθεσε. Σημείωσε μάλιστα πως είναι απόφαση της ΕΚΤ το τι δέχεται ως ενέχυρο, επισημαίνοντας πως η κεντρική τράπεζα «δεν θα έπρεπε να εξαρτάται απόλυτα από τους οίκους αξιολόγησης».
Πάντως, στη συνέχεια, ο κ. Νοβότνι διά του εκπροσώπου του, αναδιπλώθηκε, τονίζοντας πως είναι σε «απόλυτη συμφωνία» με τον πρόεδρο της ΕΚΤ σχετικά με το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας. «Οπως ξεκάθαρα ειπώθηκε στη συνέντευξη στο CNBC, ο κ. Νοβότνι θεωρεί πως πρέπει να αποφευχθεί οποιαδήποτε επιλογή που θα καθιστούσε αδύνατο για την ΕΚΤ να συνεχίσει να δέχεται τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ως εγγύηση».
Ιταλοί τραπεζίτες: Επιτακτική ανάγκη η διάσωση της Ελλάδας
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο, κατά την χθεσινή συνάντησή τους με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, οι Ιταλοί τραπεζίτες αναφέρθηκαν στην επιτακτική ανάγκη διάσωσης της Ελλάδας, για να σταματήσει η επέκταση της κρίσης.
Η διαπίστωση στην οποία συγκλίνουν οι Ιταλοί τραπεζίτες, είναι ότι «η ευρωπαϊκή διάσκεψη πρέπει να θέσει μια ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στους χειρισμούς του παρελθόντος και στις νέες, ουσιαστικές πρωτοβουλίες που θα εγκριθούν».
Σε ό,τι αφορά στις επόμενες στρατηγικές κινήσεις της Ιταλίας, μετά τα έκτακτα οικονομικά μέτρα ύψους 70 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μελετά την υιοθέτηση νέων μέτρων που θα πρέπει να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη.
Ευ. Βενιζέλος: Εφικτή η επίτευξη λύσης για το χρέος
Tην ίδια ώρα επιτεύξιμη θεωρεί την εξεύρεση λύσης που θα διασφαλίζει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος σε συνέντευξή του στο Associated Press εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης, τονίζει ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να αποφύγει την επιλεκτική χρεοκοπία.
Η κυβέρνηση επιδιώκει μια λύση για το ελληνικό χρέος που εγγυάται την χρηματοδότηση της Ελλάδας μέχρι τα μέσα του 2014 και θα αποτρέπει το ενδεχόμενο οι οίκοι αξιολόγησης να κηρύξουν χώρα σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας, επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών. Τονίζει ακόμη ότι υπάρχουν προτάσεις που δίνουν μια απάντηση σε αυτό που επιδιώκεται και την ίδια στιγμή δεν επιτρέπουν στους οίκους αξιολόγησης να δώσουν αυτή την αξιολόγηση.
«Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε...να επιτύχουμε κάτι που θα είναι ασφαλές, θετικό για την βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και θα προστατεύει την Ελλάδα ως χώρα και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα», σημειώνει ερωτηθείς σχετικά με τις προσδοκίες του από τη Σύνοδο.
«Και η χειρότερη λύση είναι λύση»
Ενημερώνοντας τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για το γνωστό πολυνομοσχέδιο του υπουργείου, ο κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε ότι «το χειρότερο σενάριο της Πέμπτης θα είναι να μην υπάρξει λύση» ... «γιατί και η χειρότερη λύση, είναι λύση».
Επίθεση στον Αντ. Σαμαρά
Επίσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χαρακτήρισε παράδοξη, αντιφατική, βλαπτική για τα συμφέροντα της χώρας τη στάση του κ. Σαμαρά και διέψευσε πληροφορίες που τον έφεραν να έχει κάνει λόγο για «παρανοϊκή» στάση του προέδρου της ΝΔ, σε ό,τι αφορά τη διαφωνία του με τη συμμετοχή ιδιωτών». Πρόσθεσε πως η στάση του κ. Σαμαρά «είναι προϊόν ενός ορθολογικού πολιτικού σχεδιασμού που κινείται όμως στο επίπεδο του κομματικού συμφέροντος».
Σύσκεψη υπό τον Γ. Παπανδρέου
Εν τω μεταξύ ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Βουλή προκειμένου να διαμορφωθούν οι τελικές ελληνικές θέσεις ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής.
Δύο 24ωρα πριν από τη συνάντηση των ηγετών της Ευρωζώνης για την εύρεση οριστικής λύσης για το ελληνικό χρέος, οι διαβουλεύσεις στο κυβερνητικό σχήμα εντείνονται, προκειμένου να αποφασιστεί η διαπραγματευτική γραμμή που θα ακολουθήσει ο Πρωθυπουργός.
Στη σύσκεψη εξετάσθηκαν όλα τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι για το τελικό πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας.
Αρμόδια κυβερνητική πηγή μετα τη σύσκεψη καθόρισε την «κόκκινη γραμμή» που θέτει η κυβέρνηση, περιγράφοντας το επιθυμητό αποτέλεσμα, το οποίο προσδιορίζεται από την μείωση του επιτοκίου των δανείων, την επιμήκυνση της αποπληρωμής του και τη διασφάλιση του εισοδήματος των ελλήνων πολιτών και των καταθέσεών τους και αρνούμενη να μπει σε οποιαδήποτε συζήτηση για το ποια θα ήταν επιθυμητή λύση για την Ελλάδα.
Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., την Πέμπτη, έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία των «εναλλακτικών τεχνικών προσεγγίσεων» όπως τις ονόμασε, για την κοστολόγηση και τα οφέλη κάθε περίπτωσης που θα τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων.
Έστειλαν, επιπλέον και μήνυμα στους ευρωπαίους ηγέτες, λέγοντας ότι «επιθυμούμε λύση μακροχρόνια και αποτελεσματική στη Σύνοδο της Πέμπτης κι αυτό ας το δουν συνολικά αυτοί που πρέπει στην Ευρώπη».
Εν τω μεταξύ, ο κ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής. Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, με την Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, με τον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη και με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για το πώς πορεύεται η χώρα, στη βάση του σχεδίου που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση.
Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να αναχωρήσει την Τετάρτη το μεσημέρι για τις Βρυξέλες και θα χρησιμοποιήσει το χρόνο μέχρι την έναρξη της Συνόδου για να έχει διμερείς επαφές.
«Η κυβέρνηση επιδιώκει μόνιμη και αποτελεσματική λύση στο ζήτημα του ελληνικού χρέους κατά τη Σύνοδο της Πέμπτης», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος σε συνέντευξή του στον ρ/σ REAL fm, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση επιστροφής στη δραχμή ή διάσπασης του ευρώ.
Τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση δεν θέτει θέμα επιλεκτικής χρεοκοπίας στο τραπέζι, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι έχει γίνει ατυχής μετάφραση του όρου selective default, που στην πραγματικότητα σημαίνει αδυναμία εκπλήρωσης υποχρεώσεων σε ό,τι αφορά στα ομόλογα και όχι τους μισθούς και τις συντάξεις του δημοσίου.
FT: Xρειάζεται άμεση συνολική λύση στην κρίση χρέους
Εν τω μεταξύ, σε άρθρο τους οι Financial Times επικρίνουν τους ηγέτες της Ευρώπης για τους μέχρι τώρα χειρισμούς τους στην κρίση χρέους της Ευρώπης και επισημαίνουν την ανάγκη άμεσης συνολικής λύσης.
Όπως αναφέρεται στο άρθρο, οι ηγέτες της Ευρωζώνης πρέπει να λάβουν συγκεκριμένες αποφάσεις στη μεθαυριανή σύνοδο κορυφής, οι οποίες θα έχουν μετρήσιμο αποτέλεσμα και θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί πρέπει, προσθέτει η εφημερίδα, να υλοποιήσουν επιτέλους την επανειλημμένη υπόσχεσή τους ότι θα κάνουν «ό,τι χρειάζεται» για να σώσουν το ευρώ.
Στο άρθρο, με τίτλο: «Σώζοντας το ευρώ, σώζοντας την Ευρώπη», επισημαίνεται ότι οι συνέπειες της κρίσης χρέους δεν απειλούν μόνο την επιβίωση της Ευρωζώνης, αλλά είναι πιο βαθιές, καθώς αγγίζουν το ίδιο το οικοδόμημα της Ευρώπης. «Το ευρώ αποτέλεσε το κορυφαίο επίτευγμα του μεταπολεμικού σχεδίου για την οικονομική και πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης. Αν αποσυρθεί αυτός ο πυλώνας, δεν μπορεί κανείς να πει τι θα συμβεί ενδεχομένως στο υπόλοιπο του οικοδομήματος, καθώς και στην ίδια την επιρροή της ΕΕ στον κόσμο» σημειώνει η εφημερίδα. Η σύγχυση, προσθέτει, η αναποφασιστικότητα και η έλλειψη του επείγοντος, με την οποία αντιμετωπίσθηκε έως τώρα η κρίση από τους πολιτικούς, πρέπει να αντικατασταθεί με μία συνολική στρατηγική για την υπεράσπιση της Ευρωζώνης. Για τον σκοπό αυτό, δεν αρκεί μόνο να καθορισθούν οι όροι για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, το οποίο είναι σημαντικό, αλλά όχι αρκετό: Είναι ουσιώδες να υλοποιηθούν τα σχέδια για μία δραστική ενίσχυση των διαθέσιμων πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Υπάρχουν προτάσεις για τον τριπλασιασμό των πόρων του στα 1,5 τρισεκ. ευρώ ή και ακόμη περισσότερο, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει επείγουσες ανάγκες στην περίπτωση της Ιταλίας και της Ισπανίας και προτάσεις για τα κεφάλαια του ΕΤΧΣ να μπορούν να διατεθούν για την αγορά κρατικών ομολόγων στην δευτερογενή αγορά. Σε κάθε περίπτωση, σημειώνεται στο άρθρο, θα είναι μοιραίο να αναβληθεί η εξέταση μίας συνολικής λύσης για τον Σεπτέμβριο.
Ρόμπερτ Ζέλικ: Χρειάζεται συνολικό πακέτο
Ανάλογη παρέμβαση έκανε και ο προέδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ. Με τίτλο «για να σωθεί το ευρώ χρειάζεται ένα συνολικό πακέτο» η εφημερίδα Le Temps της Γενεύης δημοσιεύει συνέντευξη του, με την ευκαιρία χθεσινής επίσκεψης του στη Γενεύη, ύστερα πρόσκληση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Σε ερώτηση για την έκτακτη σύνοδο των ηγετών της ευρωζώνης την Πέμπτη, ο κ. Ζέλικ απαντά ότι δεν πρέπει να υποεκτιμηθεί η πολυπλοκότητα της κατάστασης. Τις τελευταίες εβδομάδες οι αγορές έχουν προειδοποιήσει ότι η στρατηγική του «μπαλώματος» έχει φθάσει στο τέλος της και οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν συναίσθηση ότι φθάνουμε σε μία επικίνδυνη συγκυρία.
Προσθέτει, επίσης, ότι η επίλυση της κρίσης στην ευρωζώνη θα πρέπει να επιτρέψει στην Ελλάδα και την Ιρλανδία να ξαναβρούν τον δρόμο της ανάπτυξης. Αυτή η λύση πρέπει επίσης να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της ΕΚΤ και στις ανάγκες κεφαλαιοποίησης των τραπεζών σε μερικές χώρες. Εν κατακλείδι χρειάζεται ένα συνολικό πακέτο για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, τονίζει.
Πρόταση Ανχελ Γκουρία για επταετή περίοδο χάριτος στην Ελλάδα
Η ίδια εφημερίδα δημοσιεύει επίσης άρθρο με τις απόψεις του γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία για την επίλυση του προβλήματος του ελληνικού χρέους. Με την εμπειρία του ως υπουργού Οικονομικών του Μεξικού στο τέλος της δεκαετίας του ΄80, προτείνει να δοθεί στην Ελλάδα ένα μορατόριουμ επτά ετών για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, όπως έγινε τότε με το χρέος χωρών της Λατινικής Αμερικής, στις οποίες εδόθη μία επταετής περίοδος χάριτος, κατά τη διάρκεια της οποίας προσπάθησαν να εξυγιάνουν τα δημόσια οικονομικά τους, με τη βοήθεια του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Τράπεζας Εξαγωγών/Εισαγωγών.
Κατά τον ίδιο τρόπο αν η λήξη όλων των ελληνικών ομολόγων παραταθεί κατά επτά έτη, τότε η χώρα θα έχει στη διάθεση της αρκετό χρόνο για να τακτοποιήσει τα δημόσια οικονομικά της, ιδίως μέσω των ιδιωτικοποιήσεων και της είσπραξης των εσόδων.
ΚΚΕ: Μονόδρομος για το λαό να σπάσει τις αλυσίδες
«Ο λαός πρέπει τώρα να συνειδητοποιήσει ότι τον οδηγούν σε συνθήκες κόλασης, γι' αυτό είναι μονόδρομος να σπάσει τις αλυσίδες των εκβιασμών, των επιθέσεων, της μοιρολατρίας», σχολίασε το ΚΚΕ για τη Σύνοδο Κορυφής και τις διαβουλεύσεις στην ΕΕ.
Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, «ο λαός πρέπει με την οργάνωσή του, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ να αγωνιστεί για αποδέσμευση από την ΕΕ και λαϊκή εξουσία, που θα καταργήσει και το χρέος».
ΛΑΟΣ: H κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε
«Τελικά, φαίνεται να επιβεβαιώνεται η συμφωνία Ε.Ε. και οίκων αξιολόγησης για 'πιστωτικό επεισόδιο' μέσα στον Ιούλιο. Λυπούμαστε που, παρά την προειδοποίηση που έκανε ο Γ. Καρατζαφέρης εδώ και ένα μήνα, η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε, σχολίασε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κ. Αϊβαλιώτης.
«Ας καταλάβουν κάποιοι ότι δεν υπάρχουν φίλοι της Ελλάδας αλλά φίλοι των συμφερόντων τους», πρόσθεσε.
ΣΥΝ: Το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με αποσπασματικές προσεγγίσεις
«Η επελαύνουσα οικονομική και κοινωνική χρεοκοπία δεν αντιμετωπίζεται με αποσπασματικές προσεγγίσεις και μέτρα που δεν θίγουν την πρωτοκαθεδρία των αγορών», παρατηρεί εκ μέρους του ΣΥΝ ο Π. Σκουρλέτης.
Οπως αναφέρει, «η κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να δεσμεύει τις επόμενες γενιές σε ένα νέο καταστροφικό σχέδιο ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, διάσωσης των τραπεζών και του κεφαλαίου».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ υποστηρίζει ότι «η λύση περνά μέσα από την απεμπλοκή από το μνημόνιο, την ανατροπή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και των αντιλαϊκών μέτρων, την αναδιαπραγμάτευση του χρέους με διαγραφή μεγάλου μέρους του και δημόσιες επενδύσεις που θα στηρίξουν την ανάπτυξη, την εργασία, την αναδιανομή του πλούτου, την προστασία του περιβάλλοντος και το κοινωνικό κράτος».
Φ. Κουβέλης: Χρειάζεται «περισσότερη Ευρώπη»
«Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει με "περισσότερη Ευρώπη", με στοιχεία που θα εξασφαλίζουν την επί της ουσίας πολιτική της ενότητα», παρατήρησε σχετικά με την επερχόμενη σύνοδο ο Φώτης Κουβέλης.
«Η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τη σκληρή πραγματικότητα, η οποία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρωζώνη, διότι η κρίση χρέους γενικεύεται», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κάλεσε επίσης την κυβέρνηση ταυτόχρονα με τη διεκδίκηση αυτή, «να πρέπει να προωθήσει άμεσα, χωρίς άλλη καθυστέρηση, ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας, διότι η κοινωνία χειμάζεται, τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα κάθε μέρα και πολλαπλασιάζονται».
«Και επιτέλους να δρομολογηθεί ένα στοιχειώδες, όσο και αναγκαίο αναπτυξιακό πρόγραμμα. Διαφορετικά το χρονικό σημείο εξόδου της χώρας από την κρίση θα απομακρύνεται κάθε μέρα και περισσότερο», κατέληξε.