Προτάσεις για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του τραπεζικού συστήματος της Ε.Ε. ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Προτάσεις για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του τραπεζικού συστήματος της Ε.Ε. ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι προτάσεις της Κομισιόν περιλαμβάνουν δύο μέρη, μια οδηγία που διέπει την πρόσβαση στις δραστηριότητες αποδοχής καταθέσεων και ένα κανονισμό που διέπει τον τρόπο διεξαγωγής των δραστηριοτήτων των πιστωτικών ιδρυμάτων και των εταιρειών επενδύσεων.
Αφορούν συγκεκριμένα την αλλαγή της συμπεριφοράς των 8.000 τραπεζών που λειτουργούν στην Ευρώπη αντιπροσωπεύοντας το 53% του παγκόσμιου ενεργητικού, κάτι εκτιμάται ότι θα μειώσει σημαντικά την πιθανότητα συστημικής τραπεζικής κρίσης.
Ειδικότερα, η πρόταση απαιτεί από τις τράπεζες να διαθέτουν περισσότερα και καλύτερης ποιότητας κεφάλαια για να αντισταθούν στα πιθανά μελλοντικά πλήγματα από μόνες τους.
Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εισήλθαν στην τελευταία κρίση με ανεπαρκή κεφάλαια τόσο από πλευράς ποσότητας όσο και από πλευράς ποιότητας, με αποτέλεσμα να απαιτηθεί άνευ προηγουμένου στήριξη από τις εθνικές αρχές.
Με την πρόταση της η Επιτροπή μεταφέρει στην Ευρώπη τα διεθνή πρότυπα σχετικά με τα τραπεζικά κεφάλαια που συμφωνήθηκαν σε επίπεδο G20 και είναι ευρύτερα γνωστά ως συμφωνία της Βασιλείας ΙΙΙ.
Όπως αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση της Επιτροπής, στόχος είναι επίσης η κατάρτιση ενός νέου πλαισίου διακυβέρνησης που θα παρέχει νέες εξουσίες στους ελεγκτές για να παρακολουθούν τις τράπεζες πιο στενά και να λαμβάνουν μέτρα μέσω ενδεχόμενων κυρώσεων όταν εντοπίζουν κινδύνους (προκειμένου π.χ. να περιορίσουν τον δανεισμό όταν φαίνεται ότι εξελίσσεται σε φούσκα).
Συγκεντρώνοντας όλη την ισχύουσα νομοθεσία επί του θέματος, η Επιτροπή προτείνει την διαμόρφωση ενός ενιαίου εγχειριδίου κανόνων για τη ρύθμιση του τραπεζικού τομέα.
«Η χρηματοπιστωτική κρίση έχει πλήξει σκληρά τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην κρίση αυτή να επαναληφθεί και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τις ενέργειες ορισμένων κύκλων του χρηματοπιστωτικού τομέα να υποθηκεύσουν την ευημερία μας», σχολίασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την εσωτερική αγορά, Μισέλ Μπαρνιέ.
Ο κ. Μπαρνιέ εκτίμησε ότι με τις νέες προτάσεις τις Κομισιόν ο τραπεζικός τομέας θα υποχρεωθεί να κατέχει περισσότερα και καλύτερης ποιότητας κεφάλαια κάθε στιγμή που θα αναλαμβάνει κινδύνους. «Μόνον όταν εφαρμοστούν όλοι αυτοί οι κανόνες θα μπορέσουμε πράγματι να πούμε ότι εφαρμόσαμε τα διδάγματα από την κρίση», πρόσθεσε.
Εξέφρασε τέλος την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι Ευρώπη «συνεχίζει να ηγείται σε παγκόσμιο επίπεδο και να είναι η πρώτη νομική οντότητα σε παγκόσμιο επίπεδο που ενσωματώνει τις δεσμεύσεις του G20».