Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2011 07:18

Πρόβλεψη για υποχώρηση του χρυσού

Κατά 0,6% χαμηλότερα- από τα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών- διαπραγματεύθηκε ο χρυσός, ο οποίος ενδέχεται να κινηθεί πτωτικά, καθώς οι ηγέτες της Ευρώπης και των ΗΠΑ κάνουν προόδους για τον περιορισμό της κρίσης χρέους επηρεάζοντας έτσι τη ζήτηση για εξασφάλιση του πλούτου.

Κατά 0,6% χαμηλότερα- από τα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών- διαπραγματεύθηκε ο χρυσός, ο οποίος ενδέχεται να κινηθεί πτωτικά, καθώς οι ηγέτες της Ευρώπης και των ΗΠΑ κάνουν προόδους για τον περιορισμό της κρίσης χρέους επηρεάζοντας έτσι τη ζήτηση για εξασφάλιση του πλούτου.

Ο χρυσός για άμεση παράδοση σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στα 1.601,70 δολ. η ουγγιά στις 11:12 π.μ. στη Σιγκαπούρη. Η τιμή σποτ του χρυσού σημείωσε άνοδο φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ τω 1.610,10 δολ. στις 19 Ιουλίου, καθώς η δυνητική χρεωκοπία της Ελλάδας και των ΗΠΑ ώθησαν ανοδικά τη ζήτηση του πολύτιμου μετάλλου, ως «καταφύγιο».

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, και ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, συμφώνησαν σε κοινή γραμμή επίλυσης της κρίσης χρέους της Ελλάδας πριν από τη σημερινή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες. Στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση Ομπάμα, σηματοδότησε την πρόθεσή της να αποδεχθεί την βραχυπρόθεσμη αύξηση του ορίου χρέους της χώρας πριν από τη λήξη της προθεσμίας στις 2 Αυγούστου.

Στη Νέα Υόρκη, ο χρυσός για τα συμβόλαια του Αυγούστου, σημείωσε άνοδο για πρώτη φορά σε τρεις ημέρες, σε ποσοστό έως 0,4%, φθάνοντας στα 1.603,80 δολ. η ουγγιά. Η τιμή σποτ του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,2% φθάνοντας στα 40,1150 δολ. η ουγγιά.

Η συμφωνία μεταξύ Μέρκελ και Σαρκοζί, θα παρουσιαστεί σήμερα στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Γερμανίδας καγκελαρίου, Στέφεν Σάϊμπερτ. Η συμφωνία ελήφθη μετά από συζήτηση διάρκειας επτά ωρών στο Βερολίνο, γεγονός που ώθησε το ευρώ στα υψηλότερα επίπεδα μίας εβδομάδας έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ.

Στις ΗΠΑ η κυβέρνηση Ομπάμα ενδέχεται να συμφωνήσει στην αύξηση του ορίου χρέους των 14,3 τρισ. δολαρίων.

Η τιμή σποτ του χρυσού έχει σημειώσει φέτος άνοδο 13%, οδεύοντας να κλείσει ενδέκατο έτος με κέρδη. Το ράλι του πολύτιμου μετάλλου οδήγησαν: η υποτίμηση των νομισμάτων και τα χαμηλά επιτόκια ρεκόρ, καθώς οι κεντρικές τράπεζες επιδίωξαν να στηρίξουν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Σύμφωνα με τη χθεσινή πρόβλεψη του επικεφαλής της Newedge USA LLC, Μάϊκ Φρόλεϋ, ο χρυσός στα τέλη του έτους θα φθάσει τα 1.800 δολ., και το ασήμι- μέχρι τον Μάρτιο- θα αναρριχηθεί στα 70 δολ. η ουγγιά, καθώς οι επενδυτές ψάχνουν για «καταφύγιο» και η ασιατική ζήτηση αυξάνεται. «Ο χρυσός αποτελεί εξαιρετική εξασφάλιση σε δύσκολες περιόδους», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Νέα Υόρκη ο Φρόλεϋ.

Η πλατίνα και το παλλάδιο (τιμές σποτ) σημείωσαν ελαφρά διαφοροποίηση στα 1.774,75 δολ. και στα 795,25 δολ. η ουγγιά αντιστοίχως.