Σε εξέλιξη βρίσκεται το γεύμα εργασίας στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε» λύση που θα επιφέρει «επιλεκτική χρεοκοπία» της Ελλάδας, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Αποδεκτή η «επιλεκτική χρεοκοπία» από την ΕΚΤ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters. Παρουσία Γ. Προβόπουλου και Β. Ράπανου στις Βρυξέλλες.
Bρυξέλλες
Του ανταποκριτή της Ναυτεμπορικής Νίκου Μπέλλου
Με γεύμα ξεκίνησε στις 13:30 τοπική ώρα η συνάντηση κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης για την νέα στήριξη της Ελλάδας, σύμφωνα με ανακοίνωση μέσω twitter του Προέδρου της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπει.
Λίγη ώρα νωρίτερα η αρχικά τριμερής συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί-Παπανδρέου, εξελίχθηκε σε μίνι σύνοδο κορυφής με την προσθήκη, του Προέδρου της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, του Προέδρου της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, του Προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, του Προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Προσερχόμενος στη σύνοδο, ο Γιούνκερ δήλωσε ότι «προσπαθούμε να αποφύγουμε λύση που θα επιφέρει "επιλεκτική χρεοκοπία" της Ελλάδας αλλά δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε».
Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, η γαλλογερμανική συμφωνία http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2021172 μπορεί να διευκολύνει την επίτευξη λύσης στη συνάντηση κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών. Πρόσθεσε επίσης ότι το ευρώ δεν είναι σε κίνδυνο, αλλά θα πρέπει να βρεθεί σήμερα συνολική συμφωνία την Ελλάδα.
Τέλος, ο κ. Γιούνκερ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι η σημερινή συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών δεν θα προβλέπει την επιβολή φόρου στα κέρδη των τραπεζών.
Διπλωματική πηγή δήλωσε επίσης ότι η γαλλογερμανική πρόταση για τη νέα στήριξη της Ελλάδας, που θα βρεθεί σε λίγη ώρα στο «τραπέζι» της έκτακτης συνεδρίασης των ηγετών της ευρωζώνης, προβλέπει τη μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι η πρόταση αυτή που αναμένεται να γίνει αποδεκτή σε όλα σχεδόν τα σημεία της από τα άλλα κράτη μέλη, θα μπορούσε να ερμηνευθεί από τους οίκους αξιολόγησης ως «επιλεκτική χρεοκοπία».
Γάλλος διπλωμάτης ερωτηθείς σχετικά με το αν ο Πρόεδρος της ΕΚΤ αποδέχεται λύση με επιλεκτική χρεοκοπία, απάντησε ότι από την πρώτη στιγμή η θέση της Γαλλίας ήταν ότι οποιαδήποτε απόφαση για την Ελλάδα πρέπει να είναι συναινετική, δηλαδή με τη σύμφωνη γνώμη και της ΕΚΤ.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
«Η απαίτηση να αποτραπεί μία "επιλεκτική χρεοκοπία" έχει απομακρυνθεί»
Μετά τη δήλωση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην οποία διαφαίνεται ότι η «επιλεκτική χρεοκοπία» της Ελλάδας δεν αποκλείεται, σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις που έκανε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών ενώπιον του ολλανδικού κοινοβουλίου.
Όπως είπε ο Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ, η Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν ότι μία «επιλεκτική χρεοκοπία» είναι πιθανή, επιτρέποντας την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους.
Ο Ντε Γιάγκερ είπε ότι υπάρχει ένα εύρος επιλογών σε σχέση με τον τρόπο που οι τράπεζες θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην επίλυση, μεταξύ των οποίων η ανταλλαγή υφιστάμενων ομολόγων κάτω της ονομαστικής τους αξίας με άλλα μεγαλύτερης διάρκειας.
«Η απαίτηση να αποτραπεί μία "επιλεκτική χρεοκοπία" έχει απομακρυνθεί. Μπορούμε να συνεχίσουμε με το τραπεζικό σχέδιο, το οποίο είναι ακόμα εμπιστευτικό. Αλλά το σχέδιο περιλαμβάνει τις επιλογές που περιέγραψα, ένα έυρος επιλογών. Αλλά θα οδηγήσει σε συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα», είπε.
«Αποδεκτή» η «επιλεκτική χρεοκοπία» από την ΕΚΤ
Εν τω μεταξύ, πηγές στη γερμανική κυβέρνηση και σε τράπεζες υποστηρίζουν ότι η ΕΚΤ θα αποδεχόταν «επιλεκτική χρεοκοπία» της Ελλάδας, σύμφωνα με το Reuters.
Επικαλούμενο τις ίδιες πηγές, το πρακτορείο μεταδίδει ότι θα θεωρείτο «επιλεκτική χρεοκοπία» η περίπτωση που, για παράδειγμα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) χρησιμοποιείτο για να χρηματοδοτήσει την επαναγορά ελληνικών ομολόγων.
Αλλες διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο το απόγευμα πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα μπορούσε να εγγυηθεί τα ελληνικά ομόλογα σε περίπτωση «επιλεκτικής χρεοκοπίας» και με αυτό το τρόπο η ΕΚΤ να συνεχίσει να τα δέχεται ως ενέχυρο από τις ελληνικές τράπεζες, συνεχίζοντας να τις δανείζει φθηνά.
Αισιοδοξία Μέρκελ για τη σύνοδο
Προσερχόμενη στη σύνοδο, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ εξέφρασε την πεποίθησή της ότι θα είναι εποικοδομητική.
«Στη σημερινή σύνοδο κορυφής του Eurogroup θα συζητήσουμε το επόμενο σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, στέλνοντας έτσι ένα σημαντικό μήνυμα», υπογράμμισε η Αγκελα Μέρκελ από τις Βρυξέλλες.
«Με αυτό το πρόγραμμα θέλουμε να χτυπήσουμε τα προβλήματα στη ρίζα τους», πρόσθεσε. «Αυτό σημαίνει ότι η βιωσιμότητα του χρέους πρέπει να ενισχυθεί και πάνω απ' όλα να προωθηθεί η ανταγωνιστικότητα -αυτές είναι οι δύο αιτίες των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν κάποιες χώρες της ευρωζώνης», είπε η Μέρκελ.
Παρουσία Γ. Προβόπουλου και Β. Ράπανου
Παρόντες στις Βρυξέλλες θα είναι σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος καθώς και ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Βασίλης Ράπανος με την ιδιότητα του προέδρου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, σύμφωνα με Έλληνες τραπεζικούς αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters.
«Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος θα βρίσκεται εκεί κατ’απαίτηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου», είπε ένας αξιωματούχος προσθέτοντας ότι θα είναι εκεί για να συμβουλεύσει τον πρωθυπουργό.
Αλλος αξιωματούχος είπε ότι παρών θα είναι και ο κ. Ράπανος μετά από αίτημα του πρωθυπουργού.