Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2002 14:52

Αμετάβλητα τα επιτόκια του ευρώ

AMETABΛΗΤΟ στο 3,25% για δέκατο κατά σειρά μήνα διατήρησε σήμερα το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

H απόφαση αυτή ήταν ευρέως αναμενόμενη, καθώς «η τρέχουσα νομισματική πολιτική είναι κατάλληλη για τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην ευρωζώνη», όπως είχε δηλώσει το Σάββατο από τη Κοπεγχάγη ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Βιμ Ντούιζενμπεργκ. Ο κ. Ντούιζενμπεργκ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 15:30 (ώρα Ελλάδος).

Η πλειονότητα των οικονομολόγων εκτιμά τώρα ότι Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προβεί σε μείωση των επιτοκίων προς το τέλος του τρέχοντος έτους, προκειμένου να τονώσει την ευρωπαϊκή οικονομία.

«Η ανάπτυξη επιβραδύνεται, τα χρηματιστήρια πέφτουν και οι καταναλωτές νιώθουν αβεβαιότητα. Εκτιμώ ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων στο τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους», δήλωσε στο "Bloomberg" γερμανός διαχειριστής κεφαλαίων.

Όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η Eurostat, το ΑΕΠ της ευρωζώνης στο δεύτερο τρίμηνο του 2002 σημείωσε αύξηση κατά 0,3%, ενώ η Κομισιόναν αθεώρησε, για τέταρτη φορά φέτος, τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η αύξηση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Eurostat, άγγιξε το 0,4%.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% έναντι 0,3% στο πρώτο τρίμηνο. Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση η οικονομία αυξήθηκε κατά 0,4% και κατά 0,7% σε ετήσια βάση. Οι δαπάνες των ευρωπαϊκών νοικοκυριών σημείωσαν άνοδο 0,4% έναντι πτώσης 0,2% το πρώτο τρίμηνο, οι κυβερνητικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,4% έναντι 0,8% το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου και η εσωτερική ζήτηση σημείωσε ανεπαίσθητη άνοδο στο 0,2% από 0,1%.

Παράλληλα, η Ε.Ε. προχώρησε στην καθοδική αναθεώρηση των προβλέψεών της για την οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης για το τρίτο τρίμηνο σε 0,3% με 0,6%, έναντι 0,6% με 0,9% που προέβλεπε προηγουμένως. Με τον ίδιο ρυθμό αναμένεται να κινηθούν τα στοιχεία και για το τέταρτο τρίμηνο.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουκάς Παπαδήμος, παραδέχθηκε πρόσφατα ότι η οικονομία της ευρωζώνης ανακάμπτει με ρυθμούς ηπιότερους από ό,τι αναμενόταν, θεωρεί ωστόσο ότι οι πληθωριστικοί κίνδυνοι έχουν περιορισθεί.

Ο πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ σημείωσε αύξηση πάνω από το επίπεδο-στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που ήταν το 2% αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι οι τιμές βρίσκονται υπό έλεγχο. Οι αναλυτές, από την πλευρά τους, δηλώνουν πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat για τον Αύγουστο, σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός κυμάνθηκε στο 2,1%, σε σχέση με το 1,9% του περασμένου Ιουλίου.

«Αυτά τα στοιχεία συμβαδίζουν με τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό που έγιναν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη άνοιξη» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Τζόναθαν Τοντ.

«Η γενική κατάσταση του πληθωρισμού και οι προοπτικές του είναι καλές» δήλωσε ο επικεφαλής των εκπροσώπων της Επιτροπής Τζόναθαν Φόλ και συνέχισε «Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη και γενικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται υπό έλεγχο και αυτό φαίνεται ότι θα ισχύσει για όλο το έτος».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε θέσει ως στόχο για τον πληθωρισμό το 2%. Την τελευταία φορά που ο πληθωρισμός βρίσκονταν στα επίπεδα του 2% ήταν τον Μάιο, τον Ιούνιο σημείωσε πτώση στο 1,8%, ενώ ανοδικά κινήθηκε τον Ιούλιο.

Ο Ζαν Φρανσουά Μερσιέρ, οικονομικός αναλυτής για τα ευρωπαϊκά θέματα, στη Salomon Smith Barney δήλωσε ότι ανέμενε πως ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα κυμαινόταν από 2% έως 2,2% κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2002, ενώ για το επόμενο έτος προβλέπει πτώση κάτω από το 2%.

Δυσοίωνα μηνύματα από τη μεταποίηση...

Επιβραδύνθηκαν τον Αύγουστο - για δεύτερο διαδοχικό μήνα - οι ρυθμοί ανάπτυξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο μεταποιητικό τομέα της ευρωζώνης.

Οι αμφιβολίες για την ισχύ της παγκόσμιας ανάκαμψης είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης και ώθησαν τις επιχειρήσεις σε δραστικές περικοπές του εργατικού δυναμικού τους, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Ο σχετικός δείκτης Reuters/NTC Research -που βασίζεται σε έρευνα σε 2.500 εταιρείες- υποχώρησε τον Αύγουστο, σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, στις 50,8 μονάδες, μόλις πάνω από το όριο των 50 μονάδων που σηματοδοτεί τη διαφορά μεταξύ ανάπτυξης και συρρίκνωσης.

Ο δείκτης διαμορφώθηκε, έτσι, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών, καταγράφοντας πτώση από τις 51,6 μονάδες του Ιουλίου και τις 51,8 μονάδες του Ιουνίου. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν υποχώρηση του δείκτη στις 51,2 μονάδες.

Στην αιχμή της πτωτικής τάσης έχει τεθεί η γερμανική μεταποίηση, η οποία συρρικνώθηκε τον προηγούμενο μήνα μετά από δύο μήνες ανάπτυξης. Στη Γαλλία και την Ιταλία ο όγκος παραγγελιών σημείωσε αύξηση αλλά με αρκετά βραδύτερο ρυθμό. Τόσο οι νέες παραγγελίες όσο και η τρέχουσα παραγωγή σημείωσαν μείωση. Η έκθεση έδειξε, τέλος, ότι μειώθηκε απότομα η απασχόληση τον προηγούμενο μήνα.

...και τον τομέα υπηρεσιών

Οι ρυθμοί ανάπτυξης του ευρωπαϊκού τομέα υπηρεσιών σχεδόν ακινητοποιήθηκαν τον Αύγουστο, συμβαδίζοντας με ανάλογα, δυσοίωνα στοιχεία του τομέα υπηρεσιών στις ΗΠΑ. Στη διάρκεια του προηγούμενου μηνός, οι ρυθμοί ανάπτυξης του τομέα υπηρεσιών στη ζώνη του ευρώ ήταν οι χαμηλότεροι των τελευταίων 8 μηνών.

Ο σχετικός δείκτης του Reuters για την επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα υπηρεσιών υποχώρησε στο 50,8 τον Αύγουστο -μόλις που ξεπερνάει το όριο των 50 μονάδων, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση- έναντι 52,3 μονάδων του Ιουλίου.

Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από το Δεκέμβριο, τότε που η παγκόσμια οικονομία προσπαθούσε ακόμη να συνέλθει από το σοκ που υπέστη μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης του Reuters -στην οποία έλαβαν μέρος 2.000 εταιρείες παροχής υπηρεσιών- τον Αύγουστο οι επιχειρήσεις του συγκεκριμένου κλάδου απέλυσαν περισσότερους υπαλλήλους από ό,τι προσέλαβαν.

Σημειώνεται ότι ο τομέας υπηρεσιών αντιστοιχεί στα δύο-τρίτα της οικονομίας της ερωζώνης, ενώ τα απογοητευτικά στοιχεία εντείνουν τους φόβους ότι η ανεργία θα οδηγήσει τους καταναλωτές στον περιορισμό των δαπανών, εξασθενώντας ακόμη περισσότερο την οικονομική δραστηριότητα.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα υπηρεσιών της Γερμανίας -της μεγαλύτερης οικονομίας ανάμεσα στις χώρες-μέλη της ζώνης του ευρώ- συρρικνώθηκε τον προηγούμενο μήνα, ενώ η γενικότερη οικονομική ανάπτυξη στη Γαλλία -τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης- ήταν χαμηλότερη του αναμενόμενου στο δεύτερο τρίμηνο.

Ανεργία

Εξάλλου, τον Ιούλιο το ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη παρέμεινε σταθερό, στο 8,3%, αν και τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat υπερβαίνουν το ποσοστό 8% του αντίστοιχου περσινού μηνός.

Μείωση όμως -μεγαλύτερη των προσδοκιών- κατέγραψαν και οι πωλήσεις λιανικής στην ευρωζώνη τον Ιούνιο, γεγονός που αντικατοπτρίζει τα εμπόδια που παραμένουν στο δρόμο οικονομικής ανάκαμψης της Ζώνης του Ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, οι πωλήσεις λιανικής υποχώρησαν τον Ιούνιο κατά 0,5% έναντι του προηγούμενου μηνός και σε ποσοστό 0,9% σε ετήσια βάση. Αναλυτές της αγοράς προέβλεπαν μείωση 0,2% σε ετήσια βάση.