Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2011 21:27

Τη Δευτέρα αρχίζει ο διάλογος για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα

Τη Δευτέρα ξεκινάει ο εθνικός διάλογος για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα. Η πρώτη συνεδρίαση της σχετικής διακομματικής επιτροπής έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 1 Αυγούστου στις 12 το μεσημέρι και θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο του Υπουργείου Οικονομικών της οδού Καραγεώργη Σερβίας.

Τη Δευτέρα ξεκινάει ο εθνικός διάλογος για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα.

Η πρώτη συνεδρίαση της σχετικής διακομματικής επιτροπής έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 1 Αυγούστου στις 12 το μεσημέρι και θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο του Υπουργείου Οικονομικών της οδού Καραγεώργη Σερβίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, το νομοσχέδιο θα έχει ψηφιστεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, το νέο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει κατάργηση εκατοντάδων φοροαπαλλαγών και μειώσεις των συντελεστών του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «στο τραπέζι βρίσκεται ήδη η καθιέρωση δύο συντελεστών ΦΠΑ οι οποίοι θα είναι 10% και 20% αντίστοιχα, μειωμένοι δηλαδή κατά 3 μονάδες από τα σημερινά επίπεδα του κανονικού συντελεστή 23% και του χαμηλού 13%». Προφανώς είπε ότι οι μειώσεις των συντελεστών θα αφορούν σε όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες που υπάγονται σε αυτούς, όπως και τις μεταβιβάσεις των νεόδμητων ακινήτων.

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι ένα από τα σενάρια που εξετάζονται, είναι η μείωση του ΦΠΑ στο 20% να ισχύσει και για το ΦΠΑ που επιβάλλεται στην αγορά καινούργιων διαμερισμάτων προκαλώντας έτσι σημαντικό όφελος για την αγορά ακινήτων, η οποία εάν ενισχυθεί, θα μπορούσε να τονώσει την ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Οικονόμου ανακοίνωσε ακόμα ότι εξετάζεται και η περίπτωση της μείωσης της φορολογίας στις μεταβιβάσεις και τις γονικές παροχές ακινήτων, «η οποία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στην Ελλάδα συγκριτικά με τις άλλες χώρες της Ε.Ε.».

Εξήγησε ότι οι αλλαγές στην φορολογία θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα που θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο από τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

Θα περιλαμβάνει επίσης μέτρα για τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 20% στο 15%, αλλά και την κατάργηση φοροαπαλλαγών, για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και διορθωτικά μέτρα, σε σύγκριση με εκείνα του εφαρμοστικού νόμου, μεταξύ των οποίων είναι και η καθιέρωση του κριτηρίου της παλαιότητας και της οικογενειακής κατάστασης για τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι το νομοσχέδιο θα κινείται στη λογική του «ισοδύναμου αποτελέσματος», που σημαίνει ότι η επίπτωση των ρυθμίσεών του στα φορολογικά έσοδα θα είναι ουδέτερη ή θετική, δηλαδή, θα πρόκειται για ανακατανομή φορολογικών βαρών και όχι για γενική μείωση της φορολογίας.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως την Τρίτη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Ανχελ Γκουρία θα παρουσιάσουν την έκθεση του ΟΟΣΑ για την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, σε ειδική εκδήλωση.

Το υπουργείο επισημαίνει πως η συγκεκριμένη έκθεση του ΟΟΣΑ στέλνει πολλά θετικά μηνύματα για την πραγματική οικονομία στην Ελλάδα.