Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2002 07:02

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται σήμερα οι ασιατικές μετοχές, με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνουν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Sony Corp. και της Samsung Electronics Co., μετά την ανακοίνωση του δείκτη ανεργίας στις ΗΠΑ, ο οποίος έδειξε ότι η οικονομική ανάπτυξη στον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ασίας, υποχωρεί.

Ο δείκτης Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκυο, έχανε για πρώτη ημέρα μέσα σε μία εβδομάδα ποσοστό 1,9%, φθάνοντας στις 9.237,49 μονάδες, στις 11 π.μ., τοπική ώρα. Ο Topix υποχωρούσε κατά 1,4%, φθάνοντας στις 907,90 μονάδες, με τις μετοχές των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κομπιούτερ, να αποτελούν το 1/3 των συνολικών απωλειών του δείκτη. Στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi σημείωνε απώλειες 2,5%.

«Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ ενδέχεται να σημειώσει και νέα υποχώρηση το επόμενο δίμηνο και έτσι δεν ενδιαφέρομαι να προχωρήσω σε αγορές μετοχών εξαγωγικών εταιρειών», ανέφερε ο Satoshi Kobayashi, ο οποίος διαχειρίζεται μετοχές αξίας 3,4 εκατ. δολ. στην Baring Asset Management (Japan) Ltd. Προσφάτως, προχώρησε στην πώληση μετοχών της Rohm Co. και της Tokyo Electron Ltd. και ενδέχεται να αυξήσει το μερίδιό του στην Geomatec Ltd.

Στη Σιγκαπούρη, ο δείκτης Straits Times υποχωρούσε κατά 1,2%. Οι μετοχές της Creative Technology Ltd., της Venture Corp. και άλλων εταιρειών, των οποίων οι πελάτες βρίσκονται στις ΗΠΑ, κινούντο πτωτικά, καθώς υπάρχει ανησυχία ότι η ζήτηση των προϊόντων της θα μειωθεί. Οι ΗΠΑ αγοράζουν το 1/5 των εξαγομένων προϊόντων της νήσου. Η μετοχή της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., οδηγούσε τις απώλειες του δείκτη TWSE στην Ταϊβάν.

Οι εταιρείες παραγωγής εξαρτημάτων chip, όπως η Advantest Corp., σημείωναν απώλειες, μετά την προς τα κάτω αναθεώρηση των αποτελεσμάτων της από την Lehman Brothers Inc., καθώς και άλλων ανταγωνιστριών της, συμπεριλαμβανομένης της Applied Materials Inc. και της Novellus Systems Inc. Στο μεταξύ, η κατασκευάστρια chip της Ευρώπης, Royal Philips Electronics NV, η οποία κατέχει ποσοστό υψηλότερο του 1/10 της Taiwan Semiconductor, μείωσε τις προβλέψεις της για τις πωλήσεις ημιαγωγών, το τρέχον τρίμηνο.

«Ο κόσμος ενδιαφέρεται περισσότερο για το εάν θα έχει δουλειά και όχι νέο κομπιούτερ», ανέφερε η Belinda Yu, η οποία διαχειρίζεται μετοχές αξίας 233 εκατ. δολ. με την εταιρεία Jih Sun Securities Investment Trust Co.

Οι δείκτες στο Χογκ Κογκ, την Αυστραλία και τη Μαλαισία κινούντο πτωτικά, τη στιγμή που ο δείκτης στο Χρηματιστήριο των Φιλιππίνων σημείωνε κέρδη.

Οι κύριοι δείκτες στην Ιαπωνία, εξισορροπούν και φαίνεται να κλείνουν με κέρδη, μέσα σε χρονικό διάστημα μιας εβδομάδας, από τις 30 Αυγούστου.