Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 01 Αυγούστου 2011 20:03

Προειδοποίηση Τράπεζας Κύπρου για την κυπριακή οικονομία

Παρέμβαση για την οικονομική κατάσταση της Κύπρου έκανε η Τράπεζα Κύπρου, χαρακτηρίζοντας άμεση την απειλή ένταξης της Μεγαλονήσου στον Μηχανισμό Στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρέμβαση για την οικονομική κατάσταση της Κύπρου έκανε η Τράπεζα Κύπρου, χαρακτηρίζοντας άμεση την απειλή ένταξης της Μεγαλονήσου στον Μηχανισμό Στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, η Τράπεζα Κύπρου σημειώνει ότι «έχει τα κεφάλαια και την ικανότητα να ενισχύσει τις πολιτικές του κράτους, εφόσον αυτές χαρακτηρίζονται από αποτελεσματικότητα και διορατικότητα, εφόσον βγάζουν τη χώρα από την κρίση, οδηγώντας την σε προκοπή και ευμάρεια στη βάση μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής οικονομίας απαλλαγμένης από αντιλήψεις που διαβρώνουν την ανταγωνιστικότητα και τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα».

Τονίζει ακόμη ότι θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης «διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις, άσχετα αν έχουν δίκιο ή όχι και πως είναι καταστροφικό να τους αγνοούμε τη στιγμή που ολόκληρη η ευρωζώνη αναγνωρίζει την επιρροή τους και καθορίζει πολιτικές που αποσκοπούν στον καθησυχασμό των αγορών».

Οι αγορές, προειδοποιεί η Τράπεζα, κινούνται με γοργούς ρυθμούς: «Αναποφασιστικότητα, διαφωνίες ή απλά λόγια χωρίς ουσία τιμωρούνται, ενώ τολμηρές πράξεις επιβραβεύονται. Με την απραξία μας διακυβεύουμε τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης του κράτους και οι συνέπειες θα είναι άμεσες και σοβαρές. Αμεση είναι η απειλή της ένταξης της χώρας μας στον Μηχανισμό Στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ό,τι κακό αυτό συνεπάγεται. Μακροπρόθεσμα, χώρα στιγματισμένη, χώρα λαβωμένη, χώρα με οικονομικές δυσχέρειες, δεν θα προσφέρεται πλέον για περιφερειακό χρηματοοικονομικό κέντρο».

Καταλήγοντας, η τράπεζα υπογραμμίζει την ανάγκη ανάληψηε ευθυνών με σοβαρότητα και πάνω από όλα με σωστό σχεδιασμό και συλλογικότητα.