Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 02 Αυγούστου 2011 15:13

Θετική αξιολόγηση από ΟΟΣΑ για το επιχειρηματικό περιβάλλον

«Θετικό βήμα προς τα εμπρός» χαρακτηρίζει ο ΟΟΣΑ το νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε μέσα στο 2011 για τη μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, στην έκθεσή του για την Ελλάδα που παρουσιάστηκε σήμερα στην Αθήνα.

«Θετικό βήμα προς τα εμπρός» χαρακτηρίζει ο ΟΟΣΑ το νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε μέσα στο 2011 για τη μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, στην έκθεσή του για την Ελλάδα που παρουσιάστηκε σήμερα στην Αθήνα.

Ο διεθνής οργανισμός τονίζει πως οι μεταρρυθμίσεις για την άρση των περιορισμών στο επιχειρείν όπως η δημιουργία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.) και η λειτουργία σημείων «Υπηρεσίας Μιας Στάσης» είναι αξιοσημείωτες πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή.

«Για τις περισσότερες επιχειρήσεις, όλες οι διαδικασίες εγγραφής ολοκληρώνονται πλέον σε ένα βήμα (αντί των 15), σε μια μέρα (αντί για 19) και από ένα μόνο σημείο (αντί για 8). Ο αναμενόμενος χρόνος για να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία είναι μία ώρα. Η εκτιμώμενη μείωση του κόστους από την απλοποίηση της διαδικασίας, μπορεί να φθάσει το 62% στην περίπτωση των εταιριών περιορισμένης ευθύνης», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Αναφορικά με το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα για την απλοποίηση της αδειοδότησης των τεχνικών επαγγελμάτων, των μεταποιητικών επιχειρήσεων και των επιχειρηματικών πάρκων, ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως ότι ο «νέος νόμος μειώνει την πολυπλοκότητα του συστήματος χορήγησης αδειών και εκσυγχρονίζει τις απαιτήσεις προσόντων και πιστοποίησης».

«Οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις είναι θετικά βήματα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, όπως απεικονίζει και η βελτίωση της κατάταξης της Ελλάδας διεθνώς στους δείκτες Ρύθμισης της Αγοράς (product market regulation - PMR) του ΟΟΣΑ», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ σημειώνεται ότι «η περαιτέρω μείωση του χάσματος (της Ελλάδας) από τις χώρες με τις υψηλότερες επιδόσεις εξαρτάται επίσης, από την ταχεία εφαρμογή του ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης «Μια Ελλάδα φιλική προς τις επιχειρήσεις», και από -μεταξύ άλλων- την περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης και της έκδοσης περιβαλλοντικών αδειών».

Όσον αφορά στα θεσμικά πλαίσια για τις επενδύσεις, ο διεθνής οργανισμός υποστηρίζει ότι το προηγούμενο πλαίσιο (παλιός Αναπτυξιακός Νόμος) «υπήρξε αποσπασματικό και αναποτελεσματικό», ενώ «ο νέος επενδυτικός νόμος στοχεύει στη διευκόλυνση μεγάλων επενδύσεων εξαλείφοντας τα εμπόδια για τις επιχειρήσεις».

«Ο νόμος στοχεύει σε επενδύσεις που προωθούν την ανάπτυξη, θέτει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την αξιολόγηση και έγκριση των επενδυτικών έργων, και επιτρέπει την καλύτερη αξιολόγησή τους, αλλά και των αποτελεσμάτων τους υπό το πρίσμα της δραστηριότητας και της απασχόλησης, αυξάνοντας έτσι τη διαφάνεια και τον έλεγχο», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Παράλληλα γίνεται λόγος και για την πρόοδο στις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), κάνοντας λόγο για «μια σειρά εν εξελίξει έργων (συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων παραχώρησης).»

Αναφορικά με το ΕΣΠΑ, ο ΟΟΣΑ χαρακτηρίζει ως «επίτευγμα» την ταχύτερη απορρόφηση των διαρθρωτικών κονδυλίων της ΕΕ. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, «στο τέλος του 2010, το ποσοστό απορρόφησης ανήλθε στο 18%, σε σύγκριση με κάτω από 4% το 2009, αντικατοπτρίζοντας την έως τώρα πρόοδο στην αντιμετώπιση των ρυθμιστικών και οργανωτικών εμποδίων για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ