Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 03 Αυγούστου 2011 14:24

ΥΠΟΙΚ: Αύγουστος και Σεπτέμβριος πρέπει να είναι υποδειγματικοί

Την ανάγκη ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος να είναι υποδειγματικοί από πλευράς ταχύτητας και αποτελεσματικότητας, υπογράμμισε ο Ευ. Βενιζέλος. Εντονες διαφωνίες επί του πολυνομοσχεδίου εξέφρασε η αντιπολίτευση.

Την ανάγκη ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος να είναι υποδειγματικοί από πλευράς ταχύτητας και αποτελεσματικότητας, καθώς από την 21η Ιουλίου –ημέρα των ευνοϊκών αποφάσεων της συνόδου της ευρωζώνης- έχει ανοίξει μια μεταβατική περίοδος για τη χώρα, υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «πρέπει να ανταποκρινόμαστε σε όσα έχουμε αναλάβει να εκτελέσουμε».

«Ναι, μειώνονται εισοδήματα, χαμηλές συντάξεις, αυξάνεται η ανεργία, κλονίζονται οι επιχειρήσεις με μικρά ανοίγματα», παραδέχθηκε ο κ. Βενιζέλος, συμπλήρωσε ωστόσο πως «αν δεν εφαρμόσουμε αυτά τα σωστικά μέτρα και δεν εξομαλυνθεί η κατάσταση, όλα αυτά θα μας φαίνονται παραδείσια».

«Το τοπίο μπορεί να αλλάξει, αλλά χρειάζεται να διαχειριστούμε με σύνεση, επαγγελματισμό, προσοχή, συναίνεση και υπευθυνότητα αυτήν την μεταβατική περίοδο», είπε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να κάνουμε πανεθνική προσπάθεια που να υπερβαίνει κυβερνήσεις και κόμματα», ανέφερε μεταξύ άλλων και συμπλήρωσε: «Βρισκόμαστε μέσα σε μια διεθνή περιδίνηση και πρέπει να αξιοποιούμε τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από μας για μας, πρέπει να είμαστε συνεπείς στις δανειακές μας υποχρεώσεις».

Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ανταποκρίνεται πρωτίστως στην ανάγκη να καταδείξει στις 22 Αυγούστου η κυβέρνηση απέναντι στους πιστωτές ότι «τα πράγματα προχωρούν», επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος.

Όπως είπε, οι συμπληρωματικές φορολογικές ρυθμίσεις δίνουν ώθηση στα έσοδα και διαμορφώνονται τα γεφυρώματα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας.

Ο ΥΠΟΙΚ συμπλήρωσε ότι στο νομοσχέδιο εμπεριέχονται ρυθμίσεις για τον τουρισμό και την αγορά των παιγνίων, με σημαντικά έσοδα για το κράτος. Για τον τελευταίο τομέα δήλωσε ενήμερος των ευαισθησιών που επέδειξε η αντιπολίτευση για τον κίνδυνο ελέγχου των νέων παιχνιδιών από την επιχείρηση που πλειοψηφεί στις μετοχές του ΟΠΑΠ και υποσχέθηκε να υπάρξουν συμπληρωματικές ρυθμίσεις.

Επιπλέον, υποσχέθηκε επίσης νέες ρυθμίσεις υπέρ των οικονομικά αδυνάτων, αλλά και για την ρευστότητα των τραπεζών, τις εγγυήσεις και τις εγγυητικές επιστολές, ζήτημα που έθιξε με παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος ρώτησε εάν ισχύουν και οι πληροφορίες για επικείμενο μεθοδευμένο πιστωτικό επεισόδιο, προκειμένου να ακολουθήσει στη συνέχεια αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης.

«Δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα με την χρηματοδότηση και την ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών ή την κεφαλαιακή τους επάρκεια», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών.

«Διαθέτουμε 30 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοδότησή τους και η ρευστότητά τους είναι εξασφαλισμένη με αποφάσεις του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μέσω του ευρωσυστήματος», πρόσθεσε.

«Κάθε προηγούμενη συζήτηση βάσει των εκτιμήσεων των διεθνών οίκων αξιολόγησης έχει ξεπεραστεί. Οι οίκοι για πρώτη φορά τονίζουν πως η λύση αυτή είναι θετική και ανοίγει προοπτική για την ελληνική οικονομία», κατέληξε.

Εντονες διαφωνίες επί του ν/σχ από την αντιπολίτευση

Τη διαφωνία τους με αρκετές από τις διατάξεις του συζητούμενου στην Ολομέλεια της Βουλής πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης στηλίτευσε τις ρυθμίσεις για τα σκάφη αναψυχής που δηλώθηκαν ως επαγγελματικά, την νέα περαίωση, την παύση των επιδοτήσεων πρώτης κατοικίας των δημοσίων υπαλλήλων που υπηρετούν στις ακριτικές περιοχές, τη μείωση των μισθώσεων που καταβάλλει το Δημόσιο (για την οποία έχει εκφράσει αντιρρήσεις επί τη βάσει του Συντάγματος η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής), καθώς και ολόκληρο το κεφάλαιο για τα φρουτάκια, λέγοντας πως «δεν δεχόμαστε να γίνει η Ελλάδα ένα απέραντο καζίνο».

«Προτεραιότητα του νομοσχεδίου, είναι το εθνικό συμφέρον», απάντησε για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, ο οποίος ζήτησε από τη ΝΔ αντί να δίνει συμβουλές, καλό θα ήταν να συμβάλει και εκείνη για την εκτόνωση της κρίσης.

«Παραδίδετε γη και ύδωρ στο μεγάλο κεφάλαιο και όλα αυτά μέσα σε συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης», παρατήρησε, απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, εκτιμώντας ότι με τις προωθούμενες διατάξεις μόνοι κερδισμένοι θα είναι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Ο κ. Καραθανασόπουλος επέκρινε με δριμύτητα την τροπολογία για την διάλυση Οργανισμών και Νομικών Προσώπων, εκτιμώντας ότι το κλείσιμό τους εξυπηρετεί ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα των κατασκευών, της πληροφορικής και σε πολυεθνικές, που επιδιώκουν να πάρουν στον έλεγχο τους τον ορυκτό πλούτο.

«Πάτε να εγκαθιδρύσετε στη χώρα ένα καθεστώς ιδιότυπης δικτατορίας», κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Άδωνις Γεωργιάδης, χρεώνοντας στην κυβέρνηση το δόγμα «μπορούμε να κάνουμε τα πάντα, επειδή είμαστε σε κρίσιμη φάση».

Ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι τα μέτρα για την τουριστική κατοικία ευνοούν μόνο τις πεντάστερες τουριστικές μονάδες, προέβλεψε ότι θα καταπέσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η πριμοδότηση του ΟΠΑΠ και πρότεινε να καθιερωθεί μηδενικός φόρος στον επαναπατρισμό των κεφαλαίων, προκειμένου να αναθερμανθεί η οικονομία.

Για «σφαγιασμό των δημοσίων υπαλλήλων που δεν έχει προηγούμενο από τη γέννηση του ελληνικού κράτους», έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης. Σε σχέση δε με το κλείσιμο οργανισμών και νομικών προσώπων, ο κ. Λαφαζάνης κατήγγειλε ότι με μια γενική εξουσιοδότηση, η κυβέρνηση διαλύει, κατά το δοκούν, οποιοδήποτε πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, ενώ στις ρυθμίσεις για την τουριστική κατοικία διέκρινε «δώρο» στους μεγαλοξενοδόχους.

Τέλος, σχετικά με τον ΟΠΑΠ, ο κ. Λαφαζάνης παρατήρησε πως «αντί ο αμαρτωλός αυτός οργανισμός να μείνει 100% στο δημόσιο προς όφελος του λαού, η κυβέρνηση δίνει τα πάντα στον μελλοντικό ιδιοκτήτη του και εξασφαλίζει και την περίφημη ΙΝΤΡΑΛΟΤ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ