Από την εξέλιξη της διαφαινόμενης κρίσης χρέους στην Ιταλία θα εξαρτηθεί κυρίως η βραχυπρόθεσμη τάση του ελληνικού χρηματιστηρίου, σύμφωνα με τη Merit ΧΑΕΠΕΥ.
Από την εξέλιξη της διαφαινόμενης κρίσης χρέους στην Ιταλία θα εξαρτηθεί κυρίως η βραχυπρόθεσμη τάση του ελληνικού χρηματιστηρίου, σύμφωνα με τη Merit ΧΑΕΠΕΥ.
Οι πιέσεις των αγορών σε spreads και CDS της Ιταλίας κυρίως αλλά και της Ισπανίας δημιουργούν ένα κλίμα σημαντικής ανησυχίας στους κόλπους της ευρωζώνης που μετουσιώνεται σε πτώση σε όλα τα χρηματιστήρια.
Στο εβδομαδιαίο σχόλιό της για την ελληνική αγορά η χρηματιστηριακή υποστηρίζει πως, αν λυθεί αυτό το πρόβλημα, το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στην πρόοδο των διεργασιών σχετικά με το πακέτο στήριξης στη χώρα μας.
Αν συνεχιστεί η αστάθεια στην ευρωζώνη στις επόμενες ημέρες θα πρέπει να αναμένουμε μια υποχώρηση του Γενικού Δείκτη προς την περιοχή των 1100 μονάδων αρχικά και ενδεχομένως χαμηλότερα, σημειώνει η Merit.
Δεν αναμένει, δε, κάποια σοβαρή ανοδική αντίδραση για το Γενικό Δείκτη μέσα στον Αύγουστο πέραν από κάποιες τεχνικές αντιδράσεις, ωστόσο θεωρεί πιθανή την αυτονόμηση κάποιων μη τραπεζικών μετοχών που εμφανίζουν σταθερότητα στα μεγέθη τους.
Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη εβδομάδα έκλεισε με πτώση κατά 6,38% για το Γενικό Δείκτη του Χ.Α. και με πέντε διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις, σε μια βδομάδα που επιβεβαίωσε όσους δεν πείστηκαν για τη δραστικότητα του πακέτου στήριξης για τη χώρα μας.
Σύντομα μέσα σε αυτήν τη εβδομάδα ο δείκτης υποχώρησε σε νέα χαμηλά 14,5 ετών, με τη στήριξη των 1150 μονάδων να μην αποδεικνύεται τελικά ιδιαίτερα ισχυρή. Σύμφωνα με τη Merit, η εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου μοιάζει με αυτήν μετά το Α πακέτο στήριξης πέρυσι τον Απρίλιο, όπου μετά από μια μικρή ανοδική αντίδραση, ο Γενικός Δείκτης συνέχισε την πτωτική του πορεία.
Όπως αναφέρει στο σχόλιό της, αν και είναι νωρίς ακόμα για συμπεράσματα η ασάφεια σε ορισμένα σημεία του πακέτου στήριξης και οι συνεχιζόμενες πιέσεις σε χώρες της περιφέρειας, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, φαίνεται να δημιουργούν συνθήκες πίεσης και στο ελληνικό χρηματιστήριο. Έτσι, παρά το γεγονός ότι ο Αύγουστος συνήθως είναι ένας μήνας που δεν συνδυάζεται με εξελίξεις λόγω της θερινής ραστώνης, ο φετινός κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμος χρηματιστηριακά και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού.
Σχετικά με τη συμμετοχή των ιδιωτών στο πακέτο στήριξης, η Merit εκτιμά ότι ο στόχος της συμμετοχής κατά 90% κρίνεται δύσκολος με τα ως τώρα δεδομένα. Αλλωστε, μέχρι τώρα από τις ελληνικές τράπεζες δεν έχουν δηλώσει συμμετοχή η Αγροτική λόγω της τρέχουσας αναδιάρθρωσής της, το ΤΤ λόγω της επικείμενης πώλησής του, η Marfin Popular και η Proton που κατέχουν συνολικά περίπου 17 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους όλων των λήξεων.