Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2002 10:48

Allianz : Νέα αύξηση στα αποθεματικά της θυγατρικής της στις ΗΠΑ

Η Allianz AG, η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Ευρώπης, ανακοίνωσε ότι θα διοχετεύσει το ποσόν των 750 εκατ. δολ. στην αμερικανική θυγατρική της, Fireman Fund Insurance Co., προκειμένου να αυξήσει τα αποθεματικά της για τη μείωση του ρίσκου από τις ασφαλίσεις στον κλάδο του αμιάντου. Αυτή, θα είναι η τρίτη χρηματοδότηση της θυγατρικής της σε χρονικό διάστημα δύο ετών.

Τα κεφάλαια, θα διπλασιάσουν τα αποθεματικά στη Novato, που εδρεύει στην Καλιφόρνια, σε 1,51 δις. δολ. ανακοίνωσε η Allianz. Τα νέα κεφάλαια θα διοχετευθούν στο τμήμα Fireman Fund μέχρι το τέλος αυτού του τριμήνου.

Οι βιομηχανίες παραγωγής αμιάντου των ΗΠΑ και οι εταιρείες που τις ασφαλίζουν, ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες με τη δικαιοσύνη, από μηνύσεις για την καταβολή αποζημιώσεων ύψους 200 δισ. δολ., σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων της Ν. Υόρκης, Tillinghast-Towers Perrin. Ο αμίαντος που χρησιμοποιείται για μονώσεις και για κατασκευές, έχει συνδεθεί με νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος και με την πρόκληση καρκίνου. Εχουν γίνει πολλές μυνήσεις σε εταιρείες, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη.

Ηδη, η Allianz, αύξησε τα αποθέματα της Fireman Fund δύο φορές την προηγούμενη διετία. Το 2000 κατά 250 εκατ. δολ. και πέρυσι κατά ένα δισ. δολ. προκειμένου να διατηρηθεί στα αμερικανικά στάνταρ αξιολόγησης φερεγγυότητας.

Η Fireman Fund Co., ιδρύθηκε το 1863 στο Σαν Φρανσίσκο, προσφέροντας προϊόντα ασφάλισης για χήρες και ορφανά πυροσβεστών. Η εταιρεία η οποία εξαγοράστηκε από τη γερμανική Allianz το 1991 είχε ακαθάριστα από ασφάλιστρα 4,7 δισ. δολ. το 2001. Η αμερικανική εταιρεία εμφάνισε πέρυσι ζημίες 356,7 εκατ. ευρώ (350 εκατ. δολ.), σύμφωνα με την Allianz.