Εντείνονται οι διαβουλεύσεις των Ευρωπαίων ηγετών για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, εν μέσω πιέσεων των αγορών για τη λήψη αποφασιστικών μέτρων. Τηλεφωνικές επικοινωνίες Σαρκοζί, Μέρκελ, Μπερλουσκόνι, Θαπατέρο, Κάμερον. Επίσπευση των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής ανακοίνωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Εντείνονται οι διαβουλεύσεις των Ευρωπαίων ηγετών για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, εν μέσω πιέσεων των αγορών για τη λήψη αποφασιστικών μέτρων.
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Θαπατέρο.
Σύμφωνα με την ισπανική κυβέρνηση, οι κ.κ. Σαρκοζί και Θαπατέρο συμφώνησαν στην ανάγκη εφαρμογής των αποφάσεων του Eurogroup το συντομότερο δυνατό, καθώς και συντονισμένης δράσης των κυβερνήσεων απέναντι στις παγκόσμιες ανησυχίες για την οικονομία.
Και η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ είχε διαδοχικές επικοινωνίες κατ΄ αρχάς με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και εν συνεχεία με τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας και της Βρετανίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Ντέιβιντ Κάμερον, αντίστοιχα.
«Ολοι οι ηγέτες επιθυμούν μια ταχεία υλοποίηση των αποφάσεων της συνόδου κορυφής, που έγινε την 21η Ιουλίου στις Βρυξέλλες, με θέμα της την κατάσταση στην ευρωζώνη» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο.
Από την πλευρά της, η γαλλική προεδρία προανήγγειλε «επικοινωνία των προέδρων Γαλλίας και ΗΠΑ, Σαρκοζί και Ομπάμα, εντός των προσεχών ωρών», με άξονα την παρούσα ευάλωτη οικονομική κατάσταση.
Νωρίτερα, πάντως ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν, υπογράμμισε τις έντονες διεργασίες που λαμβάνουν χώρα εντός της ευρωζώνης προκειμένου να οριστικοποιηθούν μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου οι τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου στο οποίο συμφώνησαν οι ευρωπαίοι ηγέτες την 21η Ιουλίου http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2031208 .
Παράλληλα, έθεσε θέμα επαναπροσδιορισμού των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της η ευρωζώνη για την αντιμετώπιση των κρίσεων στα κράτη-μέλη, μετά την αντίστοιχη εισήγηση του προέδρου της Κομισιόν, ενώ αναφερόμενος στις αναταραχές των τελευταίων ημερών, τόνισε πως οι αγορές δεν αντέδρασαν «όπως αναμέναμε ή ελπίζαμε» στα μέτρα που έλαβαν οι ευρωπαίοι ηγέτες στις 21 Ιουλίου.
Ιταλία: Επίσπευση δημοσιονομικών μέτρων-μεταρρυθμίσεων
Την επίσπευση των δημοσιονομικών μέτρων με στόχο την επίτευξη ενός ισοσκελισμένου προϋπολογισμού εντός του 2013 (και όχι 2014, όπως προβλεπόταν αρχικά), ανακοίνωσε ο Ιταλός Πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον υπουργό Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι και τον υφυπουργό παρά την προεδρία της κυβέρνησης, Τζάννι Λέττα, ο Ιταλός πρωθυπουργός, τόνισε, παράλληλα, ότι πρόκειται να προωθηθούν άμεσα αλλαγές και βαθιές μεταρρυθμίσεις στην αγορά της εργασίας, της υγείας και της πρόνοιας.
Ανακοίνωσε, επίσης, ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά, με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και ότι συμφώνησαν να συγκληθεί άμεσα, μια νέα διάσκεψη των υπουργών Οικονομικών του «G7» προκειμένου να συζητηθούν μέτρα για την αντιμέτωπιηση της κρίσης χρέους στην ευρώζωνη.
Από την πλευρά του ο Τζούλιο Τρεμόντι επισήμανε ότι την ερχόμενη εβδομάδα, η βουλή θα ξανανοίξει για να συζητηθούν οι μεταρρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν, στις αρμόδιες επιτροπές.
Έκκληση από Κίνα, Ιαπωνία για διεθνή συνεργασία
Την ίδια στιγμή, Κίνα και Ιαπωνία απευθύνουν έκκληση διεθνούς συνεργασίας με στόχο την αντιμετώπιση της αυξανόμενης αναταραχής στις διεθνείς αγορές. Η έκκληση αυτή γίνεται υπό το φως της κατακόρυφης πτώσης που σημειώθηκε χθες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και τη Wall Street και συνεχίστηκε την Παρασκευή στις ασιατικές αγορές.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Γιασιχίκο Νόντα δήλωσε ότι η πολιτική ηγεσία, διεθνώς, πρέπει να αντιμετωπίσει τις συναλλαγματικές στρεβλώσεις, την κρίση κρατικού χρέους και την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.
«Συμφωνώ ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει να συζητηθούν», δήλωσε σε δημοσιογράφους μια ημέρα μετά την παρέμβαση της Ιαπωνίας στις διεθνείς χρηματαγορές με στόχο την ανακοπή της ανόδου του γεν και τη θωράκιση της οικονομίας. «Κάθε ένα πρόβλημα από αυτά είναι σημαντικό, αλλά το πώς θα θέσουμε τις προτεραιότητές μας είναι κάτι το οποίο πρέπει να συζητήσουμε», σημείωσε.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γιάνγκ Τζιετσί ανέφερε από την πλευρά του πως οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το αμερικανικό κρατικό χρέος αυξάνονται και ότι τα κράτη θα έπρεπε να αυξήσουν το επίπεδο συνεργασίας τους για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων οικονομικών κινδύνων.