Οικονομία & Αγορές
Κυριακή, 07 Αυγούστου 2011 21:48

Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου - Ρόμπεϊ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ είχε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με αφορμή τις εξελίξεις σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες. Τη δέσμευσή τους να εφαρμόσουν τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου για την Ελλάδα επανεβεβαίωσαν Γαλλία και Γερμανία.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ είχε σήμερα το απόγευμα ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με αφορμή τις εξελίξεις σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από αύριο ο Πρωθυπουργός αναμένεται να έχει ανάλογες συνομιλίες και με άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους.

Στη συνομιλία με τον κ. βαν Ρόμπεϊ, τέθηκε το θέμα της πιθανής παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε ότι αφορά τα ιταλικά ομόλογα. Ο κ. Παπανδρέου μίλησε στο πνεύμα της επιστολής που απέστειλε στον πρόεδρο της Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο, για τη γρήγορη και ακριβή εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου, αλλά και για το πώς αναμένεται να αντιδράσουν οι αγορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις σχετικές εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα, χωρίς, πάντως, να ανησυχεί σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των αποφάσεων για τη χώρα, καθώς θεωρείται πολύ πιθανή η παρέμβαση της ΕΚΤ και η λήψη νέων αποφάσεων για την αντιμετώπιση των νέων προβλημάτων.

Εν τω μεταξύ, οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας εξέδωσαν σήμερα μια κοινή ανακοίνωση, με την οποία επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους να εφαρμόσουν τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου στις Βρυξέλλες, ώστε να διευκολυνθεί η επίλυση της κρίσης χρέους της Ελλάδας.

Εκφράζουν εξάλλου την ευχή τα εθνικά κοινοβούλια στην ευρωζώνη, «έως τα τέλη Σεπτεμβρίου» να εγκρίνουν τη συμφωνία αυτή.

Στην ίδια ανακοίνωση η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ κι ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί δίνουν έμφαση «στη δέσμευσή τους να σταθεροποιηθούν οι χρηματαγορές στην ευρωζώνη».

Οι δύο ηγέτες χαρακτηρίζουν συγχρόνως «σημαντικές» τις κινήσεις που κάνουν οι κυβερνήσεις στην Ιταλία και την Ισπανία, με τον σκοπό να μειώσουν τα δημόσια ελλείμματα, εκφράζοντας την επιθυμία "αυτές να υλοποιηθούν, ταχέως».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters