Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 09 Αυγούστου 2011 17:31

Κέρδη 0,19% στο Χ.Α.

Με θετικό πρόσημο, οριακά πάνω από το φράγμα των 1.000 μονάδων, έκλεισε ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Μικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το βλέμμα στραμμένο στη Fed.

Με θετικό πρόσημο, οριακά πάνω από το φράγμα των 1.000 μονάδων, έκλεισε ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ανακόπτοντας το πτωτικό σερί των έντεκα προηγούμενων συνεδριάσεων.

Συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης τερμάτισε με κέρδη 0,19% και διαμορφώθηκε στις 1.000,13 μονάδες, ενώ ο τζίρος των συναλλαγών ανήλθε σε 112,98 εκατ. ευρώ.

Οι προσδοκίες για ανακοίνωση νέων μέτρων από τη FED, φαίνεται πως βοήθησε το επενδυτικό κλίμα, αν και ο Γ.Δ. δεν κατόρθωσε να διατηρήσει στο κλείσιμο τα σημαντικά κέρδη που κατέγραφε προηγουμένως.

Η συνεδρίαση χαρακτηρίσθηκε από την έντονη μεταβλητότητα με τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη να καταγράφει αρχικά πτώση έως και 4,68%, υποχωρώντας έως τις 951,52 μονάδες, στη συνέχεια κινήθηκε ανοδικά έως και τα επίπεδα των 1.014,08 μονάδων όταν σημείωνε άνοδο έως και 1,59%, για να κλείσει τελικά με μικρή άνοδο.

Ειδικότερα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,42%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,58% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε άνοδο 0,74%.

Με κέρδη 0,68% έκλεισε ο δείκτης των Τραπεζών, ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο παρουσίασαν οι κλάδοι των εταιρειών Τηλεπικοινωνιών (+5,25%) και Τεχνολογίας (+4,94%). Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι δείκτες των εταιρειών Κοινής Ωφελείας (-5,33%) και Ασφαλειών (-4,54%).

Από το σύνολο των διακινούμενων τίτλων 65 μετοχές σημείωσαν άνοδο, 81 κατέγραψαν πτώση και 39 μετοχές έμειναν αμετάβλητες.

Μικτή εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στη συνεδρίαση της Federal Reserve και στο αν η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα ανακοινώσει μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 σημείωσε άνοδο 1,3% και έκλεισε ανεπίσημα στις 948,21 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά υποχώρησε έως και 5%.

Ανά την Ευρώπη, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,89%, στο Παρίσι ο CAC 40 είχε κέρδη 1,63%, ενώ στη Φραγκφούρτη ο DAX παρουσίασε πτώση 0,10%.

Απώλειες στα ασιατικά χρηματιστήρια

Νωρίτερα, τα ασιατικά χρηματιστήρια υποχώρησαν, αν και προς το τέλος των συνεδριάσεων οι απώλειες περιορίστηκαν κάπως.

Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 1,7%, περιορίζοντας τις απώλειες άνω του 4% που έφτασε να καταγράφει ενδοσυνεδριακά, χάρη στη αναζήτηση αγοραστικών ευκαιριών.

Είχε προηγηθεί μεγάλη πτώση στη Wall Street, με τους τρεις βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να δέχονται ισχυρές πιέσεις στον απόηχο της υποβάθμισης της αμερικανικής οικονομίας. Η προσοχή θα στραφεί σήμερα στη συνεδρίαση της Federal Reserve και στο κατά πόσο θα χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική προκειμένου να στηρίξει την οικονομία.

Ο Nikkei έκλεισε μειωμένος κατά 153,08 μονάδες στις 8.944,48 μονάδες, έχοντας υποχωρήσει ενδοσυνεδριακά μέχρι τις 8.656,79 μονάδες. Ο διευρυμένος δείκτης Topix υποχώρησε κατά 1,6% στις 770,39 μονάδες.

Στο Χονγκ Κονγκ, οι μετοχές υποχωρούσαν κατά 3% το απόγευμα (τοπική ώρα), περιορίζοντας τις απώλειες σχεδόν 8% που κατέγραφαν νωρίτερα.

Τρισέ: Συνεχίζει η ΕΚΤ τις αγορές ομολόγων

Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, υπογράμμισε σήμερα την πρόθεση της ΕΚΤ να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.

«Είμαστε στη δευτερογενή αγορά», δήλωσε ο Τρισέ στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1. Ερωτηθείς αν η ΕΚΤ σχεδιάζει να αγοράσει ομόλογα απευθείας από τις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης, είπε: «Δεν πρέπει να το κάνουμε αυτό και δεν μπορούμε να το κάνουμε».

Χθες, η ΕΚΤ προσέφερε ανάσα στις ευρωπαϊκές αγορές χρέους, αποφασίζοντας να αγοράσει ιταλικά και ισπανικά ομόλογα.

Ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ κάλεσε σήμερα τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να δράσουν το ταχύτερο δυνατό για να εφαρμόσουν τις αποφάσεις της συνόδου της 21ης Ιουλίου για τη διάσωση της Ελλάδας και την ενίσχυση του EFSF.