Οικονομία & Αγορές
Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2002 01:16

Υπό πίεση ο κλάδος των τραπεζών

Οι γερμανικές τράπεζες βρίσκονται κάτω από πίεση αλλά όχι σε κατάσταση κρίσης, δήλωσε πρόσφατα ο επικεφαλής του γερμανικού εποπτικού οργάνου του χρηματοπιστωτικού τομέα Γιόχαν Σάνιο.

Υπάρχουν αρνητικοί παράγοντες οι οποίοι έχουν «βασανίσει» τις γερμανικές τράπεζες για χρόνια, ενώ τελευταία η κατάσταση γίνεται πιο δύσκολη. Η χαμηλή κερδοφορία, που έχει ως αιτία την αδυναμία της οικονομίας, δημιουργεί στις τράπεζες μεγάλες πιέσεις δήλωσε ο γερμανός αξιωματούχος. Ο τραπεζικός τομέας της χώρας είναι σήμερα ένας από τους χειρότερους στο βιομηχανικό κόσμο, ενώ η δεύτερη σε μέγεθος γερμανική τράπεζα, η HVB ανακοίνωσε ότι το 2002 θα είναι η χειρότερη χρονιά για τον τομέα μετά από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

O κ. Σάνιο ανέφερε ότι όλες οι τράπεζες στη χώρα του προσπαθούν να αυξήσουν την κερδοφορία τους, ενώ χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι οι τράπεζες γνωρίζουν τα προβλήματά τους και προσπαθούν να τα αντιμετωπίσουν με σημαντικούς περιορισμούς του κόστους.

Οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με τον κ. Σάνιο, σχεδιάζουν την ίδρυση ενός συντονιστικού οργάνου του τραπεζικού τομέα το οποίο θα αναφέρεται κατευθείαν σε αυτούς.