Οικονομία & Αγορές
Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2002 01:20

Απογοητευμένοι οι οικονομολόγοι από τις προεκλογικές θέσεις των δύο αντιπάλων

Αρθρο της Wall Street Journal

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ η εκλογή ενός νέου καγκελάριου ή η επανεκλογή του κ. Σρέντερ για τη γερμανική οικονομία και την οικονομία της Ευρώπης γενικότερα; Λίγες ημέρες χωρίζουν τη Γερμανία από τις εκλογές και στις δημοσκοπήσεις ο κυβερνητικός συνασπισμός του Γκέρχαρντ Σρέντερ προηγείται ελαφρώς έναντι του Συντηρητικού κόμματος της αντιπολίτευσης, με επικεφαλής τον Έντμουντ Στόιμπερ. Και όμως, το «καυτό» ζήτημα των προοπτικών της γερμανικής οικονομίας -με ρυθμούς ανάπτυξης χαμηλότερους του 1% φέτος, για δεύτερη διαδοχική χρονιά- δεν συμπεριλαμβανόταν στον τηλεοπτικό διάλογο ανάμεσα στους δύο υποψηφίους για το αξίωμα της καγκελαρίας, πριν ακόμη ανακύψει το ζήτημα αμερικανικής επίθεσης εναντίον του Ιράκ ή πριν από τις χειρότερες πλημμύρες του αιώνα, οι οποίες βοήθησαν στην ενίσχυση των πιθανοτήτων επανεκλογής του κ. Σρέντερ, όπως εκτιμούν ορισμένοι Γερμανοί οικονομολόγοι και ανώτατα επιχειρηματικά στελέχη.

Από τη στιγμή που καμία από τις δύο πολιτικές παρατάξεις δεν παρουσιάζει ένα πραγματικό πλάνο οικονομικών μεταρρυθμίσεων, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ακόμη μία τετραετία οικονομικής δυσπραγίας για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ανεξάρτητα από το ποιος υποψήφιος θα επικρατήσει αυτή την Κυριακή.

Εάν συνεχισθούν τα οικονομικά προβλήματα στη Γερμανία περιορίζονται οι προοπτικές της Ευρώπης να καταστεί μια βιώσιμη επενδυτική εναλλακτική λύση απέναντι στην αμερικανική οικονομία, εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές. Στα τρία χρόνια «ύπαρξης» του ευρώ, οι παράγοντες που καθόριζαν την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου ήταν σε μεγάλο βαθμό οικονομικές αλλαγές και εξελίξεις στις ΗΠΑ. Για όσον καιρό «νοσεί» η γερμανική οικονομία -και κατά συνέπεια η ευρωπαϊκή- τα δεδομένα δεν πρόκειται να αλλάξουν. Από τους δύο υποψηφίους, ο κ. Στόιμπερ θεωρείται πιο ευνοϊκός για τις επιχειρήσεις, σε γενικές γραμμές όμως οι θέσεις του για επιχειρήσεις και οικονομία είναι συγκεχυμένες. Από την πλευρά του, ο κ. Στόιμπερ εμμένει στη δέσμευσή του για περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος.