Οικονομία & Αγορές
Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2002 01:58

Νίκη Στόιμπερ «στα σημεία»

ΑΜΗΧΑΝΟΥΣ ως προς την αξιολόγηση των επιπτώσεών της στο αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης της 22ας Σεπτεμβρίου άφησε τους περισσότερους αναλυτές η πρώτη τηλεοπτική «μονομαχία» (στις 25 Αυγούστου) μεταξύ του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ και του αντιπάλου του, υποψηφίου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Εντμουντ Στόιμπερ, αφού τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που ακολούθησαν της «μονομαχίας» αυτής από τρία διαφορετικά ερευνητικά ινστιτούτα ήταν αντιφατικά.

Η «εκ του σύνεγγυς» τηλεοπτική αναμέτρηση Σρέντερ - Στόιμπερ, την ευθύνη της οποίας είχαν οι δύο μεγάλοι ιδιωτικοί σταθμοί RTL και SAT-1, αποτέλεσε πάντως «πρεμιέρα» στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας.

Οι πολιτικοί αναλυτές εξέφρασαν από κοινού την άποψη ότι ο Σρέντερ έχασε στα «σημεία» από τον Στόϊμπερ, ο οποίος αποτέλεσε την έκπληξη. Ο Σρέντερ επανέλαβε την αντίθεσή του σε ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ, ενώ ο Στόϊμπερ τον κατηγόρησε για ανεύθυνη εξωτερική πολιτική, αλλά και την εθνική καταστροφή - όπως τη χαρακτήρισε - της ανεργίας.

Πάντως σύμφωνα με το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης του Ινστιτούτου Φόρτσα, το 57% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ο Σρέντερ ήταν πιο συμπαθητικός και το 48% τον χαρακτήρισε πιο ικανό από τον Στόϊμπερ.

Η γνώμη της Wall Street Journal Europe για το πρώτο debate

Η «μη νίκη« του καγκελάριου στο debate

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ διασταύρωσαν τα ξίφη τους, σε αμερικανικού τύπου debate, οι δύο υποψήφιοι- ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών Εντμουντ Στόϊμπερ - για τις εκλογές που θα γίνουν στο τέλος Σεπτεμβρίου για τη γερμανική καγκελαρία.

Πριν από την τηλεοπτική αναμέτρηση η τηλεόραση στη Γερμανία παρουσίασε εικόνες από την πρώτη στον κόσμο τηλεοπτική αναμέτρηση η οποία έγινε στις ΗΠΑ ανάμεσα στον Φιλελεύθερο Τζον Κένεντι και το Συντηρητικό Ρίτσαρντ Νίξον.

Το αποτέλεσμα της αναμέτρησης, σύμφωνα με δημοσκόπηση της κοινής γνώμης, έδειξε ότι ανάμεσα σε αυτούς που παρακολούθησαν την αναμέτρηση, δύο πιστεύουν ότι ο σημερινός καγκελάριος ήταν ο καλύτερος ενώ ένας πιστεύει ότι ήταν ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας. Ολοι όμως πιστεύουν ότι η παρουσία του κ. Στόϊμπερ στην τηλεόραση ήταν πολύ καλύτερη από ό,τι περίμεναν.

Η αδυναμία του καγκελάριου να δώσει τη χαριστική βολή στον αντίπαλό του δεν ήρθε σε μια στιγμή όπου ο κ. Σρέντερ βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Για πρώτη φορά μετά από μήνες ο καγκελάριος απολαμβάνει υψηλή δημοτικότητα, μετά από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα του. Αλλά η καλή στιγμή στην πολιτική θα πρέπει να έχει και συνέχεια. Οι πλημμύρες που έπληξαν τη Γερμανία την περασμένη εβδομάδα βοήθησαν επικοινωνιακά το Γερμανό καγκελάριο με δύο τρόπους.

Πρώτον: οι τραγωδίες πάντα ενισχύουν τους πολιτικούς οι οποίοι βρίσκονται στην εξουσία και κάνουν το λαό να πλησιάζει τους ηγέτες του σε αβέβαιους καιρούς ενώ δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στο λόγο της αντιπολίτευσης.

Δεύτερον: διότι οι πλημμύρες οι οποίες πιθανόν να προκλήθηκαν από το «φαινόμενο του θερμοκηπίου» μπορεί να βοηθήσουν το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών του κ. Σρέντερ οι οποίοι βρίσκονται σε συμμαχία με το κόμμα των Πρασίνων. Αντίθετα οι πιθανοί σύμμαχοι του κ. Στόϊμπερ, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, είναι πολύ περισσότερο από το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών, κόμμα της Ατομικότητας.

Αλλά όπως αναφέρουν αναλυτές, τα νερά του Ελβα μπορεί να δημιουργήσουν και προβλήματα στον καγκελάριο. Οι εκλογές θα γίνουν περίπου ένα μήνα μετά από τις πλημμύρες και θα υπάρχει χρόνος για τους Γερμανούς ψηφοφόρους να σκεφτούν για τον ποιον θα εκλέξουν με τη λογική και όχι μόνο με το συναίσθημα.

Τελικά κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την κατάσταση, αλλά και τα προβλήματα που υπήρχαν πριν από τις πλημμύρες στη Γερμανία. Η ανεργία είναι το σημαντικότερο από αυτά και ο υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών κέρδισε ένα σημαντικό βαθμό την περασμένη Κυριακή το βράδυ όταν τη χαρακτήρισε ως τη «δεύτερη εθνική καταστροφή». Ο κ. Σρέντερ έπρεπε να νικήσει το debate. Με τη «μη νίκη του» τελικά έχασε.