Έκτακτη σύσκεψη για την οικονομία συγκάλεσε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Στη σύσκεψη συμμετέχουν όλοι οι κορυφαίοι υπουργοί της γαλλικής κυβέρνησης και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Κρ. Νουαγιέ.
Σύσκεψη με αντικείμενο την τρέχουσα οικονομική κατάσταση και τις εξελίξεις στις αγορές συγκάλεσε στο Μέγαρο των Ιλισίων ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Στη σύσκεψη συμμετέχουν όλοι οι κορυφαίοι υπουργοί της γαλλικής κυβέρνησης και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας Κριστιάν Νουαγιέ.
Συγκεκριμένα εκτός από τον κ. Νουαγιέ, στη σύσκεψη θα δώσουν το παρόν ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, ο υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, ο υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν, η υπουργός Προϋπολογισμού Βαλερί Πρεκρές και ο αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Ζαν Λεονετί.
Χθες, υπενθυμίζεται, η υπουργός Προϋπολογισμού Βαλερί Πρεκρές διεμήνυσε πως η χώρα της δεν πρόκειται να παρεκκλίνει στο ελάχιστο από την πορεία της ανάταξης των δημοσιονομικών της και ότι είναι έτοιμη να καταβάλει επιπλέον προσπάθειες.
«Εάν πρέπει να κάνουμε επιπλέον προσπάθειες για να επιτευχθεί η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4,6% του ΑΕΠ το 2012, θα τις κάνουμε», διαβεβαίωσε η κ. Πρεκρές και κάλεσε το σύνολο των Γάλλων πολιτικών να συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου αυτού και «συνεπώς να ψηφίσουν το χρυσό κανόνα της επιστροφής στη δημοσιονομική ισορροπία, ως μία επιπλέον απόδειξη της απόφασής μας να μειώσουμε τα ελλείμματα και το χρέος».
Ερωτηθείσα εάν υπάρχει περίπτωση η πρόβλεψη της κυβέρνησης για την ανάπτυξη το 2012 (2,5%) να αναθεωρηθεί προς τα κάτω, η υπουργός απάντησε ότι «η δέσμευση που μάς ενώνει με τους εταίρους μας είναι η μείωση του ελλείμματος». «Εάν αλλάξουν οι παράμετροι, όποιες κι αν είναι οι παράμετροι», διευκρίνισε, «θα τηρήσουμε τη δέσμευσή μας αυτή να μειώσουμε το έλλειμμά μας στο 4,6% του ΑΕΠ το 2012». Σημειώνεται ότι από το 5,7% του ΑΕΠ φέτος, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα πρέπει να μειωθεί στο 4,6% τον επόμενο χρόνο και στο 3% το 2013.
Καταλήγοντας, η κ. Πρεκρές διαβεβαίωσε πως η γαλλική κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε μια γενική αύξηση των φόρων, αλλά θα συνεχίσει την ίδια οικονομική πολιτική όσον αφορά τις κρατικές δαπάνες, τις δαπάνες της κοινωνικής ασφάλισης και τις δαπάνες της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει κατάργηση φορολογικών